Skvělá kniha!

recenze

Oheň a krev (2019) 5 z 5 / barcasknihou
Oheň a krev

Tak kde bych začala. Tahle knížka mi ležela doma minimálně 3 roky a tím kolik má stránek, mě docela dost odrazovala. To se změnilo, když jsem shlédla první díl seriálu House of the dragon. Totálně mě to pohltilo, nechtělo se mi moc čekat každý týden až vyjde další díl, tak jsem se hecla a začala číst. Hlavně jsem chtěla vědět, jak to celé dopadne s Rhaenyrou, Daemonem a celkově s rodem Targaryenů. Protože ten hlavní masakr nastane v druhé sérii, která vyjde až bůhví kdy.
(Předem se omlouvám za skloňování některých jmen :D)

Celá kniha obsahuje historii targaryenských králů v Západozemí od Aegona I. (Dobyvatele) po regentství Aegona III. (Dračí zhouby).
Začala bych Aegonem a jeho dobitím Sedmi království. Aegona jsem si hned oblíbila byl to hodně silný charakter, když si něco usmyslel, tak si za tím šel. Už jenom to že dobyl a sjednotil Sedm království vypovídá o tom, že je to jeden z nejsilnějších Targaryenů vůbec. Jeho manželky a zároveň sestry mladší Rhaenys a starší Visenya mu v dobytí dost pomohly a jak se říká, za každým úspěšným mužem stojí silná žena. Já osobně jsem si moc oblíbila Visenyu, protože to byla taková ta pravá válečnice.

Nechci tady moc spoilerovat, ale Aegonův syn Maegor, kterého měl s Visenyou byl ten nejhorší člověk z celé knihy. Já mu říkala magor, protože jinak to nešlo. Část knihy o něm se mi vůbec nelíbila, protože to bylo drsné, dost nechutné, no prostě fakt nejhorší, nejnechutnější postava z rodu Targaryenů.

Když se posuneme o několik let dopředu, tak bych chtěla zmínit, ten nejhezčí pár z rodu Targaryenů. Tím je Jaehaerys I. a jeho sestra/manželka Alysanne. Jejich příběh mě naprosto dostal, jejich láska byla tak krásně čistá a upřímná. A měli spolu 13 děti, což je masakr. Když tedy pomineme to, že jsou to sourozenci. Ale tak s tím u tohohle rodu musíme tak nějak počítat a zvyknout si na to. Při konci jejich příběhu jsem musela plakat, protože to bylo fakt moc hezké.

No a konečně se posouváme k části, kterou už většina zná a tou je příběh Rhaenyry. Bude to trochu porovnávačka se seriálem.
V seriálu jsem si ji dost oblíbila, ale bohužel v knize mi prostě přišla úplně jiná a dost mě štvala. Její vztah s Daemonem není vůbec tak romantický, jako je tomu v seriálu. Celkově mi přišlo, že mezi nimi není žádná chemie a ani krapet lásky.
Další postava, kterou nesnáším stejně jako Maegora, je Aemond (mladší bratr Rhaenyry). Tomu bych urvala hlavu při první příležitosti.
Války a úmrtí postav jsou tak skvěle popsané, že jsem si to moc užívala a živě si to představovala.
Celý příběh o Rhaenyře, Tanec draků, je dost krvavý, drsný, katastrofický, ale hlavně smutný. Bylo mi moc líto, jak to celé skončilo.

Celkově se mi kniha moc líbila a jestli se chcete dozvědět něco víc o historii rodu Targaryenů, tak si ji rozhodně přečtěte. Moc doporučuju!

Oheň a krev Oheň a krev George R. R. Martin

Historie targaryenských králů v Západozemí I. Staletí před událostmi líčenými ve Hře o trůny se rod Targaryenů – ti jediní z dračích pánů, kteří unikli Zkáze Valyrie – usídlil na Dračím kameni. Příběh Ohně a krve začíná u legendá... více

Komentáře (0)