ajasin ajasin komentáře u knih

☰ menu

Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Příběh je skutečně ze života. Nádherně popsaný proces sebedestrukce hlavní hrdinky. Každý se nejspíš při čtení párkrát pozná nebo v duchu pokývá hlavou a řekne si: „ jo, tohle mi něco připomíná“. Autorka nám zde ukázala, jak problémy neřešit pokud se člověk nechce nervově zhroutit. Možná by bylo fajn napsat pokračování. Mě by určitě zajímalo.

18.04.2024 4 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Hrdina této knihy si pro svůj život vytáhl opravdu hodně krátkou slámku.

14.08.2023 5 z 5


151 dní po evropských stezkách: Dobrodružství holky s bucket listem 151 dní po evropských stezkách: Dobrodružství holky s bucket listem Lucie Kutrová

Tak jsem se i já seznámila s Lůcou, holkou s bucket listem. Slyšela jsem o ní od kolegyně a když jsem v knihovně zahlédla její druhou knihu, vypůjčila jsem si ji s tím, že ji jen prolistuji a trochu do ní nahlédnu. No nestalo se. Přečetla jsem ji do posledního písmenka. Není to ale cestopis. Lucka nám tu spíš popisuje své životní peripetie, pocity a lidi, kteří na kratší či delší dobu vstoupili do jejího života. Samozřejmě, že je vždy zároveň na nějaké cestě. Lucka má můj velký obdiv. Je to chytrá, cílevědomá holka, která se určitě neztratí. Držím jí palce, ať jí vyjdou i všechny další životní plány.

02.03.2023 4 z 5


Stoupenci plamene Stoupenci plamene David Morrell

Tak jsem si díky čtenářské výzvě dala opět repete. Tuto knihu jsem četla cca před dvaceti lety a jediné na co jsem si pamatovala, že jsem byla z příběhu nadšená. No napodruhé se už takové nadšení neopakovalo. To mé prvotní bylo dáno tím, že to pro mne nejspíš byla první kniha tohoto typu. Je v ní tajemno, akce, pár tajuplných vražd. Stopy a indicie k vyřešení vedou do hluboké minulosti. Řekla bych, že Dan Brown v ní možná našel inspiraci.

02.03.2023 3 z 5


Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Tak už jsem si definitivně jistá. Tato autorka mi prostě nesedí. Zkusila jsem druhou knihu a víc už zkoušet nebudu. Je to psané na efekt se snahou co nejvíce šokovat. No u mne to tedy nefunguje. Jediné co autorce jde jsou začátky a konce. I když předvídatelné. Ale přežít ten balast mezitím je utrpení.

28.12.2022 2 z 5


Tohle lidi hodně berou Tohle lidi hodně berou Pavel Tomeš

Skutečně povedené, vtipné fejetony. Pokud si potřebujete vyčistit hlavu, odreagovat se a zasmát doporučuji.
V průběhu čtení jsem si uvědomila, že autora znám z jeho stand-up výstupů v pořadu "Na stojáka".

01.12.2022 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Přečetla jsem už několik knih, jejichž příběh byl založen na skutečných historických reáliích a téměř vždy mi po dočtení něco chybělo. Příběh oněch knih byl skvělý, čtivý a nenechal člověka vydechnout, ale právě ty historické reálie jako by autor odsunul do pozadí příběhu, moc se jimi nezabýval a čtenáři je nijak víc nepřiblížil. To ovšem není případ Bílé Vody. Myslím, že této knize nelze vytknout nic. Snad jen absenci jakéhosi úvodu, kde by autorka vysvětlila, čím se v knize zabývá, jaké skutečnosti se zakládají na pravdě a co si do příběhu zcela vymyslela. V doslovu už bylo pozdě a já bych alespoň negooglila informace o věcech, které neexistují. :-) Ale to jen na okraj.
Sama za sebe chci nejvíc ze všeho autorce poděkovat, že se jí podařilo alespoň trochu narovnat můj značně pokřivený pohled na církev jako takovou. A i když mi podobná zvolání nejsou vlastní, chce se mi napsat "Bravo, paní Tučková. Jen tak dál".

07.10.2022 5 z 5


Tenkrát o Vánocích Tenkrát o Vánocích * antologie

Hezké, nápadité povídky s tématem Vánoc. Poslední dobou jsem si tento formát oblíbila a toto je myslím třetí a nejpovedenější kniha tohoto typu, kterou jsem si v knihovně půjčila. Skvělý způsob jak se seznámit s tvorbou českých autorů, s jejichž knihami jsem ještě neměla tu čest.

07.06.2022 5 z 5


Proti proudu Proti proudu Rachel Caine (p)

Tak tento styl není a nebude mým favoritem. Naprosto se názorově shodnu s komentářem mé oblíbené Evaho 73. Je to čtivé, velmi napínavé, zvratů možná až přehnaně. Jako odpočinkové čtení na dovolenou použitelné.

08.02.2022 2 z 5


Nahoře ve starém hotelu Nahoře ve starém hotelu Joseph Mitchell

V této knížce jsem objevila malý poklad. Nádherným způsobem jsou zde popisovány zapadlé kouty New Yorku. Míst, která zažila rozmach a slávu, na kterou už jen s nostalgií vzpomínají staří usedlíci. A ze vzpomínek vždy vyvstane i několik zajímaných postav. Lidí, kteří zde žili svůj obyčejný, všední život, ale svým charakterem a konáním se zapsali do historie a paměti většiny tehdejších obyvatel.
Tato knížka pro mne byla opravdovou lahůdkou.

28.01.2022 5 z 5


Na dně Na dně Rachel Caine (p)

Uznávám, že se autorce v této době podařilo něco neuvěřitelného a to vymyslet zajímavou, originální zápletku. Ale u toho to také bohužel končí. Chápu, že je to žánr psaný pro zábavu, ale ta spousta absurdit za hranicí uvěřitelnosti na mne byla moc. A je to škoda. Mohl to být opravdu dobrý thriller.
Musím se ovšem přiznat, že jsem zvědavá, jak to s Gwen bude pokračovat. Takže vypnu mozek a minimálně jedno pokračování si ještě přečtu.

28.01.2022 3 z 5


Hranice věčnosti Hranice věčnosti Ken Follett

Ve třetím a posledním díle se opět trochu posuneme v čase. Studená válka vrcholí. Staví se Berlínská zeď. V době Karibské krize je celý svět jen kousek od třetí světové války. V Americe probíhá boj proti segregaci a za občanská práva. Procházíme světovými událostmi šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Děj končí zhroucením východního bloku.
Z celé trilogie jsem nadšena a mohu vřele doporučit.

28.01.2022 5 z 5


Zima světa Zima světa Ken Follett

Opět nadšení. Trochu se posuneme v čase. Sledujeme rozmach fašismu v Evropě, nástup nacismu k moci v Německu a následně celou druhou světovou válku. S osudy hrdinů se ve druhém díle trilogie rozloučíme v době, kdy se Evropa rozdělí na východní a západní a nastartuje se studená válka mezi oběma mocnostmi.

28.01.2022 5 z 5


18 oříšků k rozlousknutí 18 oříšků k rozlousknutí Agatha Christie

Trocha nostalgie a vzpomínání. Agathu Christie čtu od věku, kdy se dětství překlápí do mládí a ona mne téměř nikdy nezklame.

28.01.2022 5 z 5


Pád titánů Pád titánů Ken Follett

Naprosté nadšení. Nechápu, proč jsem tuto knihu tak dlouho odkládala a jak to, že jsem se o ni nezajímala dříve. Rozhodně doporučuji všem, kdo si chtějí zajímavou formou zaplnit mezery ve znalostech dějin dvacátého století.

03.12.2021 5 z 5


Tichý zabiják Tichý zabiják Volker Kutscher

Z této série jsem stále nadšenější. I když na těchto knihách oceňuji spíš zasazení děje do zajímavého časového období, než samotnou detektivní zápletku. Ta je vcelku jednoduchá a já pachatele a jeho pohnutky díky indiciím odhalila téměř hned, jak se v ději objevil. A velmi přínosným také shledávám, že do čtení se můžete pustit i v případě, že jste již viděli seriál. Argument „ přeci nebudu číst detektivku, když už znám pachatele“ tady totiž neobstojí. Jediné, co mají kniha a seriál společného je začátek, hlavní postavy a filmové prostředí. Jinak jde o úplně jiný příběh.

03.12.2021 4 z 5


Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Milé, úsměvné. Napsané s vtipem, nadhledem a noblesou. On to snad ani jinak neumí.

16.11.2021 4 z 5


Mokrá ryba Mokrá ryba Volker Kutscher

Po knihách Volkera Kutschera jsem pokukovala již delší dobu. Detektivky zasazené do období Výmarské republiky mě lákaly. Ale teprve shlédnutí seriálu natočeného na základě jeho knih, mne pobídlo k tomu, abych po knihách sáhla.
A teď těžko srovnávat, protože seriál by jednoznačně vedl. Teprve díky seriálu, rozvinutí charakterů hlavních postav a přidáním dalších, uvidíte syrovou realitu tehdejší doby. Ta v knize bohužel vyznívá jako „ všichni se mají fajn, akorát nejchudší trochu hůř“. Což je vzhledem k době, kdy se děj odehrává, skutečně úsměvné a zavádějící.
Shrnutí.
Kniha je řemeslně slušně odvedená práce, která poskytla základ naprosto famóznímu seriálu. Takže díky za oboje. Neboť bez jednoho, by nevzniklo druhé.

25.10.2021 4 z 5


Volavka Volavka Sharon J. Bolton

Super napínavé čtení. Série s Lacey je skvělá. Stejně jako mnoho ostatních mne namíchnul useknutý konec a tak nějak v koutku duše doufám, že v dalším díle série bude něco málo nastíněno. Takže se musím brzy pustit do dalšího dílu, což byl zřejmě účel. Pokud ano, u mě to zafungovalo.

17.10.2021 5 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Opět nadšení. S postavami románu prožíváme čtvrt toho
" úžasného " dvacátého století tak reálně, až z toho mrazí. Velké uznání autorce. Skvělá práce.

11.10.2021 5 z 5