Jiddu Krišnamurtí citáty

Džiddu Krišnamurti, Alcyone · pseudonymy

indická, 1895 - 1986

Citáty (18)

Bez porozumění, co je potěšení, není možné ukončit utrpení.


Ctnostný člověk je spravedlivý a ten nikdy nemůže pochopit, co je to pravda.


Člověk s materiálním bohatstvím, ani ten, který má bohaté znalosti a víru, nikdy nepozná nic jiného než tmu a bude šířit nepokoj a utrpení.


Chodíte do kanceláře, nevím proč. Říkáte, že musíte, protože máte zodpovědnost, musíte vydělávat, podporovat rodinu. Nevím, proč byste museli cokoli dělat. Jste otroci, to je všechno.


Je-li zde jakékoli potěšení, musí zde být i utrpení-jedno nemůže být bez druhého.


Jste-li vězeň, není mým zájmem popisovat, co je svoboda. Mým zájmem je ukázat, co tvoří vězení, a vy jste je tak mohli prolomit.


Meditace je otevření nového. Nové je za minulostí, nad vším, co se opakuje. Meditace je ukončení opakování. Smrt, kterou meditace přináší, je nesmrtelností nového. To nové není ze světa myšlení, meditace je klid myšlení. Meditace není dosahování, citové vzrušení ani udržování nějaké vize. Je jako řeka, již není možné zkrotit. Bystře proudí a omývá se břehy. Je jako hudba bez zvuku. Nemůže být využita ani ochočena. Je to klid, z něhož se úplně vytratil pozorovatel.


Meditace je pozornost, ve které je obsaženo uvědomění pohybu všech věci bez výběru, krákání vran, zvuk elektrické pily, zakusující se do dřeva, chvění listů, hluk potoka, volající chlapec, pocity, motivy, myšlenky, stíhající jedna druhou a jdoucí stále hlouběji, je to uvědomění absolutního vědomí.


Navážete-li vztah se stromem, navážete jej s celým lidstvem.


Neexistuje zdravý způsob, jak se přizpůsobit hluboce nemocné společnosti.


Není zdravý způsob, jak žít v nezdravé společnosti


Obáváme se nechat mysl ničím nezaměstnanou. Člověk by pak mohl přijít na to, jaký vlastně je.


Porozumět jakým jste - ať už jste krásný či škaredý, lstivý nebo nezbedný - rozumět tomu, vidět se jakým jste bez zkreslení - je počátkem ctnosti.


Poznání víry znamJe to pravda, co osvobozuje, nikoli vůle nebo úsilí.ená konec víry.


Pro mimořádně hluboce nemocnou společnost neexistuje žádné měřidlo zdraví.


Řád, vytvořený sledováním autority, plodí chaos...Nejhorší je tzv.duchovní autorita. Je jedním z hlavních tvůrců "řádu", protože rozdělila svět na různé druhy náboženství a ideologií.


Tomu, co je kladné, neporozumíme tak, že se to budeme snažit analyzovat, ale jedině tak, že pochopíme to, co je chybné.


Začněte žít a budete zde bez ptaní, bez hledání, bez strachu.