Stvořitelka Frankensteina

recenze

Mary (2023) 3 z 5 / Kikina182
Mary

Když Mary spolu s manželem navštíví přátele u Ženevského jezera, vyprávějí si večer u krbu strašidelné příběhy. To v Mary vyvolá vzpomínky na dobrodružství, které ji před několika lety potkalo ve Skotsku. Je to právě tahle vzpomínka, díky které Mary Shelley napíše světoznámý příběh o Frankensteinovi.

Styl psaní je hodně popisný se spoustou detailů. Je to hodně táhlý styl psaní, na který musí být ta správná nálada, rozhodně se do něj nezačte každý a za každých okolností. Ani se nejedná o styl psaní, který by člověka přesvědčil, aby u knihy proseděl celý den. Není špatný, ale zároveň není ani extra čtivý.

Kniha se odehrává ve dvou dějových liniích, což mě občas trochu mátlo. Chvílemi se mi stávalo, že jsem si uprostřed kapitoly nebyla jistá, kdy a kde se příběh odehrává a musela jsem se vracet zpátky. Ale stalo se to jen v několika případech.

Příběh jako takový je rozhodně zajímavý. Nejsem si jistá, do jak velké míry se autorka držela faktů o životě Mary Shelley a jak velká část příběhu byla jen fikcí, ale rozhodně to byl povedený příběh. Užila jsem si jak vyprávění o Maryině životě, tak střípky o tom, co vedlo k Frankensteinovi.

Stejně jako styl psaní, mi ale i u příběhu přišlo, že se místy vleče a u některých událostí se zdržuje příliš dlouho. A bez ohledu na to, co se v něm dělo, mi přišlo, jako by se neustále odehrával v jedné rovině. Čekala jsem trochu víc akce, nějaké výraznější výkyvy emocí, ale nic z toho jsem bohužel nedostala.

Postavy byly důkladně popsané, i když možná byla jejich povaha líčena trochu moc dramaticky. Ale neměla jsem tak nejmenší problém si o nich udělat jasný obrázek.

Mary je zajímavý příběh, ale čekala jsem od něj mnohem víc. Promyšlený je opravdu skvěle, ale chybí mi v něm hloubka, emotivnost a trochu čtivější styl psaní.

Za poskytnutí knihy k recenze děkuji knihkupectví a nakladatelství Knihy Dobrovský.

Mary Mary Anne Eekhout

Píše se rok 1816. Mary Shelley je teprve osmnáct let, když se svým milovaným manželem Percym navštíví přátele Johna Polidoriho a Lorda Byrona u Ženevského jezera. Večer si u krbu vyprávějí strašidelné příběhy. Střípek z minulos... více

Komentáře (0)