Vzpomínky a vrazi

recenze

Vzpomínky a vrazi (2024) 3 z 5 / ElisR1
Vzpomínky a vrazi

Do rukou se mi dostala nová kniha od Morgan Rhodes, od které jsem kdysi četla Soumrak království, a to se mi líbilo. Proto jsem se těšila, co nového nám autorka představí.
Bohužel Vzpomínky a vrazi přineslo spíše zklamání. A to hlavně v první polovině knihy.
Vše začíná u nesympatické hlavní hrdinky Josslyn, jež působí arogantně, věčně si namlouvá něco, co není pravda a snaží se využít koho jen může. Ale to by se ještě dalo přežít, protože autorka může zamýšlet její napravení v příštích dílech. Navíc Josslyninu nepříjemnost dost vyvažuje její parťák Jericho, kterého si snadno oblíbíte, protože jde o takového klaďase převlečeného do záporáckého kabátu.
Co mi ale vadilo víc, než hlavní hrdinka, byl svět samotný. Chápu, že jde o YA žánr, takže teď neřeším, že byl příběh jednoduchý a dost předvídatelný, ale neodpustím už to, že ani po přečtení příběhu nedokážu říci, jestli se odehrával v minulosti nebo současnosti. Na jedné straně tu máme různé róby, do kterých se hlavní hrdinové oblékají, což ukazuje spíše na minulost, ale hned vzápětí se mluví o autech a moderních zbraních...
Také bych uvítala větší vysvětlení samotných zákonitostí a jak autorčin svět vlastně funguje. Morgan Rhodes totiž nastínila pouze základy, ze kterých si ale čtenář příliš nevezme.
Samotný nápad paměťové magie se mi líbil, i když si úplně nedokážu představit její širší využití, ale mrzelo mě, že o ostatních magických dovednostech jsme se toho příliš nedozvěděli. No, možná v dalším díle.
Druhá polovina kniha však přináší jisté zlepšení. V příběhu se konečně začne něco trochu dít a samotný závěr můj dojem z knihy o něco vylepšil a díky tomu dám šanci i pokračování.

Pokud máte chuť na jednoduchou YA fantasy plnou vzpomínek a špetkou magie a nevadí vám, že pravděpodobně většinu událostí odhadnete dříve, než je autorka odhalí, tak Vzpomínky a vrazi by se vám mohli líbit.

Recenze psaná v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada.


Vzpomínky a vrazi Vzpomínky a vrazi Morgan Rhodes (p)

Josslyn Drakeová ví o magii jen tři věci – je vzácná, zakázaná a smrtelná. Takhle ji to odmala učili a ona neměla nikdy důvod o tom pochybovat. Takže když se infikuje vzpomínkami nechvalně známého čaroděje a teroristy lorda Banyon... více


Komentáře (0)

Přidat komentář