Výroba uzenin, specialit a konserv diskuze
Jaroslav Bezděk
Autor knihy, pan Jaroslav Bezděk (1903 až 1985), po vyučení se řezníkem odešel „na zkušenou“ do Berlína. V Kolíně nad Rýnem vystudoval odbornou potravinářskou školu. Po návratu do Prahy pracoval u firmy Zemka v Karlíně a jako dílovedoucí speciálky u firmy Beránek na Vinohradech. Své dlouholeté zkušenosti s uzenářskou výrobou vložil do knihy „Výroba uzenin, specialit a konserv“, kterou dvakrát vydal nákladem vlastním. První vydání vyšlo již před válkou, druhé - rozšířené - krátce po ní v roce 1945. Se souhlasem autorových synů došlo k novému vydání knihy, která přes svůj věk nepochybně osloví i současné producenty masných výrobků, profesionální i amatérské uzenáře a milovníky výrobků z masa. Osloví je nejen jako důkaz vyspělosti české předválečné masné výroby, ale též jako zdroj inspirace a poučení, z jakých kořenů vzešla stávající uzenářská výroba. S knihou se vrátí do dob, kdy se masné výrobky ještě vyráběly z masa a kdy jedinými používanými přísadami byly voda, sůl, sanytr, koření, žemle a strouhanka. Kniha je, díky autorově stylistice, velmi příjemnou četbou. Publikace je členěna na jednotlivé skupiny masných výrobků, používané i v současné technologické praxi: - upravovaná masa (19 receptur) - vařené zboží obyčejné (14) - uzené zboží (salámy) (11) - uzené zboží (drobné) (9) - trvanlivé salámy (10) - nářezové a ozdobné salámy (31) - játrové zboží (17) - různé speciality i běžné výrobky (12) - huspeniny a aspiky (6) - masové konservy (33) - saláty (8) Kromě receptur obsahuje Bezděkova kniha i množství rad, postupů a návodů pro (tehdejší) uzenářskou výrobu.... celý text