Pár nápadů na vylepšení webu
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
Jen maličkost: citát je VŽDY soubor slov vytržených z kontextu. Přesně s tímto fenoménem pracují všechny ty četné knihy citátů (jichž je i na DK spusta!), když slova, jenž autor vložil do úst nějaké své postavě (třeba i masovému vrahovi obhajujícímu své konání!), vydávají za výrok (myšlenku, názor) autora, díky čemuž často naprosto deformují obraz autora v očích čtenářů citátů.
Paulhunter: čili: zajímavosti budu vyplňovat stejně jako dřív, a když bude někdo na DK chtít, ať si to klidně smaže. Když mu to udělá radost, každý jsme jinej ;)
Bohužel jsem nenašla jinou databázi, která by mi vyhovovala stejně jako tahle, tak se holt smiřte s tím, že tady ještě budu chvilku. A moje nevhodné dotazy též.
Myslím, že můžu mluvit za všechny moderátory, když řeknu, že si děláme radost ve svém volném čase úplně u jiných aktivit než u mazání příspěvků na DK. A tím to uzavírám.
paulhunter, omyl, to nebyl protest. Jen dání svých příspěvků do souladu se zdejšími pravidly, jak mne upozornil jeden z vás, moderátorů. Když, čas od času, to požaduji od druhých, sama je těžko mohu porušovat. I když jsem srozuměna s tím, že to dnes není vůbec moderní. A DK těžko bude výjimkou. Jen jsem netušila, že z mého dotazu, z mé prvotní poznámky, se nakonec rozeběhne podobná taškařice... Takže opět víme, co na začátku, a jak jste Lenka.Vílka poznamenala, záleží, jak se kdo vyspí, kdo si co zrovna rozklikne.
Siena: na to jsem přišla bohužel až moc brzy. Nejednotný postup, nejednotné názory mezi moderátory. Za mě tedy vede nejednotnost nejdůležitější věci u knihy:
Název, autorství podle obalu nebo podle nkc? Záleží, kdo opravuje...
Ale též je zajímavý podtitul. Uvádět, neuvádět? Všimla jsem si, že to nikdo neupravuje, takže kniha může mít název různý. Viz kniha, kterou jsem dnes vkládala.
Originál:
Twilight of Democracy: The Seductive Lure of Authoritarianism
Slovenský název:
Súmrak demokracie: Zvodné lákadlo autoritárstva
Ten by šel vložit několika způsoby, jejichž varianty jsem už viděla:
Súmrak demokracie: Zvodné lákadlo autoritárstva
Súmrak demokracie. Zvodné lákadlo autoritárstva
Súmrak demokracie Zvodné lákadlo autoritárstva
Súmrak demokracie (zvodné lákadlo autoritárstva)
Súmrak demokracie zvodné lákadlo autoritárstva
Já vložila dnes česky:
Soumrak demokracie
Je to tak ve zdroji. Podtitul jako součást anotace, přestože je na obálce stejně jako u slovenského vydání.
Mě osobně to přijde fascinující :)
Až snad nejde nevzpomenout na to, že čehosi podobného jsme svědky dnes a denně. Takže, kdyby to byla jen záležitost DK, to by bylo vlastně výhrou...:-(
To siena: Patřím spíše ke čtenářům, kteří si nepamatují moc zpět, takže jsem jednoznačně jednodušší než vy,-) Jednou jsem se ptala admina Danielsona, pokud ho pod tou přezdívkou, ještě někdo pozná, jestli se něco změnilo a zda je možné do recenzí opisovat časopisecky vedené recenze, když je teď majitelem autorských práv na vše co tu je, zda se mu nezdá, že se to netluče. Na docela složitý text mi přišla jendoduchá odpověď. "To by měl vědět sám autor recenze, nechte to na jeho zvážení"
Marthas: Při vkládání recenzí se objeví text:
"Recenze se nejprve uloží a až po vaší kontrole ji můžete publikovat (vkládejte pouze vámi napsaný text). Nebo můžete vložit odkaz na externí recenzi."
Ten text tam byl vždy a jasně i odpovídá na otázku, jestli je možné sem na DK vkládat recenze jiných autorů.
Jo? Na externí recenzi taky?
To údajně nejde...
Tak ono to jde?
Odkdy?
Dobré vědět, že má DK smysl pro humor. To se cení.
Ale víte, co mě štve ze všeho nejvíc? Tedy teď a v souvislosti s DK, ne obecně.
Že se tu řeší kde co, ale třeba:
ANTOLOGIE mívají obvykle editora. To je ten týpek, co knihu dává dohromady.
Ale tady je několik antologií, jejichž autorství si přisvojují všichni autoři v knize uvedeni. A to je teda chybka, řekla bych. Oni sice přispěli, ale autory knihy nejsou. Vlastně můžou být rádi, že jsou v obsahu už proto, že si na ně vzpomněl onen týpek, co to dával dohromady :).
Nemyslím teď spoluautorství třeba dvou, tří lidí, (což se také stává), ale vyloženě povídkové sbírky.
janadvorackova: Při vkládání externí recenze se objeví text:
"Napište svou vlastní recenzi nebo níže přidejte odkaz na externí web s recenzí."
= pokud nevkládáte vlastní recenzi, můžete vložit recenzi někoho jiného na externím webu.
Pokud to není dostatečně jasné, můžeme ten text upravit, ale zatím tomu za ty roky rozuměli prakticky všichni.
- k antologiím - pokud jsou někde vypsání všichni jako autoři, tak nám stačí takový případ nahlásit přes hlášení úprav a chyb u dané knihy.
Text příspěvku byl upraven 17.10.20 v 21:57
Janadvorackova: za to poděkujte těm hlavičkám, které neustále vrací aurory povídek do autorství knihy, protože to nepodléhá kontrole moderátora. Takže ono to správně je. Je tam antologie a editor, jako autor knih (haha, ten tam toho napsal totiž nejvíc), protože není kolonka editor (stejně jako se stále rve autor námětu mezi aurory, přestože s touhle konkrétní knihou nemá nic společného, protože tady není kolonka námět), ale potom si někdo řekne: "Ne, takhle teda ne." a vy můžete hlásit znovu...
Čili za tohle nemůže přímo databáze (za ní jde absence kolonky editora), ale místní uživatelé. Proč? Když dáte autora povídky pouze k povídce, kniha se mu neukáže na profilu. Dokonce jsem tady jednou četla "takhle to potom na jeho profilu vypadá, že nenapsal žádnou knihu, pokud píše jenom povídky". Fňuk, fňuk, vždyť žádnou knihu taky nenapsal! Napsal povídky, které na profilu má...
Takže si nejsem jistá, jestli lze úplně na všechny uživatele použít logika.
Viz sbírka Divergentczech. Hlásila jsem autory na smazání několikrát a vždy to tam někdo vrátil zpátky. Potom pomůže akorát uzamčení knihy. Ne nějaký kolonky navíc. Já bych to ocenila, ale tahle debata se táhne už tak dlouho, že tomu věří snad jenom blázni. A já. Ale myslím, že já jsem taky blázen, takže ok :D
Text příspěvku byl upraven 17.10.20 v 22:08
Editorství, editor, se tu samozřejmě řešilo, řešilo již několik let zpátky. A jak jinak, z počátku mezi samotnými moderátory nebyl jednotný názor. Někteří tvrdili, že editor není vlastně "nikdo". ... A pamatuji i dobu, kdy se vložení autoři mazali, když neměli u sebe žádnou knihu...
Text příspěvku byl upraven 18.10.20 v 09:08
paulhunter, Marthas se, se svým příspěvkem, vracela k tomu co jsem psala já. Nemyslím si, že by snad neuměla číst, ani že by nerozuměla čtenému.
Marthas, ano, občas jsme tu svědky podivností. Ale jak jsem také už napsala, kdyby to byly jen tyto, které musíme řešit...
Text příspěvku byl upraven 18.10.20 v 09:08
Lenka.Vílka: je to boj :) a asi to fakt vyžaduje trochu šílenství.
Siena: tak to jsem nevěděla, že si tu někdo myslel, že povídkové sbírky se dělají jaksi samy :). Škoda, že se nejde shodnout.
paulhunter: měla jsem dojem, že za žádnou cenu nejde ředit tenhle prostor odkazy na cizí weby. Jako že je to až hrdelní zločin. Proto jsem se divila.
S tím nahlašováním to máte tak: uděláte to jednou, mine se to účinkem. Pak něco upravíte, za týden je to zpět, protože jak je psáno výše, někdo to "opraví."
I vkládané knihy, u nichž jsem nevěděla datum vydání, protože to třeba ani na webu nakladatele nebylo, mi někdo smazal, přestože za x dní fakt vyšly. Žeby ještě "nepřišel jejich čas?" Nevím.
Takže raději napíšu, co a kde mě štve, opravovat to už nebudu.
Když neexistuje jednotný postup pro některé úplně jasné věci, k čemu je pak snaha... Akorát k vzteku, marnosti, smutku. Prostě brečel byste.
S tou "editoří" kolonkou bych též souhlasila. Třeba by konečně autoři a jejich fandové, které z takových úprav podezírám pochopili, že napsali povídku, ne celou knihu.
To siena: Díky za moji obranu.-) Sice si někdy nejsem jistá, ale jak si mohl Paulhunter všimnout, tak jsem tu nebyla a proto nechápu jeho hněv nad tím, že nereaguji...
To paulhunter: Jak zajisté víš, paule, také jsem psala recenze a opravdu takto krátký text, ještě zvládnu přečíst a pravidlo znám.-( Proto jsem se podivovala nad jedním nejmenovaným uživatelem, který zde publikoval a již z jeho nadpisu bylo vidět, že vkládá jako interní recenzi něco co už vyšlo časopisecky. Obrátila jsem se tedy z dotazem ke konkrétnímu případu na admina, přes Napiště nám, který mi odpověděl, tak jak jsem citovala. Pokusím se dohledat, abych zase nebyla za vola..
Na svoji obranu podotýkám, že jsem našla ale nelze to vložit, proto zašlu osobní zprávou paulhunterovi, aby se mohl realizovat.
Ps : Nešlo to vložit, nenapsalo proč, posílala jsem osobkou až tam byl uveden jako důvod ostré závorky, ty jsem smazala a uvědomila si, že jsem při předchozím pokusu o publikaci jednu přehlédla, proto jsem nakonec poslala OZ i publikovala.
Text příspěvku byl upraven 18.10.20 v 20:46
To paulhuter a všici: Našla jsem a je to datováno 23.06.2020
Kopíruji info@databazeknih.cz
Komu:
Marthas.Domino@seznam.cz
Tech. podpora (Databáze knih)
Dobrý den,
pokud stejný autor napsal recenzi do časopisu a stejný autor ji dal jsem, pak je to v pořádku. Respektive je to na něm. On ví nejlíp.
Tým DatabazeKnih.cz
Ptali jste se:
,,Ahoj,
Chtěla bych se zeptat na problematiku recenzí. Jedná se mi o to,
zda si sem autor článku respektive recenze může přidat recenzi, kterou zveřejnil někde dříve snad časopisecky. Alespoň je to můj dojem z tohoto https://www.databazeknih.cz/…392 . Netluče se to náhodou třeba s problematikou práv na osobní vlastnictví, protože u tohoto obsahu fakt nemůžeš tvrdit, že je tvůj, když už byl vydán jinde.
Příspěvek přidán na žádost moderátora."
No, nápad je to dobrý. Na to jak ještě pár let zpátky bylo stále tvrzeno, jak je to technicky zbytečné, společně s rereadingem, kde bylo tvrzeno, jak je to technicky náročné, tak je najendou obojí.
Ale pokud z toho chce někdo udělat nějaký "zajímavý žebříček", asi by tam měl být nějaký výběr, proč člověk nedočetl. Přeci jen, k tomu má každý jiný důvod :/
Pokud máte knihu v osobním seznamu, taky si tam napíšete do poznámky důvod...
Chápu, že se názory mohou měnit a co tady dřív nebylo z důvodu provozu, tady může být. Ale fajn by bylo, udělat seznam kategorií na profilu na dva kroky. Aby uživatel viděl jenom ty kategorie, kde má knihy a potom by si rozroloval, a viděl všechno. Aby ten seznam po pravé straně nebyl za pár let dlouhý až na konec stránky. Což bylo dřív z tohohle důvodu přece vysvětleno, ať si lidi udělají seznamy...
Rereadingu jsem si nevšiml a žebříčku nedočtených taky ne, takže ta debata je teď zbytečná...
LS: žebřícek ještě není z čeho :D teď by byl značně neobjektivní. Zatím...
Koukni u knihy, když zadáváš, u přečteno ozubené kolečko ;)
LV, názor na re-reading sa nezmenil, len sa Danovi podarilo vymyslieť, ako na to. Ak chceš, môžem ti nájsť, kde to vysvetľuje.
Nias: ne, ne, kvůli tomu jsem to nepsala. Mě rereading nevadí. Funkci používat nebudu, ale ostaním to přeju :) ale spojila jsem to doromady s další novinkou, nedočtené a víc vydání v knihotéce, kterou tady konečně někdo vymyslel, jak uvést do praxe, když dřív nevěděl, jak na to, v návaznosti nápadu rozdělení věcí na profilu :)
Když jsem třeba na profilu člověka, který má všude nuly a má vyplněné třeba jenom tři kategorie, začíná to být lehce nepřehledné. Ale to je jenom můj názor.
Jako to ostatní. Napsala jsem to sem jako můj osobní názor. A co bude dál? To samý jako pokaždé ;)
Text příspěvku byl upraven 25.10.20 v 16:45
Vložit příspěvek