Co je to za knihu - IV
''Ti se mi něco navyčítali za válku i za mír ... a všechno přišlo právě včas ... Všechno přijde včas tomu, kdo umí čekat.''
Ukázka sice krátká, ale za to snad notoricky známá.
Ano, maršál Kutuzov, hrdina napoleonských válek, můj oblíbený vojevůdce, který tuto větu řekl knížeti Andrejovi v knize? ...
Až na jednu výjimku byli všichni běloši. A až na pět výjimek to byli samí muži.
Někteří byli brilantní, až to hraničilo s genialitou. Jiní geniální, až to hraničilo se šílenstvím. Jeden v minulosti hrál cellový koncert v Carnegie Hall, jiný hrál rok profesionálně basketbal. Šest z nich napsalo romány, z toho dva byly skutečně vydány. Jeden byl odpadlý kněz, jeden prošel polepšovnou. Všichni byli k smrti vyděšeni.
Toho jasného zářijového rána je přivedlo dohromady jejich společně postavení studentů prvního ročníku na lékařské fakultě . Shromáždili se v posluchárně D, aby vyslechli uvítací projev děkana C. Holmese.
Hle, další mrtvolka :) Pajonku, prozradíš nám nějakou nápovědu, prosím? Děkuji :)
..jejdanánky aj tu????????? ...no nic, zítra tomu odpoledne uděláme řádnou přítrž - zdá se, že je tady přepajonkováno......
...tak to tady urychlíme - protože jsou tam studenti lékařské fakulty, tak to asi bude něco z nemocnice.......
Že by Erich Segal a jeho Doktoři? :) Přepajonkováno není, žádnou přítrž nedělej, víš že tvé hádanky máme velmi rádi :)
Zůstaneme ve světě studujících, pouze jejich poslání je přesně opačné, než těch tvých doktorů :)
Na chvíli ho zmátlo, že se ocitl v zimní krajině plné sáňkujících dětí, než si uvědomil, že se opírá čelem o rám Ladova obrazu. Zavřel oči a posunoval hlavu, až se dotkla zdi chodby, která ho bezpečně jako kolej dovedla do koupelny.
Tam svlékl sako a pověsil je těsně vedle věšáku. Pak si pečlivě posunul kravatu až na záda, aby ji nezamokřil, naklonil se nad vanu a po paměti roztočil kohoutek sprchy. Když ho studený proud léčivě udeřil do zátylku, otevřel oči. Spatřil další obraz, tentokrát zátiší, nature morte se slepicí a kaprem. Zatímco mu voda stékala po kravatě do kalhot, vzpomínal usilovně, kdo je namaloval a jak se dostalo do vany. Konečně mu došlo, že to není obraz, ale opravdu mrtvý kapr a skutečně podříznutá slepice.
Jedná se o dílo velmi známého českého spisovatele, který má i neméně známou píšící dceru.
.....my víme, nechceme odpovídat.......máme tu roztroušené mrtvoly, nedávno jsem něco četl....zrovna takové knihy nemám rád......nebylo to od slepičky, ale od kohouta ......dá-li nebe a motyka spustí, mohla by to být katyně
...a potom mi vychází, že ta povedená dcerka by mohla být terka boučková
Text příspěvku byl upraven 18.11.13 v 15:31
....no tak dobře .....zvláštní slova : "pokračování hádanky"
Zvuky z ulice pronikaly zdola oknem a probudily Stephena. Otevřel líně jedno oko a zamžoural na zářivé podzimní slunce, které se třpytilo v ranním oparu. Zvenčí vrhaly zákruty železného zábradlí balkónu na okno podivné krajkové stíny. Stephen si s rozkoší protáhl nohy a zazíval. Za okamžik vejde po špičkách do pokoje Georges, jeho nový sluha, a se zašeptáním „Dobré jitro, pane“ mu přinese ještě před snídaní šálek černé kávy. Stephenovi zpočátku černá kreolská káva nechutnala, ale brzy si ji oblíbil. Georges mu ji svým klidným a mírným způsobem vnutil. Pro něho bylo nepředstavitelné, že by se nějaký gentleman mohl obejít bez ranního šálku.
.....já si myslím, když jste odtajnili těžký kalibr v Hledejte autora, tak tohle je pro vás "lepanec" bez jakékoliv další nápovědy ...... chichi
Snad ne taky Foxové z Harrow od Yerbyho? :D
Text příspěvku byl upraven 19.11.13 v 18:26
...to přece byla poslední nápověda k hledejte autora !!!!je to ukázka z Foxů
MASarah může něco zadat a já mám klídek .......
Určitě nemáš klídek na dlouho, Pajonku :) Dáme možná něco trochu těžšího, i když...
Knihy byly zařazeny podle abecedy, ale obchodník abecedu příliš neovládal, takže Partrův koutek našel Chick mezi B a T. Ozbrojil se lupou a pustil se do zkoumání vazeb. Brzy objevil na jednom svazku s titulem Písmo a neón, slavné kritické studii o světelných reklamách, zajímavý otisk prstu. Horečné vytáhl z kapsy krabičku, kde měl kromě měkkého štětečku trochu posýpátka na razítka a Příručku vzorného fízla od kanovníka Vouillea. Opatrně otisk prstu sejmul, porovnal s lístkem, který vytáhl z náprsní tašky, a dech se v něm zarazil. Byl to otisk Partrova levého palce, jaký se až dosud nepodařilo nikomu zjistit jinde než na jeho starých dýmkách. Přitiskl drahocenný nález k srdci a vrátil se zpátky ke knihkupci.
...tak za tohle, kalhoty a dýmku jsem dal tisíc doublezonů.......ale hádat budou dnes jiní
Snímek natočený dle této knihy letos zahájil Filmový festival v Karlových Varech, jednu z rolí si v něm zahrála má oblíbená Amélie :)
Text příspěvku byl upraven 20.11.13 v 19:24
V mé Pěně dní se úryvek nachází. Pokud došlo k omylu, omlouvám se :/
...tak se mi zdá, že jsi MASarah stihla přečíst špatně formulovaný můj smazaný příspěvek....měl jsem předtím otevřené jiné forům a to překvapivé reagování bylo k jinému příspěvku
ted už musím...je to opravdu Boris Vian a Pěna dní
Uf, málem jsem z tebe měla infarkt :D Pajonku to mi nedělej :D Raději zadej nějakou pěknou hádanku :)
Vložit příspěvek