Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Grada (Metafora)
Blíží se Vánoce a pro několik lidí to neznamená jen přípravy na svátky, ale očividně i boj o holý život. Výhružky smrtí dostane nejen ministr spravedlnosti, ale i sám Vincent Walder. Mezitím Mina Dabiriová musí překonat své fóbie a sejít do podzemí metra...
První díl (Iluze) byl prostě dokonalý, druhý díl (Kult) mě lehce zklamal. Proto jsem byla hodně zvědavá, jaké tohle zakončení bude a jestli mě nadchne víc, než díl předchozí.
Fantom je parádní, čtivý a napínavý příběh a já mohu říct, že jsem spokojená. Není tak dokonalý jako první díl, ale to vůbec nevadí - je to důstojné a dokonce i (nebojím se to slovo použít) šokující zakončení celé trilogie. Rovnou si však dovolím zmínit, že úplně nedoporučuji číst tento bez znalosti předchozích – případ je sice vždy uzavřen, ale pro pochopení různých souvislostí je lepší číst postupně.
K ději jsem pro jistotu, abych pak nebyla zklamaná, přistupovala opatrně, ale bylo to zbytečné. Tenhle díl se nese v trochu pomalejším tempu, ale už od začátku je jasné, že se čtenář rozhodně nudit nebude a že ve finále půjde „o vteřiny“. Ano, celkem brzo jsem měla tip na pachatele, který se mi potvrdil, ale i tak přišel šok (kdo už četl ví, kdo nečetl pochopí).
Nejzajímavějším prvkem celé série jsou hlavní protagonisté, Mina a Vincent. Jejich fóbie jim znepříjemňují život, ale naštěstí má jejich nejbližší okolí pochopení a „trápí“ je jen minimálně. Horší to má asi Mina, která má hlavně fóbii z bakterií a při práci policistky se jim prostě nevyhne.
Dvojka je to skvělá a i se dobře doplňují – a ano, budou mi chybět.
Kniha Fantom mě potěšila a i kvůli tomuhle parádnímu závěru odpustím autorům ten druhý, ne tak úplně záživný díl.
Fantom Camilla Läckberg
Stockholm žije přípravami na Vánoce, když ministru spravedlnosti začne kdosi vyhrožovat smrtí. V tunelech stockholmského metra jsou objeveny ostatky úspěšného finančníka a dalších dvou obětí. Existuje mezi nimi souvislost? Má být ... více