Podvody na talíři. Jak nás obelhávají potravinářské koncerny vydání

Podvody na talíři. Jak nás obelhávají potravinářské koncerny
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209619/bmid_podvody-na-taliri-jak-nas-obelhavaj-10T-209619.jpg 4 35 35

Thilo Bode, který patří k nejcitovanějším a zároveň nejobávanějším kritikům kvality potravin a potra­vinářského průmyslu, ve své kni­ze, které se v Německu prodalo přes 150 000 výtisků a která měla mimořádný ohlas například i na Slovensku, nemilosrdně odhaluje skan­­dál­ní zálud­né strategie a nekalé praktiky potra­vinářských koncernů, postrádajících jaké­ko­li zábrany. Od zavádějících a klama­vých etiket na potravinách, jež spotřebi­tele vě­domě uvádějí v omyl nebo mu posky­tují záměrně matoucí informace, po pochybnou kvalitu, či spíše nekvalitu samotných potra­vinářských „produktů“ uvá­děných na trh za podpory bombas­tických lživých reklamních kampaní – to vše je součástí důmyslné strategie, proti níž je spo­třebitel bezmocný a kterou pří­mo či nepřímo posvěcují naši političtí zástupci. Odhalení a závěry, které kniha Podvody na talíři předkládá, jsou v dnešním globalizovaném světě který se vymkl z klou­bů, platné nejen pro Německo, ale pro celou Evropu. České vydání bylo na­víc doplněno a rozšířeno tak, aby zohledňovalo situaci v České republice. Kupujete si produkty označené „fitness“? Fit po nich nebudete, zato přiberete. Vyhledáváte tradiční regionální produkty připra­vené podle původních re­ceptů? Tře­ba tako­vá schwarzwaldská šunka: ze všech 750 000 prasat, která se každý rok na tak­zvanou schwarzwaldskou šunku zpracují, ne­po­chází ze Schwarzwaldu ani jedno – všechna totiž pochází z velkochovů z celé Evropy. Anebo „tradiční česká“ majo­néza Poli­­čanka: oproti tradiční recep­tuře obsa­hu­je osmkrát méně žlout­­ků, v ne­závislých testech kvality pro­pad­la, a přes­to se chlubí prestižní národní znač­kou Klasa udě­lo­va­nou ministrem ze­mě­dělství! Vybíráte si „zdravé“ výrobky pro děti? To jsou nejčastěji jen skryté kalorické bomby plné cukru. Nápoje z jablek s pečetí bio? Ty mnoh­dy žádné jablko ani neviděly… Tyto neuvěřitelné podvody a triky mají svůj systém. Potravinářské koncerny totiž dosáhly mezí možného růstu. A tak nám s po­mocí reklamy, která stojí miliardy, vnucují „inovované“ výrobky, jež jsou nové a lepší pouze podle jejich tvrzení. Tyto produkty kvalitu jen předstírají a často navíc přímo ohrožují naše zdraví. Že v celém systému je cosi shnilého, to dnes ví každý. Thilo Bode se nebojí nazývat věci pravým jménem. Jeho kniha je zá­ro­veň návodem, jak nekalé praktiky potravinářských koncernů bojkotovat, ale také vý­zvou, aby si lidé začali za své zástupce volit politky, kteří skutečně hájí jejich zá­j­my. To je v České republice, kde ob­čané nedávno katapultovali do evropské­ho parlamentu „pro­fesionála“ Pavla Telič­ku, který v otáz­ce ochrany spotřebitele pro­sazu­je ideu „sa­more­gulace“, obzvláš­­ť aktuální problém. České vydání bylo doplněno, aktualizo­váno a obohaceno o informace, jež se vzta­hují k českému prostředí, a zohledňuje situaci v České republice. V příloze kniha při­náší rozhovor s Miroslavem Spišiakem, který osobně poznal praktiky používané při výrobě potravinových surovin určených pro střední a východní Evropu a rozhodl se o nich otevřeně promluvit.... celý text

Ekonomie a obchod Zdraví Průmysl
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Die Essensfälscher – Was uns die Lebensmittelkonzerne auf die Teller lügen, 2011


více info...

Vydání (1)


Podvody na talíři. Jak nás obelhávají potravinářské koncerny
Podvody na talíři. Jak nás obelhávají potravinářské koncerny

papírová kniha 2014, Rybka Publishers

ISBN: 978-80-87950-02-9