Co je to za knihu - IV

DISKUZE » O knihách

MarieAnnaSarah
MarieAnnaSarah 13.11.2013 v 22:09

To byla rychlovka :) Ano, Prokletý ostrov - Dennis Lehane

SuperFrankie
SuperFrankie 13.11.2013 v 22:12

''Ti se mi něco navyčítali za válku i za mír ... a všechno přišlo právě včas ... Všechno přijde včas tomu, kdo umí čekat.''

Ukázka sice krátká, ale za to snad notoricky známá.

pajonek
pajonek 13.11.2013 v 23:02

...to by mohl být sám velký Kutuzov

SuperFrankie
SuperFrankie 13.11.2013 v 23:05

Ano, maršál Kutuzov, hrdina napoleonských válek, můj oblíbený vojevůdce, který tuto větu řekl knížeti Andrejovi v knize? ...

pajonek
pajonek 13.11.2013 v 23:07

asi to bylo o nějaké vojně, nebo míru ???? nebo o obojím?

SuperFrankie
SuperFrankie 13.11.2013 v 23:10

:))) Dáváš další.

pajonek
pajonek 13.11.2013 v 23:14

Až na jednu výjimku byli všichni běloši. A až na pět výjimek to byli samí muži.
Někteří byli brilantní, až to hraničilo s genialitou. Jiní geniální, až to hraničilo se šílenstvím. Jeden v minulosti hrál cellový koncert v Carnegie Hall, jiný hrál rok profesionálně basketbal. Šest z nich napsalo romány, z toho dva byly skutečně vydány. Jeden byl odpadlý kněz, jeden prošel polepšovnou. Všichni byli k smrti vyděšeni.
Toho jasného zářijového rána je přivedlo dohromady jejich společně postavení studentů prvního ročníku na lékařské fakultě . Shromáždili se v posluchárně D, aby vyslechli uvítací projev děkana C. Holmese.

MarieAnnaSarah
MarieAnnaSarah 17.11.2013 v 23:22

Hle, další mrtvolka :) Pajonku, prozradíš nám nějakou nápovědu, prosím? Děkuji :)

pajonek
pajonek 17.11.2013 v 23:38

..jejdanánky aj tu????????? ...no nic, zítra tomu odpoledne uděláme řádnou přítrž - zdá se, že je tady přepajonkováno......
...tak to tady urychlíme - protože jsou tam studenti lékařské fakulty, tak to asi bude něco z nemocnice.......

MarieAnnaSarah
MarieAnnaSarah 17.11.2013 v 23:50

Že by Erich Segal a jeho Doktoři? :) Přepajonkováno není, žádnou přítrž nedělej, víš že tvé hádanky máme velmi rádi :)

pajonek
pajonek 17.11.2013 v 23:54

sláva, je to segal a jeho doktoři ...a můžeš zadat něco nového

MarieAnnaSarah
MarieAnnaSarah 17.11.2013 v 23:57

Zůstaneme ve světě studujících, pouze jejich poslání je přesně opačné, než těch tvých doktorů :)

Na chvíli ho zmátlo, že se ocitl v zimní krajině plné sáňkujících dětí, než si uvědomil, že se opírá čelem o rám Ladova obrazu. Zavřel oči a posunoval hlavu, až se dotkla zdi chodby, která ho bezpečně jako kolej dovedla do koupelny.
Tam svlékl sako a pověsil je těsně vedle věšáku. Pak si pečlivě posunul kravatu až na záda, aby ji nezamokřil, naklonil se nad vanu a po paměti roztočil kohoutek sprchy. Když ho studený proud léčivě udeřil do zátylku, otevřel oči. Spatřil další obraz, tentokrát zátiší, nature morte se slepicí a kaprem. Zatímco mu voda stékala po kravatě do kalhot, vzpomínal usilovně, kdo je namaloval a jak se dostalo do vany. Konečně mu došlo, že to není obraz, ale opravdu mrtvý kapr a skutečně podříznutá slepice.

MarieAnnaSarah
MarieAnnaSarah 18.11.2013 v 14:42

Jedná se o dílo velmi známého českého spisovatele, který má i neméně známou píšící dceru.

pajonek
pajonek 18.11.2013 v 15:30

.....my víme, nechceme odpovídat.......máme tu roztroušené mrtvoly, nedávno jsem něco četl....zrovna takové knihy nemám rád......nebylo to od slepičky, ale od kohouta ......dá-li nebe a motyka spustí, mohla by to být katyně
...a potom mi vychází, že ta povedená dcerka by mohla být terka boučková

Text příspěvku byl upraven 18.11.13 v 15:31

MarieAnnaSarah
MarieAnnaSarah 18.11.2013 v 20:58

Nechceme odpovídat, ale odpovídáme, takže musíme zadávat, heč :)

pajonek
pajonek 18.11.2013 v 21:04

....no tak dobře .....zvláštní slova : "pokračování hádanky"
Zvuky z ulice pronikaly zdola oknem a probudily Stephena. Otevřel líně jedno oko a zamžoural na zářivé podzimní slunce, které se třpytilo v ranním oparu. Zvenčí vrhaly zákruty železného zábradlí balkónu na okno podivné krajkové stíny. Stephen si s rozkoší protáhl nohy a zazíval. Za okamžik vejde po špičkách do pokoje Georges, jeho nový sluha, a se zašeptáním „Dobré jitro, pane“ mu přinese ještě před snídaní šálek černé kávy. Stephenovi zpočátku černá kreolská káva nechutnala, ale brzy si ji oblíbil. Georges mu ji svým klidným a mírným způsobem vnutil. Pro něho bylo nepředstavitelné, že by se nějaký gentleman mohl obejít bez ranního šálku.

pajonek
pajonek 19.11.2013 v 18:24

.....já si myslím, když jste odtajnili těžký kalibr v Hledejte autora, tak tohle je pro vás "lepanec" bez jakékoliv další nápovědy ...... chichi

MarieAnnaSarah
MarieAnnaSarah 19.11.2013 v 18:26

Snad ne taky Foxové z Harrow od Yerbyho? :D

Text příspěvku byl upraven 19.11.13 v 18:26

pajonek
pajonek 19.11.2013 v 18:29

...to přece byla poslední nápověda k hledejte autora !!!!je to ukázka z Foxů
MASarah může něco zadat a já mám klídek .......

MarieAnnaSarah
MarieAnnaSarah 19.11.2013 v 18:31

Určitě nemáš klídek na dlouho, Pajonku :) Dáme možná něco trochu těžšího, i když...

Knihy byly zařazeny podle abecedy, ale obchodník abecedu příliš neovládal, takže Partrův koutek našel Chick mezi B a T. Ozbrojil se lupou a pustil se do zkoumání vazeb. Brzy objevil na jednom svazku s titulem Písmo a neón, slavné kritické studii o světelných reklamách, zajímavý otisk prstu. Horečné vytáhl z kapsy krabičku, kde měl kromě měkkého štětečku trochu posýpátka na razítka a Příručku vzorného fízla od kanovníka Vouillea. Opatrně otisk prstu sejmul, porovnal s lístkem, který vytáhl z náprsní tašky, a dech se v něm zarazil. Byl to otisk Partrova levého palce, jaký se až dosud nepodařilo nikomu zjistit jinde než na jeho starých dýmkách. Přitiskl drahocenný nález k srdci a vrátil se zpátky ke knihkupci.

pajonek
pajonek 19.11.2013 v 18:44

...tak za tohle, kalhoty a dýmku jsem dal tisíc doublezonů.......ale hádat budou dnes jiní

MarieAnnaSarah
MarieAnnaSarah 20.11.2013 v 19:24

Snímek natočený dle této knihy letos zahájil Filmový festival v Karlových Varech, jednu z rolí si v něm zahrála má oblíbená Amélie :)

Text příspěvku byl upraven 20.11.13 v 19:24

MarieAnnaSarah
MarieAnnaSarah 20.11.2013 v 19:35

V mé Pěně dní se úryvek nachází. Pokud došlo k omylu, omlouvám se :/

pajonek
pajonek 20.11.2013 v 19:39

...tak se mi zdá, že jsi MASarah stihla přečíst špatně formulovaný můj smazaný příspěvek....měl jsem předtím otevřené jiné forům a to překvapivé reagování bylo k jinému příspěvku
ted už musím...je to opravdu Boris Vian a Pěna dní

MarieAnnaSarah
MarieAnnaSarah 20.11.2013 v 19:41

Uf, málem jsem z tebe měla infarkt :D Pajonku to mi nedělej :D Raději zadej nějakou pěknou hádanku :)

Vložit příspěvek