Křivda

Sáhla jsem po další knize českého autora a říkala si, kam mě to zavede. Ano, strašně se mi líbilo zpracování obálky. Křivdu napsal muž a stvořil i mužského hlavního hrdinu. Pro mě dosud neznámá forma, a taky jsem byla ze začátku dost nervózní z toho, že se nemůžu začíst. Autorův styl psaní mi vyhovoval, ale na Arneho, vypravěče příběhu, jsem si musela zvykat víc jak polovinu knihy. A nepřirostla mi k srdci ani ženská protagonistka Daniela, kolem které se příběh vyvíjel a ke konci i stahoval jak smyčka u krku oběšence. Co jsem dostala? Knížku o rodinných vztazích, které nejsou ideální a jsou hluboce zakořeněné v minulosti. Vřelost, láska u matky a dcery? Vyloučeno.

Arne je dokumentarista, kterého zaujme rodinný příběh Danieli – ženy, kterou potkává v restauraci. Víc než její osobnost a kouzlo ho zaujme vyprávění o babičce Jitce, která patřila k tzv. „ukrývaným dětem“. Daniela je ale dost svá. Pořád si stěžuje na svůj život, své vztahy s partnery či matkou. A přesto, že Arneho sotva zná, vybere si ho jako svou vrbu a veškerý nářek jde na jeho bedra. Společně se ale dostávají i do hlubin Jitčina života, odkrývají historii, tajemství i pravdu. A přesto z toho všeho cítíte zvláštní tíseň, jako by tam snad něco nehrálo. Dotknete se všeho, co zažívá nejedna rodina a bezesporu zažívala i v době válek. Týraní, zlobu, násilí a citový chlad.

Pokud máte rádi vztahová dramata, budete s touto knížkou spokojeni. Vyprávění z pohledu muže mi ale úplně nesedlo – což je asi můj osobní problém, neberu to jako výtku. Taky bych uvítala víc historie a míň současnosti. Arne tam hodně vypráví i o sobě a své roli otce a bývalého manžela. Chápu ale provázanost s minulostí a pomyslný odkaz k tomu, že si určité vzorce chování bereme od svých předků a nic moc s tím nezvládneme udělat.
...
Knihu jsem dostala od nakladatelství GRADA v rámci spolupráce.

Křivda Křivda Martin Jun

Vypravěč Arne se v restauraci seznamuje s Danielou. Jako dokumentaristu ho zaujme příběh její nežijící babičky Jitky. Ta patřila k takzvaným „ukrývaným dětem“ přeživším válku v izolaci a nejčastěji s pomocí dobrodinců riskujících ... více

Komentáře (0)