Ewald Osers životopis

britská, 1917 - 2011

Životopis

Ewald Osers (13. května 1917 Praha – 10. října 2011 Reading) byl český židovský básník a překladatel, který utekl před nacisty do Británie.

V Praze studoval německé školy, což mu přinášelo nesnáze pro jeho židovský původ. Jeho odborným zaměřením byla původně chemie, kterou studoval na Německé univerzitě. Před nacismem utekl do Británie, kde se posléze usadil natrvalo, oženil se a založil rodinu.

V letech 1937–1938 publikoval v pražských německých novinách Prager Presse a již v sedmnácti letech v listu Prager Tagblatt. Poezii překládal do němčiny také pod pseudonymem Walter Hart. Jeho překlady českých básníků např. Františka Halase, Josefa Hory, Vítězslava Nezvala, Jaroslava Seiferta, Antonína Bartuška ad. do angličtiny výrazně zpřístupnily jejich tvorbu pro anglickojazyčné čtenáře. Za života přeložil více jak 50 básnických sbírek a dalších 100 knih. Překládal z češtiny, slovenštiny, němčiny, makedonštiny, ruštiny, bulharštiny.

Za svou práci byl oceněn čestným doktorátem Univerzity Palackého v Olomouci v roce 1990.
V roce 1997 obdržel Medaili Za zásluhy II. stupně od prezidenta Václava Havla (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/E...)

Ocenění (1)

2001 - Premia Bohemica