Thriller plný násilí na ženách i temných tajemství minulosti
recenze
Na dně Temné řeky (2023) / LukBookDruhý případ Kay Sharpové s názvem Na dně temné řeky opět přináší detektivní záležitost v podání americké spisovatelky Leslie Wolfe.
Kay Sharpová se vrací do městečka Mount Chester, aby zde vypátrala vraha sedmnáctileté dívky. Obět navíc na krku měla medailon, který byl naposled viděn u tříleté Rose Harrelsonová, jež byla před čtrnácti lety unesena. Co mají dvě dívky ještě společného? Vyšetřovatelka se společně se svým parťákem Elliotem pouští do komplikovaného případu plného záhad a lží, které byly spřádány během několika desetiletí.
Ono těch zločinů a vlastně i případů je tu fakticky hned několik. Na začátku samozřejmě nemají vyšetřovatelé příliš mnoho stop, ale postupem času se začínají odhalovat děsivá tajemství. Připravte se na poměrně temnou záležitost, která vás ovšem bude hodně bavit.
Kniha od první stránky plynně velice svižně, pohlcuje vás do svých tajemných zákoutí a nenechá vás ani na chviličku oddechnout. Postupně budete sledovat nejen vyšetřování samotného případu, ale i několikadenní minulost, v níž se mladá dívka dostává do rukou psychopata a tuší, co ji v nejbližší budoucnosti čeká. A nic hezkého to nebude.
Samotná práce policistů je popsaná velice zajímavým způsobem včetně mnoha podrobností, díky nimž možná budete chvíli na pochybách, jestli se tento případ skutečně nestal. Jedná se sice o fikci, ale natolik působivou, že ve vás vyvolává velice silné emoce.
I vzhledem k tomu, že ústředním tématem je násilí na ženách. A to někdy nejen od neznámého psychopata, ale i těch, kteří by naopak měli být naší největší oporou. V některých momentech tak může být citlivějším čtenářům docela úzko.
Přestože se vlastně jedná o poměrně temný thriller, má v sobě tento titul i určité prvky klasičtějších detektivek. Jedná se tak o zajímavou kombinaci, v níž si najde své široká sorta čtenářů. Autorka navíc dokázala zápletku důkladně zaplést a nakonec na vás vybalí takové věci, že zůstanete zírat s otevřenou pusou.
Dočkáte se i mnoha akčnějších momentů, v nichž půjde hlavním hrdinům o kejhák. A odnesou si nejeden šrám, nejen na duši, ale i na těle. Ale nebojte se. Přijde i něco pozitivnější. Nebudou tu jen samí týraní či mrtví.
V jinak nepřívětivém prostředí plném temných tajemství se totiž zrodí jedna láska. Ano, je tu docela silná romantická linka. Ale vůbec ničemu nevadí, naopak alespoň trochu zjemní jinak pochmurné události. Navíc se rozvíjí poměrně pozvolně a nenásilně. I když nejsem žádný fanoušek červené knihovny, prostě mě tenhle postupný růst citů bavil.
Stejně jako ústřední hrdinové Kay a Elliot. Nutno podotknout, že výrazně dominantnější je ženská polovička. Ostatně je podle ní pojmenovaná i celá série. V některých momentech se její pracovní partner tak trochu vytrácí, aby si Kay získala více světla reflektorů pro sebe. Je tu ovšem i řada dalších zajímavých postav, ať už těch kladných nebo záporných. Zejména onoho psychopata, který má na svých rukou krev nejedné dívky. No toho byste nechtěli potkat dámy, i když má super fáro a působí jako gentleman.
Na dně temné řeky skvěle navázala na první titul této série. Staví na zajímavých postavách, ale zejména propletené zápletce, který vás určitě hned několikrát překvapí. Zajímavé je, že se opět pohybujeme okolo vody. Nevím proč zrovna toto prostředí přitahuje autorčiny vrahy. Nic to ovšem nemění na tom, že tento kousek by si fanoušci detektivek i thrillerů rozhodně měli chtít přečíst.
Na dně Temné řeky Leslie Wolfe
Když inspektorka Kay Sharpová poprvé opustila zapadákov Mount Chester, slíbila si, že se nikdy nevrátí. Město skrývalo jen špatné vzpomínky a temná tajemství. Když však dojde k brutální vraždě sedmnáctileté dívky, Kay se vrátit mu... více