Planoucí koruny – závěr fantasy trilogie

recenze

Planoucí koruny (2024) 4 z 5 / Kizuizi
Planoucí koruny

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Albatros Media (CooBoo)

I když se vrátily vítězně do své říše, na Rose a Wren stále číhá nebezbečí, a to v podobě dávné čarodějky. Una Stříbřice se jen tak nevzdává a zatím trápí i Gevru. Obě sestry jsou odhodlané se Uně postavit a zachránit nejen Eanu...

První díl (Korunní princezny) mě nadchl, druhý díl (Prokleté královny) mě poněkud zklamal a říkala jsem si, že třetí číst snad ani nebudu. Jenže jsem samozřejmě byla zvědavá, a přece nenechám rozečtenou sérii před koncem!

Planoucí koruny je závěr fantasy trilogie o sestrách (dvojčatech), které na prahu dospělosti začaly vládnou velké říši. O existenci té druhé původně nevěděly, každá i vyrostla jinde, proto jsou jejich povahy drobně rozdílné, ovšem společně jsou silnější, než si kdy mohly představit.

První slovo, které mě napadne, když na tuhle knihu pomyslím, je pohádka. Celá trilogie je taková pohádková, i když jsou tam sem tam chvilky pro dospělé, sem tam i skoro hororové (pro někoho to může být i vyloženě nechutné) prvky – rozhodně to není čtení pro malé děti!

Tenhle díl si mi (naštěstí) už zase líbil. Ne že bych sem tam neobrátila oči vzhůru, ale většinově jsem se velmi dobře bavila. Děj je svižný, akční, napínavý, nechybí tu romantika ani humor. Líbí se mi tu kontrasty – Eana je plná zeleně, Gevra zase nezná nic jiného než sníh a led. Rose je zodpovědná, Wren bojovná. Ovšem naprosto nejlepší „věcí“ je tu dvojice Wren a Alarik, jejichž špičkování je prostě parádní a to tak, že je vám skoro až líto, když se špičkovat přestanou.

Kniha Planoucí koruny je skvělé, napínavé i odpočinkové čtení a celkově je tahle trilogie velmi povedená, má nádherné obálky a rozhodně nelituju, že jsem se do ní pustila, i když je určená trochu mladším čtenářům, než jsem já. Jen se nemohu ubránit pocitu, že to je zbytečně dlouhé. Druhý díl se mi moc nelíbil (i když jinak je velmi oblíbený) už z toho důvodu, že jsem měla pocit, že je jen takový výplňový, připravující si základy pro velké finále.

Planoucí koruny Planoucí koruny Catherine Doyle

Rose a Wren vyšly z bitvy s povstalci vítězně a vrátily do svého království magii. Ve stínech Eany však číhá nebezpečí. Wren nemá svou magii pod kontrolou, a navíc je kouzlem spojená s gevranským králem Alarikem, na kterého chce... více

Komentáře (0)