Po téměř sto dvaceti letech vychází Šlejharův novátorský román Peklo, odehrávající se během jediné noční směny v městském cukrovaru. Tovární prostor, jímž dané noci prochází hlavní hrdina, mladý inženýr kontrolující chod... více
Kus cukru 1978, Peter Jilemnický
Autor vložil do románu spoločenské skúsenosti, získané za učiteľovania v Trnave. Odráža sa v ňom hospodárska kríza, položenie poľnohospodárskych robotníkov, bírešov a malých roľníkov-repárov a ich vzťahy k „cukrobarónom“... více
Vyškovské cukrovarské dráhy 2022, Mojmír Leštínský
Monografie věnovaná feldbánce, která vedla z vyškovského cukrovaru do Kozlan a svážela surovinu pro výrobu bílého zlata. Bylo vydáno k připomenutí 60. výročí ukončení jejího provozu (1962). Příloha k: Svět železnice ; ... více
František Egerle a české cukrovarnictví 2003, Radim Dušek
Monografie věnovaná Františkovi Egerlemu představuje život a literární dílo básníka, muzejníka a cukrovarníka, působícího na konci 19. stol. v Ústí nad Orlicí. více
Vývoj cukrovarnického průmyslu v českých zemích do roku 1872 1979, František Dudek
Práce se zabývá historií cukrovarnického průmyslu na území Čech, Moravy a Slezska od počátků pokusné výroby cukru z řepy a javorové mízy v období kontinentální blokády až do převládnutí továrních výrobních forem za všeob... více
Barón Karl Kuffner de Dioszegh a diószegský cukrovar 2009, kolektiv autorů
Základem prezentované publikace jsou příspěvky, které zazněly na konferenci konané v roce 2007 u příležitosti 140. výročí založení sládkovičovského cukrovaru. Autoři v širokých souvislostech přibližují rodinu Kuffnerů, z... více
Monopolizace cukrovarnictví v českých zemích do roku 1938 1985, František Dudek
Kniha navazuje na autorovu předchozí práci o vývoji českého cukrovarnictví do roku 1872 a snaží se ukázat reálný podíl tohoto oboru potravinářského průmyslu na dynamickém vývoji českého průmyslu v širších sociálně ekonom... více
Bílé zlato: Historie cukru v kostce 2006, Luboš Antonín
Vydáno pro Svazek obcí Svatojiřský les. více
Cukrovarnický průmysl: jako opomíjený aktér mezinárodního obchodu v meziválečném období 2018, Aleš Skřivan
Pravděpodobně málokdo by předpokládal, že se v první Československé republice v polovině dvacátých let vyprodukovalo až 18,5 % (!) celosvětové produkce surového řepného cukru. Kolektivní monografie skupiny autorů z Kated... více
Biele zlato - katalóg cukrovarníckej zbierky 2021, Miroslav Eliáš
Biele zlato - katalóg cukrovarníckej zbierky, predstavuje zaujímavú zbierku k dejinám slovenského cukrovarníctva, ktorú spravuje Mestské múzeum Šurany, vrátane histórie tohto priemyselného odvetvia, cez technológiu výrob... více
Počátky řepného cukrovarnictví v Čechách 1973, František Dudek
Popis knihy není zatím k dispozici. více
Cukrovar Vrbátky 2020, Zeno Čižmář
Kniha vznikla u příležitosti 150 let cukrovaru ve Vrbátkách (obec na Prostějovsku). V roce 1870 vznikl zásluhou rolnické záložny v Dubanech a iniciativy několika soukromých zemědělců rolnický akciový cukrovar Vrbátky. V ... více
Základy cukrovarnictví - výroba surového cukru a vedlejších produktů 1957, Karel Šandera
Druhý díl učebnice podává přehled cukrovarnické technologie. Probírá se zde celý výrobní úsek od zpracování cukrovky až po výrobu surového a zadinového cukru i melasy, při čemž v části o svařování cukrovin je věnováno ho... více
Velkostatek Kolín a jeho důmyslné a vzorné zařízení 1870, Antonín Červený
Popis knihy není zatím k dispozici. více
Od přívozu k cukrovaru 2016, Karel Tichý
Publikace popisuje průmyslové a další technické stavby a provozovny v obcích Dolní Beřkovice a Vliněves. více
Sborník hospodářský. Novoročenka Matice rolnické 1873, František Špatný
2. ročník sborníku Matice rolnické – Pěstování křenu v Malíně (P. Ignác Paták) – O významu kyseliny fosforečné pro výživu rostlin (prof. F. Štolba) – O nemocech rostlin hospodářských (Jan Švorc) – Králíkářství čili c... více
Sborník hospodářský. Novoročenka Matice rolnické. Ročník 2. Číslo 1 1872, František Špatný
– Kanalisace v cizozemsku a důležitost její v království Českém (František Václavík) – Význam umělých hnojiv pro rolníka (J. A. Prokůpek) – O zařízení sedlských živností (prof. Ferdinand Janovský – Jak lze chromoty u ... více
Cukrovar Sereď 1907 - 2007 Obrazová kronika 2007, Martina Špilová
Kapitoly: Cukor ako komodita, História cukrovaru - ako sa to začalo, Ľudia v cukrovare, Pestovanie cukrovej repy, Spracovanie cukrovej repy a výroba cukru, Sortiment - 100 rokov výroby cukru, Fotogaléria. více
190 let TTD 2021, Daniel Froněk
Publikace na svých stránkách, a především obrázcích, čtenáře seznamuje v první řadě se zajímavou českou vyjimečností: s cukrovarem v Dobrovici. Je to nejstarší továrna na zpracování cukrové řepy a výrobu cukru v Evropě. ... více
Základy cukrovarnictví - výroba cukru v poli 1955, Karel Šandera
První díl učebnice se zabývá pěstováním řepného semena a řepy, ochranou a hygienou cukrovky a věnuje pozornost cukrovce mezi sklizní a zpracováním. Je probrána cukrovarnické chemie, jsou vysvětleny základní fysikálně che... více