ValKing ValKing diskuze

☰ menu

Jak přicházíte ke knihám? Kupujete je, půjčujete v knihovně, nebo...?

Já osobně si kupuji jen knihy ze série, kde už mám jasné, že se mi líbí styl, příběh, postavy, prostě že je kniha skvělá, tudíž by měly být skvělé i další díly. Momentálně tedy odebírám pouze jedinou sérii, takže utratím cca 400 kč za třičtvrtě roku, což jde. :)

Souhlasím s ostatními, když býval čas, dokázala jsem přečíst klidně i 30 knih za měsíc... můj největší strach jako děcka, když jsem byla poprvé v knihovně, byl, že mi tolik knížek odmítnou půjčit. :D

Existuje strašně moc knížek, které bych chtěla vlastnit, ale bohužel, nejsou penízky a navíc kvůli škole musím číst další a další knížky, takže bych na ty koupené ani neměla čas, abych si znova přečetla některé supr knížky, o tom si můžu nechat zdát momentálně. Ale přiznám se, že pokud autora a jeho styl trošku znám a nějaké další knihy se mi hodně líbily od něj, tak často stojím v Kanzelsbergu a cuká mi v ruce, jak se chystám vytáhnout peněženku. Naštěstí se mnou většinou chodil někdo, kdo mi to svým "jako vážně?" pohledem rozmluvil.

Je sice pravda, že vůně nové knihy je pro mě taktéž záležitostí desetiminutové euforie a přejíždění rypákem po stránkách, tak čisté a krásné, jsou prostě "ňuf" :D ale na druhou stranu, to, že tato vůně chybí nebo že stránky jsou trošku ošoupané mi nikdy konečný dojem z knihy nezkazilo. ;) Ať žijí knihovny!

27.05.2014


Knihy na téma horory

Děkuju! :)

24.01.2013


Knihy na téma horory

Já teda nevím, taky mám asi divnej vkus, ale ještě se mi nestalo, že by mi nějaká vychvalovaná "hrůzostrašná" knížka přišla děsivá. :D Možná tak u Holčičky, která měla ráda Toma Gordona, od Kinga, ale tu jsem četla spíš jako oddechovku, takže je to dost paradox. :) Tam si pamatuju, že jsem se jednou normálně lekla, ale už vůbec nevím, proč to bylo. :D

Jinak Kinga mám ráda, líbí se mi jeho styl psaní a velká fantazie, ale knihy mi děsivé nepřijdou, Hřbitov zvířátek, Osvícení, To, nic z toho mi strach nenahnalo. :/ Ale pořád jsem ještě zelenáč ve světě knih, mám v plánu načíst od spousty jiných hororových autorů, tak uvidíme.

Tyhle tipy jsou super, vždycky si něco vyberu :) Můžu se zeptat, ten Prám je samostatná knížka nebo je v nějakým souboru povídek? Nemůžu to nikde najít. Díky

24.01.2013


Jakou knihu byste doporučili? Vaše knižní tipy

Patrick Ryan - Jak jsem vyhrál válku, Zdeněk Jirotka - Saturnin, Šimek a Grossman - Povídky aneb Nechci slevu zadarmo :) mí stoprocentní rozveselovači

24.01.2013


Nejobtížnější knihy, které jste kdy četli

Kdybych to neměla za povinný referát, tak bych asi nedočetla Kafkův Zámek. Kdesi jsem o tom slyšela, že je to vážně dobrý, a nakonec mi tohle nejdepresivnější dílo nejspíš zkazilo celý pohled na Kafku, i když slyším, jak Proces atd jsou fajn, já už se k němu nedokopu.

Další, pro mě nejnestravitelnější byl Pražský hřbitov od Eca. Hodnocení měl vysoké, samé ocenění a chvály, ale mě nesedl tak strašně, jako už žádná knížka ne, po necelém měsíci jsem ho vrátila nedočtený, i když jsem mu pořád dávala šance.

No a pak veškerá poezie, až na pár výjimek. Chtěla jsem si k maturitě vzít Kvílení od Ginsberga, ale po první stránce jsem kvílela jen já. Někdo na to prostě nemá buňky...

25.07.2012


Napětí, detektivky, krimi

Boris Starling - Mesiáš, vcelku kruťárna, při pohledu na nápis na obálce, která hlásal: "Nejděsivější thriller od dob Mlčení jehňátek!" jsem si říkala: "Hm, to určitě."

A nakonec jsem z něj byla nadšená, taková brutálně-psychopatická detektivka. ;)

22.07.2012


Hledám knihy na téma...

Teď jsou dost velkým hitem Hunger Games od Suzanne Collins. Četla jsem všechny tři díly a až na ten poslední mě to celkem bavilo. ;) Není to zas až tak moc fantasy, je to spíš něco na způsob gladiátorů, prostě zápasy v aréně, romantika tam celkem je.

Dál potom Mrazení od Meggie Stiefvaterové, četla jsem jen jeden díl, teď myslím vyšel další, ale je to kouzelný. Podobnej námět má potom Smečka od Andrey Cremer, ale ta se mi zas tak nelíbila.

Dobrá je taky série Anita Blakeová od Laurell Hamilton, taková trošku drsnější upířina. Pak mě ještě napadá série Mercedes Thompson od Patricie Briggsové anebo Noční anděl od Brenta Weekse.

22.07.2012


Filmy a TV seriály natočené podle knižní předlohy

Nelíbí? Harry Potter, od Ohnivého poháru. Ne, že by se nesnažili, ale tolik informací, jako bylo právě v těchto posledních knihách od Ohnivého poháru, prostě do jednoho filmu narvat nejde. První tři díly byly fajn, nádherný efekty, všechno pohádkový, ale Ohnivý pohár, Fénixův řád a Princ dvojí krve jsou pro mě braky. Poslední film je rozdělen na dvě poloviny, neviděla jsem, nezajímá mě, ale třeba se tam toho vešlo víc.

Jinak jedna z mála knih, o které můžu říct, že film je lepší, jsou Nebezpečné známosti od Choderlose de Laclose. Film Velmi nebezpečné známosti je mnohem, mnohem lepší, už jen proto, že kniha je psaná v dopisech, takže ačkoliv je děj sebezajímavější, nudilo mě to, zatímco film bezva.

Další povedené zfilmování je pro mě Pes baskervillský od Doyla, novější i starší verze. Podařilo se v něm zachovat tu správnou tajemnou a děsivou atmosféru, navíc skutečné výjevy blat dojem ještě umocňují. Co se hafíka týče, v novější verzi ho skoro není vidět, pouze na konci a navíc je tam tak velká tma, že jsem ho musela málem hledat mikroskopem. Ve starší verzi je vidět víckrát, takže mám nejspíš radši ji.

22.07.2012


Nejdepresivnější knihy, jaké jste četli

Kafka a jeho Zámek O.O Ve své tupé nevědomosti jsem si to nadšeně vybrala za referát a potom si týden mlátila hlavou o stůl... To se mi snad ještě nestalo, abych s tak tenkou knížkou bojovala tak dlouho, ale nemohla jsem v ní číst déle jak 20 minut. Netuším, zda takto působila jen na mě, každopádně - Číst na vlastní nebezpečí!

22.07.2012