176/2024
VILÉM KOUBEK
Nakl. HOST
Rok vydání 2024
216 stran
Viléma Koubka a jeho Zatloukání hřebů jsem si pořídila, poněvadž jsem u některých mých oblíbených čtenářských kolegů viděla velice nadšené ohlasy. Nadšené ohlasy ve smyslu toho, že se jako fakt báli.
Říkám si, dobře, pro jistotu to, Martino, netahej na noční. Co kdyby náhodou měli pravdu. Já se málokdy poslechnu, ale sem tam se zadaří. Musím říci, že toto bych na noční opravdu číst nechtěla. I za bílého dne mi místy nebylo vůbec příjemně. O co vlastně v této knize kráčí?
Po smrti matky se Ema po letech vrací do rodného domu. Do domu, ze kterého po záhadném zmizení svého bratra Michala a jeho kamaráda Fildy, v podstatě utekla, neboť se už nedokázala dívat na trápení svých rodičů.
V otcově pracovně nachází počítač a v něm deníkové záznamy, které zpracovávaly a dopodrobna rozebíraly, co se tehdy mohlo na opuštěném Sídlišti 16 stát.
Otec velice poctivě a precizně pomocí policejních záznamů z výslechů, videí, jenž pořizovala Adéla (ta jako jediná onu urbexovou výpravu přežila ), různých odborných statí a výzkumů, internetových diskuzí apod. vytvořil poměrně věrný scénář oné osudné výpravy.
Čím déle Ema čte, tím zděšenější je, poněvadž má před sebou jako na filmovém plátně otcův postupný propad do paranoie, která již zašla za únosnou hranici. O to šílenější je, když si uvědomíte, že podobné znaky začíná vykazovat i sama Ema.
Co vám mám říci? Bylo to slušné psycho, hlavně ke konci, kdy už nejste schopni rozklíčovat, co je důsledek paranoidní představy a co je skutečnost, tam už se ty hranice úplně setřely.
Byly pasáže, kde jsem se musela hodně soustředit, abych pochopila, a i tak si myslím, že ne vše jsem pochopila, ale možná to tak mělo být. Nepotřebujete potoky krve a šílené psychopaty/vrahy, abyste se báli. Já to číst někde sama doma za tmy, tak mě klepne. Tudíž vám HŘEBY vřele doporučuji.
(ŘÍJEN 2024)
Zatloukání hřebů Vilém Koubek
Znepokojivý horor, který odkrývá rodinná traumata a dávná tajemství. Když vám někdo zavolá v podivnou hodinu a po pozdravu vás osloví celým jménem, raději si rovnou sedněte. Dobré zprávy se takhle totiž obvykle nesdělují a Ema... více