Úsvit onyxu

recenze

Úsvit Onyxu (2024) 4 z 5 / alexsmangabook
Úsvit Onyxu

Tato kniha se četla tak dobře ! Hodně často jsem na ni myslela, i když jsem zrovna nemohla číst, jednoduše si mě příběh získal už od samého začátku. Díky tomuto kousku jsem se jen utvrdilo v tom, že romantasy je přesně ten žánr, který potřebuju číst více, jelikož mi tak sedí!

Takže ano, jedná se o fantasy romantiku, máme zde typické tropes, které najdete v dalších podobných knihách, ale! Tady to knize odpustíte, zavřete všechny oči, protože je to skvělá jízda. Skoro každá věc se dá odhadnout, ale můj čtecí požitek mi to nikterak nezkazilo.
Podle mě je hrozně lehké tuto knihu nemít v oblíbených, ale i tak věřím, že většinu lidí to pohltí stejně jako mě, a tím pádem knize mnohé odpustí.

Kniha ale není jen jedno velké klišé, to jste na omylu! Autorka se tady nebojí používat drsnější popisy bojů, zranění a dalších morbidnějších scén. Tím pádem se dokážete více vžít do hrdinů a jejich reakcí

Máme tady prezentované i psychické problémy, trauma a průběh úzkosti. Bylo to zde velmi dobře a realisticky popsáno.

V průběhu čtení také občas narazíte na pár vtipných momentů, které jsou jako dělané na nějaké meme, protože jsou šíleně ikonické. Už teď jich mám pár spojených jen, díky konkrétní části v této knize.

Co se týče světa Evendellu. Na začátku knihy najdeme mapu, což každý ocení. Orientace v samotném systému, království a jejich dané politiky byla snadná. Líbila se mi jednotlivá charakteristiky obyvatel a měst daného království. Je mi jasné, že si ostatní místa více přiblížíme v dalších dílech!

V říši Evendell, ale najdeme i jiné tvory, nejen ty lidské. Na skok se nám tady objeví draci, harpyje, gryf a nebo vlkodlak. Tito tvorové nejsou hlavním tématem knihy, takže se spíše tak mihnou, nejvíce pozornosti tady zabere jeden konkrétní druh bytosti.

Naší hlavní postavou je Arwen, která skrývá svoji léčitelskou moc, ale jednoho dne ji tato schopnost zachrání život.
U této hrdinky jsem nejvíce ocenila to, že nám autorka ukázala i její slabosti, její nízké sebevědomí, pochybnosti a nedůvěru k ostatním. Později v příběhu nám tato postava ukáže i to, jak se posunula, jak moc se změnila, a jak si je se jistější svým Já.
Arwen je milá, hodná a v každé situaci dokáže myslet na druhé, ale zároveň je to jen člověk, který jednoduše někdy nezvládne situaci a vybuchne.

Hlavní mužský hrdina, ha. Tak tady asi nemusím nic psát, protože ho miluju ! Je vtipný, ochranářský, ale i chladný, dokáže naslouchat lidem a pomoct jim za každou cenu.
Vedlejším postavám nemám co vytknout, jsou to takové fajn klasiky. I tak se ale někdy jejich příběh rozvine a to mi vůbec nevadí, ráda uvidím něco víc v dalším díle!

Energie těchto postav byla dokonalá, prostě enemies to lovers. Napětí se vířilo v každé konverzaci a čtenář se jen tetelí blahem.
Na druhou stranu jsem ale i ráda za to, že se autorka rozhodla pro míň spicy scén, sedí to tam, je tam toho akorát a ve správném množství.

5/5 Si schovám pro další díl, protože si myslím, že bude ještě lepší. Strhávám lehce za klišé a doufám, že se v druhém díle dočkáme více překvapivých scén.
Knihu jsem si moc užila a už ted mi Kane s Arwen chybí!
Z IG profilu:
#spoluprace


Úsvit Onyxu Úsvit Onyxu Kate Golden

Napospas králi temnoty. Začátek nebezpečně žhavé romantasy série. Arwen Valondaleová nikdy nečekala, že se obětuje, aby zachránila milovanou rodinu. Nyní je zajatkyní v nejnebezpečnějším království široko daleko a pomocí svých ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář