Zadrž dech

recenze

Zadrž dech (2024) 5 z 5 / lucie.svobodova
Zadrž dech

Emotivní příběh o tenké hranici mezi láskou a nenávistí, o minulosti, která nás formuje, a o síle, kterou člověk musí najít, aby se postavil sám sobě a svému osudu.

Autorka přináší komplexní a poutavý pohled na život hlavní hrdinky, třicetileté Mariny, která bojuje se svými démony z minulosti a snaží se najít rovnováhu v přítomnosti.

Marina se zdánlivě vyrovnala se svou bolestnou minulostí a žije poklidný život.
Má stabilní práci, přátele i bydlení.

Ale příchod nového kolegy Marcela – muže, který zná její minulost a může ji kdykoli připomenout – vše mění. Marcel, pocházející ze stejné vesnice jako Marina, o ní zná jen povrchní pravdu a nechápe tak její hlubší bolesti.

Na začátku k ní chová zjevné pohrdání a není schopen vidět ji jinak než přes negativní zážitky z dětství. Avšak postupem času a blízkostí v práci začne Marcel odhalovat Marininu současnou povahu – laskavou, silnou ženu, která se i přes všechny překážky postavila na nohy.

Příběh se věnuje několika vážným tématům, včetně sexuálního zneužívání, rodinného zklamání a společenských předsudků.

Autorka citlivě a realisticky zpracovává náročná témata, a přestože kniha není nijak depresivní, nechybí v ní momenty, které vás dojmou k slzám.

Marina je inspirativní postavou, jejíž cesta ke smíření s minulostí ukazuje sílu lidského ducha a odhodlání nevzdat se naděje.
Prožíváme s ní její pocity beznaděje, boj a nakonec i smíření.

Marcel jako postava prochází výrazným vývojem – z hrubého a arogantního muže se stává někdo, kdo se dokáže otevřít a pochopit druhého člověka. Jejich vztah není pohádkovou láskou na první pohled, ale spíše procesem poznání, smíření a budování důvěry.

Marcel je pomyslným zrcadlem každého, kdo si pod tlakem předsudků a stereotypů vytvořil o druhém člověku falešný obraz.

Miška v knize mistrně postupně odhaluje Marininy temné vzpomínky a vytváří tak plný obraz její osobnosti.

Dialogy jsou přirozené a realistické, což dodává příběhu autenticitu. Kniha je plná emocí – vtipné momenty se střídají s těmi bolestivými, a právě tato dynamika činí příběh živým a velice čtivým.

Jedná se o knihu, která vás zaujme od prvních stránek a nepustí až do konce.
Příběh, který se zabývá tématy, jež nejsou lehká ani příjemná, ale zároveň je napsán s nadějí a optimismem.

Doporučuji všem, kteří se nebojí číst knihy s hlubším poselstvím a kteří ocení příběh o odpuštění, lásce a síle člověka překonat svou minulost.


Zadrž dech Zadrž dech Michala Ries

Talentovaná autorka Michala Ries vstoupila na literární scénu skvělou romantickou sérií Na útěku, která se setkala s mimořádným čtenářským ohlasem. Její nový román opět nabízí poutavé čtení o tom, jak složité jsou mužsko-ženské či... více


Komentáře (0)

Přidat komentář