Sova je mocná čarodějka

recenze

Co sova ví: Nové poznatky o nejtajemnějších ptácích světa (2024) 5 z 5 / Danka22
Co sova ví: Nové poznatky o nejtajemnějších ptácích světa

Sovy jsou mocné čarodějky, aniž by to do nich někdo řekl. Dětské knihy jsou plné sov, ať už mluvíme o Medvídku Púovi nebo slavném Harrym Potterovi. Jsou nositelky moudrosti, ale i zvěstují nemoce či smrt. Existují národy, kteří věří, že pokud si vám sova sedne na dům, něco zlého se vám přihodí.


S tím souvisí i má osobní zkušenost – u našich sousedů se usadil kulíšek. To je taková krásná maličká sova, která každou noc urputně houkala. Bylo nám to všechno divné, proč zrovna u nich ten kulíšek je, nikdy dříve se ve stromech u nich neobjevil. Asi tušíte, jak to bude pokračovat, za krátký čas zemřel starý pán domu, jeho syn a nakonec i jeho snacha. Dům je dodnes opuštěný a střídají se v něm jen majitelé a spekulanti.

A jaké je poučení? Až uslyšíte houkat sovu, nebojte se jí. Sousedi byli těžcí alkoholici, prostě přišel jen jejich čas.


Ale zpátky k této knížce. Jennifer napsala dvě knížky o ptácích. Přiznám se, že jsem je ještě nečetla, ale tahle se mi moc líbila. Kniha obsahuje 9 kapitol, a je plná barevných i černobílých fotografií. Máte tak možnost nahlédnout do života těchto krásných soviček.

Dozvíte se, jak se množí, co „možná“ znamená jejich houkání, kde bydlí, ale i jak se chovají, když jsou v zajetí, nebo co znamenají pro člověka.
Velkým plusem bych řekla, že jsou krátké historky, co kde chovatelé nebo znalci těchto krásných zvířat zažili. Dozvíte se tu i o sově, která nesnášela lidi, ale byla nejtrpělivějším vychovatelem mladých sov. Dokonce je učila, aby také nesnášely lidi. Nebo která sova vždycky přilétla na pískání bývalého chovatele? A zjistíte informace o české stopě.


Samostatnou kapitolou je jejich přežití. Ano, milí čtenáři, i sovy mají problémy. Stejně jako Jane Goodallová nebo Peter Wohlleben dává i Jennifer rady, jak sovám co nejvíce usnadnit život. Je jenom na nás, jak se k tomu my postavíme. V každé kapitole zjistíte něco nového, ale pravdou je, že jsou pořád ještě slepá místa, která si říkají o objevení. Nu což, třeba vy se stanete po přečtení této hezké knížky pozorovateli a především obdivovateli.


Hledáte nového koníčka? Možná, že sledování sov v tichém lese může být vaším začátkem.


Co sova ví: Nové poznatky o nejtajemnějších ptácích světa Co sova ví: Nové poznatky o nejtajemnějších ptácích světa Jennifer Ackerman

Po mezinárodních bestsellerech Genialita ptáků a Ptačí způsoby prozkoumala Jenifer Ackermanová pozoruhodné chování a biologii jedné z nejtajemnějších skupin ptáků – sov. Čtivou a srozumitelnou formou nás seznamuje s řadou překvapi... více


Komentáře (0)

Přidat komentář