Jiří Pešaut citáty

česká, 1972

Citáty (5)

Drahá Elen, myslím na Tebe kudy chodím. Jen těžko se soustředím na práci. Kam se podívám, tam Tě vidím. Mám pocit, že snad i hory mají Tvou tvář. Otevírají-li se dveře, čekám, že vstoupíš a před usnutím si Tě maluji ve svých představách. Bez tebe se dny vlečou. Proto zůstávám v práci dlouho do večera, aby mi čas rychleji utíkal. Přál bych Ti poznat zdejší kraj. Zima byla sice drsná, ale o to víc jsem poznat, jak dobří lidé zde žijí. Původně jsem počítal s tím, že zde získám praxi a co nejdříve se vrátím do Prahy. Dnes už vím, že zde chci zůstat déle. Cítím, že k tomuto kraji patřím. Jediné, co mi chybí, jsi Ty. Tvé oči, Tvoje rty a hlavně Tvůj úsměv. Byl bych moc rád, kdybys za mnou přijela. Věřím, že se Ti tu zalíbí a dá-li Bůh, třeba časem zůstaneš i nastálo. Napiš mi, prosím, zda bys mohla přijet a kdy. Dům je jistě dost velký pro oba dva. Vymaloval jsem světnici a připravil jsem pro nás útulný pokoj v podkroví. Každé ráno Tě probudí paprsky horského slunka. Když vyhlédneš z okna, políbí Tě svěží horský vzduch a pod oknem na louce spatříš stádo krásných srn. Je to nádherný pohled. Moc se na Tebe těším. Tvůj Alfréd. (Elena)


Mojí holčičce// Až budu obláčkem nad hlavami, v srdci Tvém, holčičko, budu s vámi./ Až budu obláčkem na modrém nebi, tak bolest pomine, Bůh se zjeví./ Pak staneš se ptáčkem v mojí zemi,/ úsměv, co nespatřím, přinese mi. (Elena)


Pane, přejete si? Tvoří se tu fronta. - Promiňte, potřebuji nějaké známky a hlavně...smím Vás pozvat na čaj? - Smíte, ale až po osmnácté hodině. - (Alfréd nadšeně odcházel. Nečekal, že bude úspěšný. Ani nezaregistroval, jak za ním Elena volá: Pane, a co ty známky?


Tatínku, co má přijít, to přijde. Je ve hvězdách, zda se to dá vůbec změnit. S Alfrédem mi přitom alespoň bude lépe. (Elena)


Za pár let nastane válka... - Nesmysl, vždyť to není tak dlouho, co poslední skončila. Lidé nejsou blázni, do ničeho podobného se nepustí. To nikdo nedovolí. - Kéž by to tak bylo, Alfréde, kéž by...