Sarkastická Nives

recenze

Nives, co to povídáš? (2023) 4 z 5 / jadwiga
Nives, co to povídáš?

Na vdovu se slepičí kamarádkou v domě jsem byla docela zvědavá.

Naší knižní Nives umírá přímo před zraky náhle její manžel, s kterým měli statek a plno zvířat. Po pohřbu se ale začíná ve velkém domě cítit velmi osamocená. A tak jednou, když jde krmit drůbež, dostane zvláštní nápad. V rohu se krčí jedna trochu zmrzačená slepice Giacomina. Ten den si ji Nives odnese s sebou domů, řádně ji vykoupe a jde jí nasbírat žížaly. Večer spolu usínají a ráno se následně probouzí. A tak to jde den co den. Slepičí kamarádka s Nives dělá divy, která jen kvete.

Když ale jednoho večera Giacomina u televize nějak ztuhne a téměř nejeví známky živého tvora, zavolá Nives místnímu veterináři. Z hovoru o slepici se ale stává nekonečně dlouhý rozhovor o touhách, o přáních, o Rosách... prostě o několika životech a nečekaně propletených osudech.

Sarkastická Nives mě moc bavila a místy i dost pobavila. Kniha je knižní lahůdkou, jak se patří.

Nives, co to povídáš? Nives, co to povídáš? Sacha Naspini

Čerstvě ovdovělá toskánská farmářka Nives trpí vysilující samotou a nespavostí, dokud si do domu nepřivede jako společnici slepici Giacominu. Ženě se uleví, dokonce si připadá šťastnější než po boku zesnulého Antea. „Obětovala jse... více

Komentáře (0)