Proces proti vlastizradným biskupom Vojtaššákovi Buzalkovi Gojdičovi diskuze

nehodnoceno
Proces proti vlastizradným biskupom Vojtaššákovi Buzalkovi Gojdičovi
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358831/bmid_proces-proti-vlastizradnym-biskupom-mpT-358831.jpg 0 0 0

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

siena
18.07.2020

Pavel Peter Gojdič. Biskup, který odmítl zrušit svoji církev.
Před šedesáti lety zemřel v leopoldovské věznici biskup řeckokatolické církve Pavel Peter Gojdič. Komunistický režim jej poslal za mříže proto, že odmítl likvidaci své církve. Z vězení už živý nevyšel.

V meziválečném období byl jako jeden z nemnoha biskupů přítomen v prešovské synagoze během židovských obřadů; trvale zdůrazňoval rovnost lidí bez ohledu na jejich vyznání. V letech druhé světové války zachránil život mnoha Židů, když jim nechával vystavovat řeckokatolické křestní listy. Za tyto činy mu byl 27. ledna 2008 udělen v Izraeli in memoriam titul Spravedlivý mezi národy.
S vytrvalostí, jakou čelil nacistickému zlu, se Gojdič postavil i totalitě komunistické. Odmítl likvidaci řeckokatolické církve a její pohlcení církví pravoslavnou. Komunisté v dubnu 1950 postavili řeckokatolickou církev mimo zákon a Gojdiče zatkli. Odsouzen byl na doživotí na základě vykonstruovaných obvinění z napomáhání ukrajinským banderovcům, velezrady a špionáže ve prospěch Vatikánu. Ani při rozsáhlé amnestii v květnu 1960 nebyl propuštěn a zemřel v leopoldovské věznici v den svých 72. narozenin. V listopadu 2001 jej papež Jan Pavel II. prohlásil za blahoslaveného.

Biskupa Gojdiče a důvody pronásledování řeckokatolické církve komunisty připomene v pořadu Portréty historik Michal Pehr.
ČRo Plus, Portréty - 16.7.2020
https://plus.rozhlas.cz/pavel-peter-gojdic-biskup-ktery-odmitl-zrusit-svoji-cirkev-8251098