Smolná vteřina

recenze

Smolná vteřina (2021) 3 z 5 / Jenda744
Smolná vteřina

Mám dobrou zprávu pro všechny fanoušky série s inspektorem Gunnarem Barbarottim! Nakladatelství MOBA totiž vydalo již šesté pokračování příběhů, jejichž autorem je Håkan Nesser. Troufám si tvrdit, že tento spisovatel a jeho detektivky dnes patří k těm oblíbeným. I já jsem se na toto pokračování velice těšil.

Komisaři Barbarotti a Backmanová během svého výletu na ostrově Gotland zahlédnou muže, který figuroval před mnoha lety u jedné tragické havárie. Pak beze stopy zmizel. Zdá se podivné, že by na něj teď zcela náhodou narazili. Nebo ne? Nezbývá tedy nic jiného, než se k tomuto starému případu vrátit a zjistit, co se vlastně děje!

Přiznám se, že předchozí díl série zaměřený především na Ellen Bjarneboovou a její (zlo)činy (název knihy je Řeznice z malé Barmy) mě trošku zklamal. Asi půjdu tímto tvrzením proti proudu, protože se zdá, že většině čtenářů se kniha líbila, ale na mě byl děj až příliš rozvláčný a chybělo mi pořádné napětí. Ale zase mě velice příjemně překvapil závěr příběhu, za to získal autor mnoho plusových bodů, protože závěr se mu velmi povedl. Sám jsem byl tedy zvědavý, jak budu hodnotit šestý díl. A musím napsat, že v některých ohledech podobně. I tady mi chybělo pořádné vyšetřování. Mám dojem, že autor využívá spoustu takzvané "omáčky" a nevěnuje se tolik tomu podstatnému, o co čtenáři stojí. Na druhou stranu příběh má skvělou zápletku a i samotný motiv je velmi dobře vymyšlený, tady nemohu autorovi vůbec nic vytknout.

I přes vše výše zmíněné rozhodně nemohu napsat, že byl příběh špatný. Spíše v porování s ostatními knihami tohoto autora se mi zdál slabší, ale pořád je to ten skvělý Håkan Nesser, který píše lepší severská krimi než spousta ostatní autorů. A který mě baví. Knihu jsem měl přečtenou za pár hodin a už teď se těším na autorovo další vyprávění, které si určitě nenechám ujít. Mělo by mít název Šachy pod sopkou. A třeba se tentokrát dočkám zlepšení v tom, co mi v předchozích knihách chybělo a společně s hlavním hrdinou si všichni užijeme pořádné vyšetřování dalšího z jeho případů.

Smolná vteřina Smolná vteřina Håkan Nesser

Komisaři Barbarotti a Backmanová z kriminální policie v Kymlinge tráví volné podzimní týdny na ostrově Gotland. Při jednom z výletů narazí na cyklistu, jenž se nápadně podobá jistému Albinu Rungemu, člověku, který byl před více ne... více

Komentáře (0)