Slované vydání
Magdalena Beranová
Kniha poutavým a i laikům srozumitelným způsobem zachycuje dějiny Slovanů od jejich stále plně nevyjasněných počátků, přes výboje do celé východní, jihovýchodní i střední Evropy až po zrod, zánik i upevnění jednotlivých států a říší v Evropě do 12. století. Autorka, profesí archeoložka, si však všímá nejen politických dějin, ale v centru jejího zájmu je rovněž hospodářství - především vývoj zemědělství a řemesel - a v neposlední řadě také všední život, počínaje stravou, oblečením, bydlením až po nemoci, léčení, zrození a smrt. Opominuta není ani kultura (literatura a písemné památky vůbec, hudba a hudební nástroje, architektura, výtvarné a užité umění (zejména proslulé šperkařství) včetně její duchovní složky. Zde se záhy začalo pohanství střetávat s křesťanstvím, které nakonec sice zcela převládlo, ale při zachování mnoha dřívějších zvyků a dalších residuí (víra v upíry, uctívání různých přírodních jevů a bytostí apod.). Ke kladu autorky je třeba přičíst, že nesahá ke spekulacím, ale svůj střízlivý výklad opírá především o archeologické nálezy, samozřejmě také o nepříliš početné dochované písemné prameny a bere v úvahu i výsledky dosavadní fundované vědecké literatury. Nedílnou složkou knížky je velké množství obrazového materiálu, ať již jde o vyobrazení jednotlivých artefaktů, přehledné obrazové tabule, snímky přímo z archeologických nalezišť i pokusů o rekonstrukce různých objektů, až po snímky z dnes stále populárnější experimentální archeologie. 2., přepracované vydání, v nakladatelství Libri 1. vydání. Dotisk v roce 2007 (ISBN 978-80-7277-022-9)... celý text
Vydání (3)
Slované
2015, Libri
ISBN: 978-80-7277-538-5Slované
2000, Libri
ISBN: 80-7277-022-5 , 978-80-7277-022-9Slované
1988, Panorama
Štítky knihy
archeologie raný středověk Slované, slovanství
Autorovy další knížky
2011 | Jídlo a pití v pravěku a ve středověku |
1988 | Slované |
2000 | Jak se jedlo ve starověku - Římská kuchařka |
2009 | Slované v Čechách: Archeologie 6. - 12. století |
1997 | Jídlo a pití za Rudolfa II. |