Smrtící vzdělání

recenze

Smrtící vzdělání (2021) 4 z 5 / ElisR1
Smrtící vzdělání

Tak tohle mě hodně bavilo. A velkou zásluhu na tom má hlavní hrdinka Galadriel, která navštěvuje školu pro čaroděje, kde je každý den bojem o přežití.
Galadriel mi totiž byla velmi sympatická tím, že nešla pro sarkastickou hlášku daleko a ačkoli se tvářila jako sobecká drsňačka, dobré srdce v sobě nezapřela. A spolu se svým studentským kolegou Orionem tvořili parádní dvojici, u jejichž rozhovorů se rozhodně pobavíte. Orion je totiž takový ňouma s tělem bojovníka, nad kterým se budete rozplývat.
Ale teď už k samotné knize. Autorka nás bez větších cavyků hodí přímo do děje, tak počítejte s tím, že vám možná chvilku potrvá, než se zorientujete a pochopíte zákonitosti školního světa. Já bych uvítala nějaký přehled příšerek, protože ani po dočtení se v nich nejsem schopná vyznat a klidně bych brala i mapku školy. V závěru knihy jsou alespoň obrázky pokojů některých postav.
Co se příběhu týče, je spíše jednodušší, takže nečekejte žádné velké zvraty, které by vám vyrazily dech. A ačkoli děj příjemně plyne a o akci není nouze, brzy si nejspíš všimnete, že se autorka poměrně točí v kruhu, což bylo po chvilce trošku únavné.
Kromě popisů fungování školy a dění v ní se můžete těšit i na Galadrieliny vzpomínky, prostřednictvím nichž nám představuje svoje dětství, či lehkou romantickou linku.
Za mě má Smrtící vzdělání zajímavě vymyšlený svět a jako odpočinkové čtení, které pobaví, funguje skvěle a já jsem rozhodně zvědavá na další díl.

Takže pokud nemáte zrovna chuť na nic složitého a uvítáte vtipnou YA knihu ze školního prostředí s prvky fantasy, tak tady si myslím, že nešlápnete vedle a mohu ji s klidným srdcem doporučit.

Recenze psaná v rámci spolupráce s nakladatelstvím Host.


Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání Naomi Novik

Škola magie jako žádná jiná Do téhle čarodějné střední byste chodit nechtěli: místo profesorů zde vyučuje drsnými metodami sama škola a na každém kroku číhá zlý tvor, takže jediná vteřina nepozornosti vás může stát život. ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář