Pár nápadů na vylepšení webu
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
Asi ty mé dotazy nebyly shledány "důležité", aby byly alespoň vtipně glosovány... Ale možná proto si dovolím se připomenout... Jak je to s těmi odkazy, s citacemi? Už jsem promazala autory, tak než se pustím do diskuzních příspěvků, neb zde to bude o cosi složitější... I když, ty konspirační teorie tak lákají, je v tom vlastně smysl? Myslím tím nemožnost adekvátně reagovat na již napsané...
Text příspěvku byl upraven 16.10.20 v 18:18
Povšiml jsem si kdysi na jednom paralelním webu, domnívám se, že snad s filmovou tematikou, paralelních anotací a paralelních životopisů. Ony ty oficiální nakladatelské mnohdy za moc nestojí, a často bývají i zaplaveny spoilery.
PanPredseda, vypadá to, že se nějaké reakce nedočkáme. Ne, že by mne to překvapilo... napsat cosi "nepříjemného", to by byla odpověď hned. Zkusím tedy ještě jednou a trochu přeformuluji své několikeré dotazy. Odkazy jsou spamy, nedovolenou reklamou a jsou v rozporu se zdejšími pravidly? Platí to pro celý obsah DK, či jen pro některé části? Či dokonce jen pro některé uživatele?
Text příspěvku byl upraven 17.10.20 v 07:59
To stejné je u povídek. Když dá někdo ke knize odkaz třeba na inscenaci nebo rozhovor, přesunou mu ho do diskuse. Podle mě Zajímavost, ale chápu, přece to tam nebude moderátor kopírovat, tady asi jenom potvrdí a je to v diskusi, nebo jaký mají technický postupy. Ale když někdo tento, tedy správnými slovy spam, dá k povídce? Má se mu to smazat nebo tam nechat? Přesunout se to nedá nikam. :/
U dost povídkám je a anotace celým obsahem knihy, hezky od začátku do konce. A spoilery v ní jsou dost časté.
Možná by bylo fajn, když už je tady vlákno na vylepšení webu, popřemýšlet o tomhle. Knihy se tady hlídají jak drahocenej náklad, ale když se něco děje u povídek, tak je tam prostě strašně moc nesmyslů. Chápu tedy uživatele, kteří na ně třeba úplně kašlou. A pokud má kniha povídek jenom pár, napíšou názor na ně přímo ke knize. Občas to v povídkách vypadá jako po nájezdu šílených kobylek... :(
Já čtu posledních pár let povídky ráda, ale pokud to není nová kniha, ideální stav, když tam ještě vůbec nejsou, tak mám kolikrát strach tam vůbec kliknout. Jako když jdete k večeru parkem a v dáli vidíte chlapa v baloňáku. Instinkt vám velí, že máte utéct, ale vy tamtudy musíte...nějak tak, no...
A ještě jedna věc a potom už vážně budu končit. Když najdu povídku a v ní je jedna věta třeba. Evidentně nesmysl a já si řeknu, že nic by bylo lepší, smažu to a uložím. Jenže systém mi neřekne, že se čeká na moderátora jako u anotace u knihy. Neřekne mi nic. Tak jsem z toho nepoznala, zda vůbec něco zaregistrovalo můj pokus o opravu a někam se to uložilo. Zdá to vůbec u povídek takhle chodí. Když mají tolik jiných věcí než knihy... :/
Text příspěvku byl upraven 17.10.20 v 08:58
Lenka.Vílka, vzhledem k tomu, že je tu diskuzní vlákno, explicitně založené na vkládání odkazů, proč by někdo, z jakého popudu, měl mazat vložený odkaz např. na jiné literární stránky, či na článek autora, který uveřejnil kdesi na internetu. Proto bych se ráda dozvěděla, jak to s nimi vlastně je. Jestli tedy někomu budu stát za odpověď.
Strávila jsem včera jistý čas a smazala příspěvky, komentáře u autorů, které obsahovaly odkazy. U některých jsem ale narazila na další problém, který je s eventuálním zákazem spojen, jak adekvátně reagovat na jiný příspěvek, čím jiným tu reakci podpořit. A to nemluvím o tom, že zkrátka citovat bez udání zdroje je v rozporu s dobrými mravy.
Siena: podle mě to je zbytečně komplikované. A komplikuje si to sama DK. Třeba u těch Zajímavostí. Mám moc ráda adaptace. A často jsem tedy psala příspěvky takto:
Trailer adaptace: odkaz na youtube
Premiéra: datum
Info: odkaz na csfd
Problém? Odkaz na csfd. S youtube nikdo problém nemá (hudba pre náladu). Buď protože to je youtube nebo protože to je v diskusi. Když mi někdo pošle odkaz na film třeba v rámci dubáčků, je to ok. Asi do diskuse chodí míň lidí než ke knihám. (Asi jako v případě povídek.)
Teď už bez odkazu na českou stránku do Zajímavostí. Asi se to někoho dotklo :/
Ale odkazy na konkurenci v podobě externích recenzí, které jsou většinou kvalitnější než co se dává sem (kromě blogísků jsou v pořádku), jsou v pořádku.
Pokud se někdo vyjádří, taky budu spokojená. Naděje umírá poslední. Ale občas mi přijde, že už dávno chcípla a jenom já si toho nevšimla...
Text příspěvku byl upraven 17.10.20 v 09:47
Lenka.Vílka, celkem přesně jste vystihla zdejší schizofrenii. Na jedné straně jsem jednoduchou uživatelkou, čtenářkou, když dám ke svému oblíbenému autorovi odkaz na jeho rozhovor, odkaz na jeho článek do internetového média. U autora je to tedy spamem a nedovolenou reklamou. Na druhou stranu, v Diskuzi se to odkazy jen hemží, tedy tam to nejspíš reklamou není. V "komentáři" to je, když se přesune do "diskuze", to není? Proč? Logiku v tom nevidím, i když to může být tím, že jsem tou jednoduchou uživatelkou.
Text příspěvku byl upraven 17.10.20 v 10:00
Odkazy v diskuzích jsou povoleny, pokud nejsou použity v reklamním smyslu. Pokud to nejde jednoznačně označit, tak má poslední slovo moderátor / Dan. Například odkazy na rozhovory s autory jsou povoleny.
Komentář u knihy nebo recenze by odkazy neměly obsahovat vůbec (např. "zbytek recenze na mém blogu xy".
Zajímavosti by se měly odkazů vyvarovat úplně, pokud je to možné. Ať už z toho důvodu, že ve většině případů nejsou vůbec potřebné, ale také proto, že odkazy nejsou "trvanlivé".
- např. stačí: "Kniha byla zfilmována režisérem xy pod názvem xy."
- nepatří do nich časově omezené události / zajímavosti ("20. 10. bude mít autor besedu na téma xy").
- nepatří do nich osobní názory ("Myslím si, že se jedná o poslední autorovu knihu.")
- nepatří do nich odkazy, kde (e-)knihy koupit.
- nepatří do nich odkazy na audioknihy.
- zajímavosti by se měly týkat (jak jinak) primárně literatuře. Nepatří do nich proto ani trailery na filmy, ty je možné vkládat například do diskuze u knihy.
U Citátů je potřeba, aby byly vloženy pouze v českém nebo slovenském jazyce. Citáty jsou rovněž určeny pro všechny uživatele, takže by neměly obsahovat nějaké z kontextu vytržené pasáže nebo nicneříkající texty, které jsou blízké možná tak vkladateli.
Pokud bude mít někdo nějaký dotaz, napište.
Paulhunter: to snad nemyslíte vážně? Dost lidí si stěžovalo, že do Zajímavostí nejde živý odkaz (dokonce jsem tehdy psala, že takhle se budou lépe vkládat odkazy na youtube právě v případě adaptací knih) a ono se s velkou pompou oznamilo, že už to jde, a může tam být živý odkaz. Takže jupí! A teď se dozvím, že v Zajímavostech by neměly být odkazy vlastně vůbec. Tak na co se to předělalo na živé?
Což tedy akorát potvrdilo onu schizofrenii, a když se to spojí s leností aktualizovat Novinky na webu, dopadá to takhle...
Text příspěvku byl upraven 17.10.20 v 10:20
palhunter, proč by zrovna Zajímavosti měly být odkazy prosty? Když pominu, že tu jsou téměř neviditelné, nerozumím tomu. Včera jsem, během toho mazání, mimochodem asi 30 palců jsem si umazala, takže ty mé příspěvky byly alespoň pro někoho nejednoduché, jsem narazila na jeden svůj příspěvek v Diskuzi u knih. Říkala jsem si, že ho přesunu do Zajímavostí, ale nechám tedy ve "svém wordu". Byl to příspěvek časově neomezen, byl to příspěvek, že problém špatných překladů není zdaleka problémem dnešním, ale obsahuje odkaz, takže...
Text příspěvku byl upraven 17.10.20 v 10:25
Asi si to, prosím, přečtěte obě ještě jednou. Děkuji.
Opravdu nevidím, že bych psal, že není možné vkládat do Zajímavostí žádné odkazy.
"Zajímavosti by se měly odkazů vyvarovat úplně, pokud je to možné." = pokud to možné nebo vhodné není a odkaz neporušuje jinak pravidla, tak se vložit může.
A opravdu si neodpustím ještě jednu poznámku. Palhunter, píšete, že odkaz na rozhovor autora je možný. Možná by bylo dobré, kdyby se toto dozvěděli i moderátoři. Neb od jednoho jsem se dozvěděla, a proto to mé včerejší mazání, že samozřejmě jsou spamem, jsou nedovolenou reklamou na stránky, které by je DK nedělaly, že je to porušením zdejších pravidel... Ale zase, co se ještě divím, že?
Text příspěvku byl upraven 17.10.20 v 10:30
Paulhunter, asi som nechápavá, ale mám pocit, že tieto tvrdenia si odporujú.
„Já bych jen moc rád ujasnil jednu věc - Zajímavosti a citáty jsou určeny pro všechny uživatele (byť je nemusí každý chápat, pokud třeba danou knihu nečetl).“
„Citáty jsou rovněž určeny pro všechny uživatele, takže by neměly obsahovat nějaké z kontextu vytržené pasáže nebo nicneříkající texty, které jsou blízké možná tak vkladateli.“
Naias: Dobrá, tak ty dvě věty zaměníme za "Citáty a zajímavosti jsou určené pro všechny uživatele DK, jsou vizitkou webu, a proto by měly být reprezentativní". Konečné rozhodnutí mají moderátoři.
Nesmí tam být trailery, odkazy na audioknihy nebo besedy, ono potom moc věcí nezbývá, co se tam potom smí v rámci odkazu vložit.
Čili je to vlastně cajk. Odkaz na youtube není urážlivý (jenom na csfd) a proto patří do kategorie, že si nemohu pomoct nedát to tam, protože to prostě jinak nejde, když chci něco napsat o adaptaci knihy, kterou jsem četla.
Děkuji tedy za ujištění, že mohu i nadále vkládat. A jestli se někdo ráno blbě vyspí a smaže mi to? Vzhledem k tomu, co se mi chystá během následující doby všechno smazat, mě nějakejch pár zajímavostí vážně nerozhodí ;)
palhunter, ne, nenařídil. Jen si nemyslím, že bych si tu musela o sobě číst, že jsem jednoduchým člověkem, který tu spamuje a porušuje zdejší pravidla. Stále si myslím, že větším přínosem, pro ostatní čtenáře, je i to "jednoduché" vložení odkazu na rozhovor, odkazu na článek, odkazu na diskuzi, než sepsání věty "je to skvělý autor". A také brala jsem ty mé odkazy i jako "odpověď" na témata, které se tu probírají v diskuzních vláknech, na možnost pro druhé, nahlédnout na věci zcela jinak. O vyvracení naprostých hloupostí a lží, ani nemluvě.
Naias: prostě to neřeš. Já jsem pochopila, že vážně záleží na tom, kdo se k dané věci dostane. Vkládej věci a buď ti to někdo smaže nebo nesmaže. A neřeš tady už nic. Vzhledem k zvláštnostem, které se tady poslední dobou dějí je evidentní, že se stejně všichni vrátíme do doby papírové ;)
Naias: Nevím, z jaké je to knihy, zřejmě jsem ji nečetl. Každopádně pokud je to nějaká známá "hláška", pak v tom problém nevidím. Samozřejmě že si budou oblíbené citáty / pasáže z knih přidávat do oblíbených předně ti uživatelé, kteří danou knihu četli a pasáž znají.
siena: Chápu, že se některé věci mohou dotknout více než jiné. Jen nevidím důvod, proč hned mazat své příspěvky v rámci jakéhosi "protestu".
Lenka.Vílka, jak říkal můj bývalý šéf... "papír je papír"! Tedy, ne že bych se někdy nedostala do situace, kdy si na ta jeho slova vzpomenu a říkám si totéž:)
Možná jsem moc sentimentální, a beru si jisté řeči víc k srdci, než bych měla. Těžko budu již jiná, a ani nevím, jestli vůbec chci. Takže už jen jedno... jsou mezi námi i ti, co si pamatují déle než pár příspěvků zpátky, takže prosím, DK, nedělejte z nich hlupáky!
Pro mě je rozhovor s autorem a beseda to stejné a dnes jsem se dozvěděla, že to má bejt v diskusi, kde se to ztratí, ne v zajímavostech. Já vím, co jsem psala.
Naias: je pravda, že to není úplně citát, ale spíš do zajímavostí, ale s vysvětlením i ostaních barev :) ale kdo knihu četl, ten to pochopí. Kdo knihu nečetl, po jejím přečtení taky pochopí ;)
Lenko, tak ještě jednou:
V hlavní diskuzi (této) mohou být odkazy na rozhovory, besedy (a další výrazy se stejným významem).
Stejně tak je možné je uvést i do Zajímavostí, protože bez odkazu by ta zajímavost ani nefungovala.
Vložit příspěvek