Bazar na Databázi knih
Myslím, že nám paní uživatelka žádné vysvětlení dlužná není a ani nebyla...Jen doufám, že ji tento uživatel už nezpůsobil další nepříjemnosti...
Ale mohlo by to být, pro nás, dobré ponaučení pro příště, že různí vykukové jsou i mezi kupujícími. Ačkoliv máme sklon "pranýřovat" na prvním místě právě prodávající.
Text příspěvku byl upraven 03.10.15 v 10:27
knižátko: je rozhodně podnětné zjistit názory obou stran. Od tullamore si rozhodně zasloužíte omluvu a doufám, že se jí dočkáte. Kupující si zkrátka nevybíráme. Pěkný víkend všem :)
Vysloveně téma pro pana Kinga na povídku - jak lze poškodit dobrou pověst, povláčit "novinama" někoho nevinného, zatěžovat policii a justiční sektor trestním oznámením, a pak, když se prokáže omyl, tak nespěchat ani s omluvou ani s obyčejným zpětvzetím svých podezření.
Zdá se, že uživatel tullamore nekomunikuje, i když by právě teď bylo o čem.
Moserova: Též vždy s kupujícím domlouvám heslo, aby se platba neztratila...
Např. Mumini pro Marthas (vím, že by tam mělo být Za Mumini pro Marthas, ale je to už vžité a já si říkám, že nevím, kolik je místa ve zprávě pro příjemce... Už se mi i stalo, že se to tam málem nevešlo a museli jsme to osekat... Ale lepší něco než nic...
Vcera mi kniha prisla! Takze ako som pisal: OSPRAVEDLNUJEM SA! Dal som aj palec hore! Na moju obhajobu - overovanie ci prisla platba z mojho uctu trvalo 7dni. Kedze som clovek co neodklada veci na zajtra a ked mozem vybavym vsetko hned tak ma uz napadali rozne veci.
Ráda bych se zeptala, zda má někdo podobnou zkušenost s "prodávajícím", jaká teď potkala mě:
pán s nickem "Imretan" nabízel knihu, kterou jsem ihned zaplatila, po uplynutí 12 dnů zboží nepřišlo,
když jsem ho urgovala, našla jsem pod přezdívkou pouze poznámku "uživatel profil zrušil".
Jak se bránit proti takovým podvodům a zároveň varuji všechny před podobnými hajzlíky(pán byl ze Zlína, lze-li tomu věřit).
Zdravím bohužel jsem uživateli Imretan také naletěl, knihu jsem před 14dny zaplatil a od té doby nulová komunikace. Pokud si zadáte do googlu č. účtu, zjistíte, že již ostatní okradl pod jinou přezdívkou. 6....................... - pokud se setkáte, rozhodně neplaťte. Obávám se, že navrácení peněz je nemožné, jelikož se jedná o řády stokorun. Nicméně nebylo by od věci zde na databazi zavést registr podvodných bankovních účtů, aby se tyto nepříjemnosti minimalizovali.
Text příspěvku byl upraven 19.11.15 v 18:38
Je mi skutečně líto že jste byli podvedeni, ale zveřejněním čísla účtu/adresy/jména porušujete ochranu osobních údajů. Tak už to v tom našem Absurdistánu chodí, že jsou lépe chráněni podvodníci než ti zákona dbající...
Nechci osočovat Databazi, ale pokud nedokáže vytvořit alespoň preventivní ochranu pro uživatele bazaru, pak klidně budu porušovat tyto nesmysly.
winer12369, nevím, co probíráte na hodinách občanské výchovy, ale právní řád ČR to asi nebude, že? Databáze knih přece není zákonodárcem a nevytváří - nepíše, nepředkládá návrh a nehlasuje o podobě zákona o ochraně údajů.
Že jsou zákony nesmysly - nad tím by se konečně mohli zamýšlet ti, co ty zákonodárce volí, a ještě více ti, co je nevolí, neboť k volbám ani nejdou.
Text příspěvku byl upraven 19.11.15 v 18:18
winer12369 - Je zbytečné se zavzdušňovat. Vše co provádíte v bazaru je vaše věc a riziko. Podívejte se do nápovědy DK na odstavec Nápověda k bazaru knih.
winer12369: ještě dodávám mantru kterou do Vás měli vtlouct už na základní škole a to že "neznalost zákona neomlouvá"
a je to možná otrava studovat, nicméně zvažte sám, jestli Vám stojí za to riskovat postih:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/oou/cast1h7.aspx
Text příspěvku byl upraven 19.11.15 v 18:23
winer12369 - jistá preventivní ochrana uživatelů tady je. U každého uživatele je záložka bazar, kde jsou vložena hodnocení ostatních uživatelů, kteří s určitým člověkem již obchodovali. Víc asi DK nemůže udělat. To ostatní už je jen na úvaze každého.
Sám bazar nepoužívám, ale rozhodně bych obchodoval jen s někým, koho "znám" z jeho ostatních aktivit na databázi, kterého považuji za seriózního uživatele, jemuž jde o knihy a ne jen o kšeft.
Koka - Chytáte mne za slovo a ještě dovádíte ad absurdum. To co říkam je, že by se měla změnit pravidla pro užívání bazaru, systém feedbacku je nedostačující. Navrhuji, ať se povinně uvádí adresa prodávajícího do profilu. V pravidlech je sice psáno, že obchod probíhá na základě domluvy mezi uživateli, pak ale celý tento systém ztrácí smysl, jelikož každý může podvádět každého. Je směšné, že tento člověk podvádí zdejší uživatele opakovaně a bez trestu.
"Palcování" má možná smysl u uživatelů, kteří mají desítky palců nahoru. Pokud však narazíte na uživatele s +-10 kladnými hlasy, nebude pochyb, že se jedná o poctivého jedince, nicméně takový profil lze vytvořit během hodiny bez problému. Ano, chápu že obchod s knihami není primární funkcí databéze, ale při objemu prodaných knih by bylo záhodno inovovat bezpečnost kupujích. (bohužel jak je vidět, zdejší uživatelé o to nestojí....)
No, pokud se nic nezměnilo, tak nově vytvořené účty nejde tuším měsíc hodnotit, takže vytvoření fake profilu opravdu není záležitost chvilky. Zabezpečení bazaru na DK je víceméně totožné jako na jiných nespecializovaných webech (bazoš. a spol nepočítám, zde jde o specializované prodejní servery).
Ano, také jsem se napálila. jak tady tak na Aukru, kde mi nepomohl ani ten jejich slavný systém ochrany uživatelů. Naučilo mě to vybírat si partnery pro obchodování pečlivěji. Nic jiného se s tím bohužel dělat nedá.
notburga, myslím, že ten zákaz hodnocení pro uživatele s dobou pobytu kratší než jeden měsíc už neplatí. Někde o tom psal danielson.
mám s Aukrem tu samou zkušennost jako notburga, dokonce jsem strávila/promarnila několik hodin s policií abych jí vysvětlovala jak jsem byla podvedena (protože jsem nebyla jediná u stejného prodejce) a výsledek? Mám protokol o tom že dáma byla odsouzena. TO SE FAKT MÁM... Vzhledem k tomu že krátce poté proběhla amnestie, tak dotyčné dámě už vygumovali i tu podmínku... Pravda je že proti jiným jsem přišla o směšnou částku...
Zara - Nestalo se to poprvé, ani naposled. Smůla, ale tady ti nikdo nepomůže. Je to slabé místo DK a jak už bylo řečeno, je to čistě věc kupujícího/prodávajícího. Jdeš do rizika a musíš s tím počítat. Os. údaje se dají zfalšovat, na "palcování" spoléhat nemůžeš. Možnost je, ale to by se DK musela zapojit aktivně, což je údajně nereálné.
Vložit příspěvek