Zkoušky zkušené advokátky
recenze
Slepá bába (2018) / Marie.BMNemám ráda thrillery, a tak když jsem si vybírala recenzní knihu, zaujala mě kniha Slepá bába, a musím napsat, že jsem byla mile překvapena a knihu jsem prakticky neodložila a četla jsem ji v jednom kuse. A to taky nebyl žádný román z červené knihovny, ale kniha plná napětí, kde akorát nebyl žádný nebožtík, i když hlavní hrdinka právnička Tereza měla o svoji osobu hodně obav, když zjistila, že ji někdo pronásleduje, vyhrožuje jí a nakonec se jí snažil podpálit dům. Ale nebudu předbíhat.
Kniha nás zavádí do prostředí advokacie, kdy exmanželé Tereza a Kamil Horynovi žili již odděleně, ale oba měli rádi svoji dceru Simonu, která odešla z domu za přítelem Filipem, s nímž zažila těžkou bouračku a šlo jí prakticky o život. Rodiče z Filipa radost neměli a Simoně ho neustále rozmlouvali, ale ta se nedala a hlavně Filip si proti matce Simony kvůli tomu vytvořil silnou nenávist.
Další, s kým nás kniha seznamuje, jsou sousedi Horynů Strýčkovi, kteří se kvůli neustálým záletům Milana Horyny rozvádí, a jelikož si Horyna myslí, že jeho ještě manželku navedla k rozvodu právě Tereza a ještě ji jako advokátka navádí, jak ho oškubat, začne i on Terezu nenávidět. Stejnou nenávist k právničce Tereze cítí i Mirek Petráš, další hrdina knihy. Jeho sestra sedí nyní ve vězení za rozkrádačku v obchodě a Mirek se stará o její dvojčata a nemocnou matku.
A vinu za to, že jeho sestru zavřeli a on se ještě musí bát o to, aby mu sociálka nevzala děti do dětského domova, hází též na Terezu. A tak má Tereza kolem sebe hned několik lidí, kteří ji nenávidí, nicméně vytušit, kdo je ten, jenž jí vyhrožuje a chtěl zapálit dům, se čtenář stejně jako Tereza dozví až na konci knihy. A právě to, jak to celé dopadne, je na knize to nejlepší. Kterak Tereza zpočátku vůbec neví, kdo je pro ni ten nebezpečný, a jak celá situace dopadne, to už si musíte přečíst sami.
V knize se ještě objevuje Terezina sestra Kristýna a další postavy, které přispívají k oživení děje.
Kniha se moc dobře čte i mně, i když normálně knihy s právnickou tématikou nevyhledávám, ale tohle byl opravdu skvělý literární počin, který na Česko nemá obdoby.
Slepá bába Jarmila Pospíšilová
Zkušená advokátka Tereza Horynová má za sebou více než dvacetiletou praxi a zdá se jí, že lidé ji už nemají čím překvapit. Má dobrou pověst, žije klidný život, její soukromí je spořádané, nemá s nikým problémy, žádné konflikty. Až... více