Co je to za knihu - IV

DISKUZE » O knihách

Dudu
Dudu 19.08.2013 v 15:25

To je nápověda jako hrom :-) Myslim tedy, že Citadela od Saint- Exupéry

Thanyss
Thanyss 19.08.2013 v 15:30

No pěkně si to tady uzurpujeme pro sebe :) Myslíš samozřejmě správně!

Dudu
Dudu 19.08.2013 v 15:40

Joo slušně jsme si to tu opevnili, ale já stejně brzy odpadnu, nebot jsem omezený-tedy myslim tím počtem přečtených knih :-) A tady je ukázka, když jsme u toho válčení apod :
Dnem 1. dubna 1924 jsem mě l na zá kladě rozsudku mnichovského Lidového
soudu nastoupit do vě zení v Landsberku na Lechu.
Tím se mi poprvé naskytla po letech nepřetržité prá ce možnost přistoupit k dílu,
které mnozí požadovali a které jsem sá m považoval za úč elné pro hnutí. Rozhodl
jsem se vysvě tlit ve dvou dílech nejen cíle našeho hnutí, ale také popsat jeho vývoj.
To bude pouč nejší než ná č tr jakéhokoliv doktrinářského projendná ní.

Thanyss
Thanyss 19.08.2013 v 15:49

Nevím proč, ale napadla mě Mein Kampf, ale to jsem asi vedle, jak ta jedle :D

Dudu
Dudu 19.08.2013 v 16:08

A napadlo tě to správně. Ještě doplnim autora- Adolf Hitler.

Thanyss
Thanyss 19.08.2013 v 16:15

Haha, tak to je dobrý :)

Tak upustíme od vážných věcí a dávám jednu ultrakrátkou odlehčenou ukázku!

Kočka cestuje buďto:

a) v bedně

nebo

b) v hrůze

kní
kní 19.08.2013 v 16:42

Že by Nefalšovaná kočka Terryho P.?

Thanyss
Thanyss 19.08.2013 v 17:14

Je to správně, můžeš vykopávat :)

kní
kní 19.08.2013 v 17:34

V této těžké chvíli, možná nejosudovější chvíli v naší historii, zasílám do všech domovů svého lidu, jak zde, tak v zámoří, toto poselství, pronášené se stejnou hloubkou sympatií pro každého z vás, jako kdybych mohl překročit práh a mluvit s vámi osobně.
Během životů většiny z vás jsme již podruhé ve válce. Znovu a znovu jsme se snažili najít mírový způsob jak vyřešit rozpory mezi námi a těmi, kdo jsou nyní našimi nepřáteli. Bylo to však marné. Byli jsme donuceni ke konflïktu, protože jsme spolu se svými spojenci povinni bojovat proti principu, který by byl v případě vítězství ničivý pro každý civilizovaný světový řád.
(...)
Z tohoto důležitého důvodu nyní vyzývám svůj lid doma a své národy v zámoří, aby si tuto záležitost vzali za svoji. Žádám je, aby v této době těžké zkoušky zůstali klidní, pevní a jednotní. Naše úloha bude obtížná. Je možné, že nás čekají těžké dny a že válka již nebude omezena na bitevní pole. Můžeme však udělat pouze to, co považujeme za správné, a pokorně vložit naši věc do Božích rukou. Jestliže tomu zůstaneme každý a všichni věrni, připraveni k jakékoli službě nebo oběti, kterou bude nutno přinést, pak s Boží pomocí zvítězíme.
Bůh nám žehnej a všechny nás zachovej.

Thanyss
Thanyss 19.08.2013 v 18:20

Druhá světová válka? Napadá mě jen Churchill...

kní
kní 19.08.2013 v 18:23

přihořívá

Thanyss
Thanyss 19.08.2013 v 18:28

Asi jsem nečetla, jen mi to znělo jako proslov od Churchilla :) Asi bude muset hádat někdo chytřejší...

kní
kní 19.08.2013 v 18:30

tu řeč pronesl někdo ... pomazanější...

Thanyss
Thanyss 19.08.2013 v 18:35

Já král Kazisvět, hlava pomazaná... Takhle nějak to myslíš? Takže hledáme krále? Třeba podle nápovědy Královu řeč? :)

kní
kní 19.08.2013 v 18:39

Výborně, je to Králova řeč, nijak zvláštní kniha, podle které vznikl nádherný stejnojmenný film (kdo neviděl, sežeňte si ho! - anebo počkejte, jistě za čas půjde v TV), který v roce 2011 dostal Oscara v kategorii nejlepší film. Ta řeč je to nejlepší z celé knihy, kdo by si ji chtěl přečíst celou, je v komentářích u knihy.

Thanyss - pleješ :)

Thanyss
Thanyss 19.08.2013 v 18:50

To byste nevěřili, na jakou havěť jsem při tom plení narazila!

Celá místnost se ponořila do hrobového ticha.
"Ony se scvrkávají, babi!" vyhrkl jsem. "Podívej! Některé obrůstají v obličeji srstí! Jak to, že to působí tak rychle, babi?"
" Já ti řeknu proč," slíbila babička. "Je to tím, že byly všechny strašně předávkované - stejně jako ty. Budík to úplně vykolejilo!"
Všichni teď v jídelně vstávali, aby lépe viděli. Lidé přicházeli blíž. Začínali se kolem těch dvou dlouhých tabulí shlukovat. Babička držela Bruna a mě nahoře, abychom o tu legraci nepřišli.
(...) a desky dvou dlouhých stolů se hemžily hnědými myškami.

Azizi
Azizi 19.08.2013 v 19:21

Roald Dahl - Čarodejnice? :)

Thanyss
Thanyss 19.08.2013 v 20:09

Ano, ano, ano :)

Pamatuji si, jak jsem z té knížky byla jako malá podělaná až za ušima, ale hrozně se mi líbila, četla jsem ji několikrát.

Azizi - myši úspěšně vyhnány, je to tvoje.

Azizi
Azizi 19.08.2013 v 21:04

Thanyss: Nápodobne ;)
Tak a tu je ďalšia ukážka, meno som skrátila:

„To ovšem bylo za jeho dědečka, samozřejmě. Ten kluk v tom není žádnej zázrrak. Zatím nebyl. Chytrej kluk. Ale podle mě je to vina rrodičů. Takoví ti noví zbohatlíci, jestli víš co myslím. Obchodujou s vínem. Úplně ho zkazili a rrozmazlili, nechávají si ho hrrát s věcma starrýho, tentononc, toho. ,Oh, je to tak inteligentní chlapec, pořád by jenom ležel v knihách’,” zapitvořil se papoušek. „Nikdy mu ale nedali nic z těch věcí, kterrej citlivej tentononc jeho věku potřebuje, to ti říkám já.”
„Myslíš lásku a péči?” zasnil se M.
„Já myslím, krrucinál, pořádnej tentononc, to, výprask,” prohlásil s hlubokým přesvědčením papoušek.

_Berry_
_Berry_ 19.08.2013 v 21:06

Tentononc? Pratchett a jeho Erik!

Azizi
Azizi 19.08.2013 v 21:14

Berry: To bola rýchlosť, správne je to Erik :D Môžeš pokračovať...

_Berry_
_Berry_ 19.08.2013 v 21:18

Každej z kluků měl už plný kapsy, div mu to neutrhlo kalhoty, pan učitel Jozífko to už taky neměl kam dávat - a níčko jsme najednou vešli do takový ohromný haly.
Byli tam samí chlapi v montérkách, každej něco dělal u ponku, nad hlavama nám řvaly a mlaskaly a pleskaly transmise - a já najednou uprostřed toho pracovního zmatku uviděl takovýho staršího chlápka, kerej stál opodál a měl ruce v kapsách, takže to musel bejt asi mistr. Vzpomněl jsem si na slova pana učitele Jozífka, že se máme zajímat o tyhle starosti pracujících a že jsou to lidi bodrý a že to maj rádi — a tak jsem k němu přišel zezadu, dal jsem mu ruce žoviálně na ramena a zahovořil jsem k němu s líčeným zájmem: „Tak co, táto, jak plníme plán??“

Text příspěvku byl upraven 19.08.13 v 21:19

Thanyss
Thanyss 20.08.2013 v 07:11

Asi by to chtělo nějakou nápovědu, já tápu ve tmách :)

_Berry_
_Berry_ 20.08.2013 v 12:03

Hlavní hrdina knihy se jmenuje Bubáček a jejím autorem je velice známý český spisovatel knih pro mládež (předně chlapce). Jeho knihy se dědí takřka z generace na generaci.

Thanyss
Thanyss 20.08.2013 v 12:40

Tak pak je to jasné! :) Foglar mě napadl, ale knihu jsem nevěděla...

http://www.databazeknih.cz/knihy/novacek-bubacek-pise-denik-32029

Text příspěvku byl upraven 20.08.13 v 12:40

Vložit příspěvek