Zavátá sněhem je plná zločinu a nečekaných zvratů

recenze

Zavátá sněhem (2019) / LukBook
Zavátá sněhem

Martin Stručovský pracuje v knihkupectví a občas něco napíše. Stejně jako hlavní hrdina jeho knih Matěj Mlynář, který se vrací v detektivce s názvem Zavátá sněhem.

Matěj Mlynář je bývalý policista a soukromý detektiv, který momentálně pracuje klidném prostředí malého knihkupectví. Alkoholové opojení minulých let nechal v dáli a užívá si krásný vztah s Pavlou Královou. Prostě idyla. Ovšem pouze do té chvíle, než mu zavolá jeho stará známá Sára. Její dcera (náhodou také jeho brigádnice) beze stopy zmizela. I přes daný slib se pouští do pátrání, které nakonec bude daleko dramatičtější a osobnější, než na začátku čekal.

V pořadí druhý detektivní román tohoto autora v podstatě plynule navazuje tam, kde ten předchozí skončil. Na jeho stránkách nalezneme několik odkazů na první případ a zároveň je v něm i vyšlapaná cestička k tomu dalšímu.
Martin Stručovský má očividně načteno, čehož důkazem je nejen jeho bohatý jazyk, ale i propracované postavy. Tou hlavní je náš starý známý Matěj Mlynář, který se rozhodl skoncovat s alkoholem i detektivní prací. Ale jak už tomu bývá, moc dlouho mu to nevydrží. A to je určitě dobře, protože jinak bych před sebou neměli jeho další případ. Na druhou stranu by jeho „teď už opravdu končím“ mohlo být do budoucna trochu ohrané, takže jsme velice zvědavý, jakým způsobem to autor vyřeší.

Vedle ústřední postavy se potkáte i s řadou dalších charakterů. Nechybí ani napravený zloduch, bohatý hajzlík nebo ďábelský anděl. Jednu z hlavních rolí si střihla i Matějova přítelkyně Pavla Králová, která je rovněž policistkou a výrazně napomáhá k vyřešení případu. Do Mlynáře je navíc až po uši zamilovaná, takže mu odpust i sem tam nějaký prohřešek. Celkově jsou postavy opravdu sympatické, samozřejmě až na některé zloduchy. I ti jsou ovšem velice dobře vymyšleni a popsáni, což dopomáhá k celkově realistickému dojmu na čtenáře.

Děj se i tentokrát odehrává v Jindřichově Hradci, kde se samotný tvůrce narodil. V některých chvílích možná až trochu přehnaně z něj dělá město plné zločinu, překupníků lidí a gangsterů. Na druhou stranu pro atmosféru této knihy je to jedině dobře. Čtenář se v myšlenkách dostává na místo činu, z dálky pozoruje strašné zacházení s lidmi, kteří do něj byli přivezeni na práci. A na teplou kancelář rozhodně můžou zapomenout. Autorovi se opravdu daří vtáhnout nás do děje a prožívat všechno po boku jednotlivých postav.

Nechybí ani velké množství zvratů. V příběhu se vlastně dočkáte celé řady podezřelých, a když už si budete myslet, že spadla klec, najednou se ukáže jiná skutečnost a musíte začít téměř od začátku. Chudáci vyšetřovatelé. Tentokrát z toho budou mít opravdu velké nervy. Ale odměnou jim bude vyřešení hned několika případů.

Zavátá sněhem se čte velice dobře. Děj rychle odsýpá, nabízí velké množství akce, obratů a napětí. I postavy si mě velice rychle získaly a s každým jejich krokem jsem očekával, kam je jejich osud zavede. Na první pohled je znát, že autor má opravdu velký talent na vytvoření zajímavého prostředí a vzrušující zápletky. Navíc tak trochu nenápadně propojuje knihy této série, což se podle mého názorů projeví i v dalších dílech.

Už příští rok se můžete těšit na třetí pokračování s názvem V temnotách. Rozhodně se zde zrodila jedna z nejzajímavějších českých detektivních sérií, která do budoucna slibuje ještě velkou parádu.

Slavnostní uvítání knihy proběhne 25. října ve Farní charitě JH.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkujeme nakladatelství Motto, které je součástí společnosti Albatros Media.

Zavátá sněhem Zavátá sněhem Martin Stručovský

Sníh ukrývá různá tajemství... Pod sněhem se mohou ukrývat různá tajemství. Jenže tohle navždycky převrátí svět Matěje Mlynáře vzhůru nohama. Život knihkupce a příležitostného soukromého vyšetřovatele Matěje Mlynáře se stabilizov... více

Komentáře (0)