recenze

Velice lehká smrt (1967) 5 z 5 / Anežka010101

Velice lehká smrt
Nejprve jsem knihu odložila, ale mám ráda relativně chladnokrevný styl autorky a břitkou, někdy až nemístnou strohost a odstup.
Kdysi jsem byla nadšena Zlomenou ženou, její kritikou vztahu muž- žena. V době, kdy kniha vyšla, musela působit jako roznětka. Okouzlena filozofickými vhledy i přesnými a chladnými popisy- nezapře se v jejím vyjadřování jak nadání filozofické, tak matematické- postupně jsem si přečetla všechny její česky vydané knihy.
Nějak jsem se na tu knihu necítila. Nakonec se mi vrátila jako bumerang a přečetla jsem ji jedné noci v nemocnici. Lepší prostředí bych si jako kulisu nemohla vybrat. Popis umírání vlastní matky, která nemá o vážnosti svojí choroby potuchy, je opravdovým mistrovským dílem.
Simone zpráva o nemoci matky zastihne navíc v době, kdy je šťastná a v jejím životě výjimečně vše běží, jak má. Obraz štěstí se v několika málo dnech sesype jako domek z karet.
Autorka reportuje chladně a soustředěně o procesech, které ochromují její matku, k níž si sice nikdy nenašla cestu, ale kterou přesto hluboce obdivovala.
Je to kniha o otázkách utrpení a etice a smyslu eutanazie (prodlužování života za každou cenu je i dnes téma velmi živé), o vnitřních soubojích, které nese každý, kdo opatruje umírající osobu.
Smysly všech zúčastněných, se nakonec zdají otupělé, ale události, jejichž chod nelze zvrátit žádnou operací, rozdírají lidská srdce stejně tak v dobách, kdy román vznikal, jako i dnes.
Vždy jsem si užívala autorčin úžasný styl; chladnokrevnost pozorování, jež maskuje pohnutky srdce.
Ač je kniha syrová a intimní, snad až trochu příliš, líbila se mi opravdu hodně, což jsem si tedy v první kapitole, na začátku nemyslela ani náhodou. Na tak malém prostoru Simone strhla celou bouři otázek.
Rozměr děsivého utrpení zde je podtržen právě nesmyslným lpěním na životě.

Velice lehká smrt Velice lehká smrt Simone de Beauvoir

Biografická novela, ve které Beauvoirová líčí poslední okamžiky života vlastní matky, u které propukne ve vysokém stupni rakovina. Autorka popisuje dny strávené v sanatoriu, zbytečnou operaci a nesmyslně prodlužované trápení. Mist... více

Komentáře (0)