Vyhnanci – třetí díl detektivní série

recenze

Vyhnanci (2024) 4 z 5 / Kizuizi
Vyhnanci

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Host

Je to přesně rok, co se to podivné zmizení stalo. Po vinařských slavnostech byl na parkovišti objeven kočárek, kde bylo opuštěné dítě a po jeho matce nezůstala žádná stopa. Pátrání nikdy neustalo, ale nyní se sem vracejí turisté, kteří ji mohli vloni zahlédnout...

První dva díly téhle série byly naprosto parádní. Není to zrovna akční série, její doménou jsou spíše rodinná dramata, ale na své si přijdou i ti, kteří mají rádi trochu té krve.

Vyhnanci je poslední díl trilogie s agentem Aaronem Falkem a tentokrát nás děj přivádí do malého venkovského městečka, v němž probíhají každoroční vinařské slavnosti. Aaron tu vystupuje coby budoucí kmotr, ale vzhledem k okolnostem tu bude muset zapojit i svůj profesionální instinkt.

Příběh má, stejně jako předchozí díl, dvě dějové linky – jednu současnou, která se soustředí na pátrání, druhá se vrací rok zpět, kdy se stalo ono osudné zmizení. Postupně je děj doplněn i několika důležitými událostmi mnohem staršího data, které jsou důležité pro objasnění. (Drobně mi vadilo, že ne vždy je hned znát, co je návrat do minulosti.)

Jak jsem již zmínila, není to akční série, nečekejte tedy zběsilé úprky pachatelů ani potoky krve. Připravte se na důkladné vyšetřování, jehož nejčerstvější stopy už dávno vychladly, ale stále existuje dostatek důkazů, díky kterým lze dojít do zdárného konce. (A věřte, že i když vás to zrovna netrkne, ty důkazy jsou úplně všude.)

Vyhnanci je kniha opět velmi dobře promyšlená a myslím, že i pěkně zakončuje celou trilogii. Je však pravdou, že z celé série mi tento díl přišel nejslabší. Chybělo tomu nějaké to „koření“, které by tomu dodalo ten správný, definitivní šmrnc. Ale pokud se vám líbily díly předchozí, myslím si, že úplně zklamaní nebudete.


Vyhnanci Vyhnanci Jane Harper

Třetí a poslední případ agenta Aarona Falka. Za teplé jarní noci během rušné vinařské slavnosti zůstalo v kočárku ležet osamělé dítě, zatímco jeho matka zmizela v davu a víckrát ji nikdo neviděl. Ani o rok později ke zmizelé K... více


Komentáře (0)

Přidat komentář