Josef Jonáš
česká, 1945
Populární knihy
/ všech 26 knihNové komentáře u knih Josef Jonáš
Křížovka života
„Nevěděla jsem zrovna co číst a doma v knihovně jsem objevila po babičce knížku Křížovka života od MUDr. Josefa Jonáše. O orientální či celostní medicínu se okrajově zajímám již delší dobu. Kniha mě absolutně nadchla. Chtěla bych se dostat do stavu, kdy si člověk bude umět poradit bez lékaře a léků s běžnými obtížemi či nemocemi sám pomocí uzdravující schopnosti svého vlastního těla, stravou, cvičením, správným dýcháním... K dalšímu proniknutí do tajů těla a duše jsem si objednala Tajenky života 1 a 2 a knihu Kde končí duše a začíná tělo. Snad budu po jejich přečtení "moudřejší".“... celý text
— Gejitka
Tvoje strava je tvůj osud
„Kniha se potácí na hranici solidní práce a braku. Na jedné straně přináší velmi mnoho zajímavých informací opřených o seriózní výzkum, na straně druhé neprokázaná tvrzení nebo dokonce reklamy na pochybné produkty dr. Jonáše a jeho obchodování se zdravím. O to více bych však čekal, že Jiří Kuchař se k něčemu takovému nepřidá. Vrcholem pitomostí byla podle mne kniha Praktická detoxicace podle Josefa Jonáše (kterou jsem si, bohužel, koupil, a nakonec nechal se špatnými pocity v knihobudce) a nečekal jsem, že i do této knížky se zavlečou její stopy. Knihu doporučuji k přečtení jen těm, kteří se v problematice výživy a fyziologie trochu více orientují a dokáží si informace zde uvedené ověřit. Pro ty může být přínosná, protože ukazuje nové obzory. Pro lidi bez patřičného vzdělání může být v některých směrech dost zavádějící.“... celý text
— Dzis.Vagriski
Pozor, sůl!
„Po mnoha letech, po kterých byla sůl očerňována a bylo jí dáváno za vinu pomalu vše kolem civilizačních chorob, se ukazuje, že tomu zdaleka tak není. Množství soli dnes zkonzumované je často mnohem menší než v minulosti, přesto se zdraví lidí zhoršuje, tedy spíše u těch, kteří jedí běžnou "hypermarketovou" stravu.
Dnes snad už víme, že hlavním viníkem je nadbytek cukru, nedostatek mikronutrientů, vlákniny a nevhodné zpracování potravin, při kterém vznikají nežádoucí produty reakce (např. Maillardova reakce).
S nízkým příjmem soli je jednoznačně spojeno zvýšené riziko onemocnění srdce a úmrtí, naopak při zvýšeném příjmu (v rámci našich stravovacíh návyků) se toto nepodařilo vlastně nikdy jednoznačně prokázat, vlastně je to patrně jeden z velkých omylů vědy v posledních padesáti letech.
Knihu jsem přečetl pozorně a v podstatě se dá uzavřít, že vše, co autoři uvádějí jako argument proti soli, mohou uvést i proti nadměrnému příjmu cukru. Z textů totiž vůbec nevyplývá kauzalita, ale jen korelace. Pokud víte, co to znamená, a jak lehké je zaměnit oba jevy v případě observačních studií, pak si toho při pozorném čtení všimenete. Kniha trpí tím, že se napřed stanoví, co chtějí autoři dokázat, a pak se to snaží za každou cenu dokázat, ačkoli důkazy stojí na hliněných nohách.
Tím nechci nikoho nabádat, aby to přeháněl se solením. Pokud budeme jíst přirozené potraviny, málo zpracované, tak nepotřebujeme sůl tolik používat a nemůže se stát, že to s ní přeženeme. Pokud však lidé ztláskají na posezení sáček smažených brambůrků a podobné sajrajty, pak není o čem debatovat. Prostě strava má být hodnotná a až lidé tohoto dosáhnout, pak můžeme řešit, jestli je soli hodně, nebo méně. Pokud máme skupinu, která má vysoký přijem soli jen proto, že "žere" sajrajt, pak nelze uzavřít, že to je solí, ale spíše je to tím vším, čím ten sajrajt je, jen ne skutečným jídlem.
Abych to uzavřel. a) Kniha mne zklamala, od autorů bych čekal více solidní práce. b) Dobré, přirozené jídlo, nepotřebuje vůbec nebo jen málo solit. Sůl nahrazuje nedostatek kuchařského umu, nekvalitní suroviny nebo jen vylepšuje z nich utvořené mizerné potraviny. Pokud nebudeme jíst ultrazpracované průmyslové potraviny, pak nemusíme sůl jako takovou vůbec řešit.
Další informace třeba tady:
https://www.margit.cz/skodlivost-soli/“... celý text
— Dzis.Vagriski
Tvoje strava je tvůj osud
„Vcelku zajímavá kniha. Jen však pochybuji o tom, zda by se podle ní v dnešním světe vůbec dalo žít. A spíš se přikláním k tomu, že je to nereálné.“
— Miniemall
Jonášova kuchařka pro zdraví
„Skvělé recepty a jak je zvykem u p. Jonáše, vše do detailu popsáno a vysvětleno.“
— Ivetaa
Josef Jonáš - knihy
Žánry autora
Literatura česká Literatura naučná Kuchařky Příroda, zvířata Zdraví Zdravotnictví
Štítky z knih
bylinky pro ženy léčivé rostliny nemoci homeopatie alternativní medicína zdraví samoléčba, autoterapie koření makrobiotika
Jonáš je 15x v oblíbených.