Šarlatové písmeno - historický román

recenze

Šarlatové písmeno (2022) 4 z 5 / Msomaji
Šarlatové písmeno

Hester Prynneová je odsouzena. I když soud zmírnil její trest a nezemře, je odsouzena k celoživotní hanbě. Ovšem Hester je silná žena a už kvůli své novorozené dceři je připravena čelit všem životním nástrahám. Ale povede se jí to?

Opět jeden můj rest v klasické literatuře, ale kdo by odolal tomu krásnému vydání v edici CooBoo Classics?

Šarlatové písmeno je americký historický román o lásce, víře a odhodlání, ale také o nenávisti či touze po pomstě. Nebudu vám tu teď tvrdit, že vás čeká něco krásného, ale rozhodně vás čeká silný a hodně zajímavý příběh. Ten vás zavede do 17. století rovnou na pranýř, kde si má Hester odpykat část svého trestu.

Ano, začíná to poměrně smutně, a když se nad tím tak zamýšlím, těch veselých částí tam ani moc není. Mohlo by se zdát, že z knihy čiší pouze beznaděj, ale není to tak. Hlavní hrdinka, Hester Prynneová, je neskutečně silná žena, která z víry v lásku dokáže skoro nemožné.
Dnešní mládež se jistě pozastaví, možná si bude říkat, že je to šílené. Jistě, ona celá ta doba byla šílená, ale myslím si, že je dobré si stále připomínat, jak se dneska vlastně máme dobře.

Příběh je poutavý, velmi pěkně napsaný a rozhodně nehrozí, že by se čtenář nudil. I když... zde musim přiznat, že jsem se trochu nudila u prologu. Ten má skoro 50 stran a vážně si myslím, že mohl být aspoň o půlku kratší. Proto na budoucí čtenáře apeluji: vydržte, po prologu už je to dobré! Zároveň nedoporučuji jej překočit, neb se z něj čtenář dozví, jak a proč příběh vznikl.

Tato edice od CooBoo, která nyní obsahuje už 11 svazků, se snaží klasickou literaturu přiblížit mládeži, která ji má většinou v povinné četbě, a tyhle krásně zpracované knihy lákají už na první pohled.
A jen tak mimochodem - toto vydání obsahuje i nádherné ilustrace.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media (CooBoo)


Šarlatové písmeno Šarlatové písmeno Nathaniel Hawthorne

Klasický román americké literatury vypráví o ženě, která se prohřešila proti zákonům morálky tím, že odmítla prozradit otce svého nemanželského dítěte. Poutavý příběh o vině a trestu, diktovaný úzkoprsou puritánskou morálkou, j... více


Komentáře (0)

Přidat komentář