Unikla jsem Islámskému státu
recenze
Laura H. (2023) / renulka16V létě roku 2016 se na hranici chalífátu Islámský stát objevila mladá žena, která utíkala pouští se dvěma malými dětmi. Jmenuje se Laura, tvrdila, a pochází ze „Sweet Lake City“ - holandského města Zoetermeer. V slzách vypráví, že utekla a chce domů. Zpátky do Zoetermeer – tam, kde na ni čeká otec, který spustil celou záchrannou akci společně s tajemným soukromým komandem.
Thomas Rueb se vydal po Lauřiných stopách až do Iráku. Zrekonstruoval její konverzi k islámu, život v chalífátu, ze kterého mrazí, a její návrat obestřený otazníky. Toto je příběh dívky, která své štěstí hledala v noční můře.
Laura H., je to viník nebo oběť? Stejnou otázku si položil i Rueb a odpověď na ni je taková, že Laura je viník i oběť.
Absolutně nechápu, že někdo, nebo spíš žena, ještě ke všemu, která má malé dítě, se přidá k tomuto. Nezodpovědnost.
Ona Laura sama o sobě měla dost nadstandardně krušné dětství, dá se říct, že ani žádné neměla a vlastně se ani není čemu divit, že takto dopadla. Potrestána byla až moc, ale na druhou stranu...
Tato kniha je jedna velká emocionální smršť. Znechucení, nepochopení, odpor, nenávist. To vše jsem cítila při čtení. Přesto jsem musela číst dál a dál, abych věděla, jak to dopadlo.
Zda byla Laura osvobozena a zůstala s dětmi nebo jak to vlastně celý skončilo. Dětí mi bylo neskutečně líto. Opravdu jsem při tom trpěla.
V knize kromě vyprávění přímo pana autora jsou zde různé korespondence, zprávy a jiné. Také vlastně pohled do minulosti z Lauřina vyprávění. Čte se to opravdu skvěle, jen na to musí být člověk naladěn.
Jen mám osobně malou výtku. Nechápu, proč některé části nebyly přeloženy do ČJ.
Laura H. Thomas Rueb
Unikla jsem Islámskému státu. V létě roku 2016 se na hranici chalífátu Islámský stát objevila mladá žena, která utíkala pouští se dvěma malými dětmi. Jmenuje se Laura, tvrdila, a pochází ze „Sweet Lake City“ - holandského města Z... více