Voňavé samolepky a medvěd, jehož jméno nesmíme vyslovit

recenze

Antropocén: Recenze naší doby (2024) 2 z 5 / Kikina182
Antropocén: Recenze naší doby

Recenzní výtisk mi byl poskytnut v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze. #spoluprace

John Green patří mezi oblíbené autora mnoha lidí, z nichž velká část jeho knihy hodnotí na čtenářských databázích a někteří z nich na ně píšou i recenze. Tentokrát se však role obrací. Tentokrát John Green recenzuje některé věci dnešní doby formou esejů a nezapomíná ani na hvězdičkové hodnocení.

Na názory Johna Greena jsem byla opravdu zvědavá a nejspíš i proto mě zklamalo, jakým způsobem byly jednotlivé eseje napsány. Abych v nich totiž našla jeho názor, musela jsem použít lupu. Velká část jednotlivých textů byla věnovaná faktům, působilo to na mě tedy spíš jako historie té a oné věci. A i když nemám nic proti tomu, aby byla daná věc na začátku trochu přiblížena, tak v tomto případě byla velká část esejí jen o tomhle. A ačkoli bylo něco z toho i zajímavé, většinou jsem se při tomto výkladu nudila.

Uznávám, že i ten názor Johna Greena jsem v textu našla. Občas byla esej dokonce i blízce propojena s jeho zážitky, ale pořád toho bylo hodně málo a tak jsem většinou dočetla esej, aniž bych pochopila, jaký názor autor na danou věc vlastně má, což vzhledem k tomu, že mě zajímaly hlavně ty názory, není zrovna ideální.

Plusem za mě je, že se ve svých esejích věnoval opravdu maličkostem, které si vlastně ani neuvědomujeme, ale k téhle době prostě patří. Sice jsem čekala, že se občas bude věnovat i nějakému většímu tématu, ale nakonec mi ani nevadilo, že se držel těch maličkostí.

Z knihy jsem celkově spíše zklamaná. I přes pár zajímavých informací jsem se většinu knihy nudila a co se názorů Johna Greena týká, byly tady spíše jen střípky. Za mě velká škoda, protože to mohla být opravdu zajímavá kniha, kdyby se autor držel spíš svých názorů a výrazně nesklouzl k faktické stránce věci.


Antropocén: Recenze naší doby Antropocén: Recenze naší doby John Green

Sbírka poutavých osobitých esejů o člověku a jeho vlivu na svět od autora bestsellerů Hvězdy nám nepřály, Papírová města a dalších. Antropocén je současný geologický věk. V této knize vycházející z autorova kritikou oceňovaného po... více


Komentáře (0)

Přidat komentář