Pár nápadů na vylepšení webu
DISKUZE » Nápady na vylepšení webu
dva.v.1 - takové dotazy se obyčejně pokládají v diskusním vláknu
http://www.databazeknih.cz/diskuze/o-knihach-7/knihy-po-kterych-patram-poradte-1242/str-33#new
Stačí tam popsat, co si o tom hrdinovi pamatujete, a obyčejně se najde někdo, kdo podle zadaných indicií dovede identifikovat název knihy i autora. Zkuste to tam.
Inspirace webem Goodreads.com. Nešlo by hvězdičky sloužící k hodnocení, doprovodit slovy vyjadřujícími hodnotu hvězdičky ? (*) nelíbilo, (**) ušlo to, (***) dobrý, )**** (hodně dobrý), (*****) fantastický.
@učtese Nevím, jaký by to mělo smysl. Každý si podle mě pod těma hvězdama představí něco jiného. Některá hodnocení jsou navíc na hraně a tak jejich důvod radši zveřejním v komentáři. Přijde mi to jako zbytečnost. Pro mě i ** nejsou jakoby "ušlo to". Ale kolikrát že forma vítězí nad obsahem .
učtese - k čemu by bylo, doprovázet hvězdičky jenom pěti přednastavenými slovy, když je lze doprovázet v komentáři mnoha vlastními slovy? A navíc slovy tak nepřesnými, jak navrhuješ. Jsou zde uživatelé, kteří dovedou slovy vystihnout takové nuansy hodnocení, až žasnu. A ti, co to nedovedou, se stejně někdy spokojují jenom s povrchními výkřiky.
Text příspěvku byl upraven 17.07.15 v 16:35
Koka - ano, máš pravdu - ach ty (zoufalé) výkřiky. :-)
Jsou to takové jednoduché sms komentáře jako: "výborné", nebo dnešní "Paráda".
No tak nic. Mě se zdálo, že někdy mají knihy zbytečně vysoký hodnocení. Ale vypadá to jen na můj problém....
učtese - to, že některé knihy mají zbytečně vysoký hodnocení s tím souhlasím, ale nic s tím neuděláme. Hodnocení a oblíbené knihy je jediné co zde na DK neberu vážně. Jsou zde totiž takové literární propadáky co jsou hodnoceny tak vysoko, že normální čtenář nad tím jenom zakroutí hlavou.
pobijecmuch + učtese: zbytečně vysoké hodnocení knih? Proč zbytečně? Jejich vydavatelé by vám jistě řekli, že to není zbytečné, ale naopak - užitečné :=))), tj. lukrativní.
Mě nejvíce dostane (a opravdu jsem se už pár krát vážně dala nachytat!), když nadšená čtenářka k nějaké "spisovatelce" zvané Mary nebo Elisabeth či Grace napíše: "Toto je nejlepší spisovatelka na světě!" "Neznám žádného autora, co by psal lépe!!!!" Já se vždycky tak zastydím, že jsem její jméno v životě ani neslyšela, tedy že o literatuře nic nevím, když neznám ani ty nejlepší. A pak, když se blíže podívám na podrobnosti autorčina uměleckého působení a její tvorbu, tak zjistím, že ani o ní slyšet nepotřebuji DDDD. Hned je mi lépe!
Koka - to zbytečně vysoké hodnocení beru z mého pohledu. Jinak ano, je to přece kšeft a z toho penízky. Jinak máš pravdu, až tady jsem zjistil, kolik je nejlepších spisovatelek na světě a já je vůbec neznám.
Aj keď nepredpokladám, že by sa práve toto ujalo, tak návrh do placu. Ak sa mýlim opravte ma, ale predpokladám že na určenie hodnotenia je tu používaný prostý aritmetický priemer (odpozorované na knihách čo majú 2,3,4 hodnotenia) a teda napríklad 5 hviezd ovplyvní priemer knihy rovnako bez ohľadu na to aký užívateľ tých 5 hviezd udelí a aké má ostatné hodnotenia. Pritom ale 5 hviezd človeka ktorý ich dá jednej z 50 kníh má úplne inú váhu ako 5 hviezd človeka čo to dá jednej z 5 kníh. Preto navrhujem, aby systém počítal priemerné hodnotenie každého užívateľa (napr. ohodnotil 3 krát 5* 3 krát 4* a 4 krát 3* čiže jeho priemer je 78% či 3,9) a zároveň priemer celkových hodnotení kníh ktoré hodnotil (napr. týchto imaginárnych 10 knéh by malo celkový priemer 74% či 3,7) Keďže tento užívateľ hodnotil v priemere každú knihu o 4% vyššie ako je priemer, každé jeho hodnotenie by malo o 4% zníženú hodnotu, jeho 100% by bolo 96% jeho 80% by bolo 76% atd.. Týmto by sa dosiahlo podľa môjho názoru férovejšieho hodnotenia pretože keď niekto dáva v podstate len 5 a 4 tak by to rozhodne nemalo mať rovnakú hodnotu ako u užívateľa ktorí po 5 a 4 siahne len pri skutočne výnimočných knihách a má hodnotiaci systém ktorý je o dosť prísnejší.
Veľký rozdiel je aj v tom ako určité skupiny čitateľov zvyknú hodnotiť, napríklad čitatelia vyspelejšej a zložitejšej literatúry spravidla bývajú náročnejší a prísnejší pri hodnotení ako čitatelia kníh zameraných na YA/mainstreamového čitateľa ktorých fanúšici zvyčajne nad všetkým čo im príde do ruky nekriticky nadšene vzdychajú a to je jeden z faktorov prečo takéto knihy, navrhované a marketované špecificky pre určitý typ publika, ktoré nasýtia ľahko uspokojiteľné masy, tu potom mávajú nepomerne vyššie hodnotenia ako napríklad literárnou verejnosťou najuznávanejšie svetové diela. Viem že databáza má byť hlavne odrazom vkusu svojich užívateľov a po zmene ktorú navrhujem by knihy Jamesa Joycea ani zďaleka neovládli rebríčky, čo ani nie je úmyslom, ale ide o to, že by to mohlo byť aspoň o čosi vyrovnanejšie a zaujímavejšie. (Ale v podstate mi na hodnoteniach nezáleží takže nebudem veľmi smutný keď mi poviete že by to bolo príliš práce alebo že je to blbosť, nebudem sa v noci budiť pretože skvelí autori tu majú biedne hodnotenia zatiaľčo najhoršia spisovateľka všetkých čias tu má 95%, viem čo je pre mňa osobne kvalitná literatúra a to nejaké číslo na internete nezmení)
Téma "hodnocení" je takový zdejší evergreen. S dovolením bych odkázala na jednu podobnou debatu:
http://www.databazeknih.cz/diskuze/napady-na-vylepseni-webu-2/razene-dle-hodnoceni-vylepseni-1852/str-1
Je to hlas lidu prostě. Nikdy jsem ani neočekával, že třeba Joyce nebo můj oblíbený Pirsig by měli nějaké srovnatelné hodnocení s momentálními bestsellery. Záměrné snižování hlasu či hodnocení ať už jakýmkoliv algoritmem je neférová a manipulativní praktika založená opět jen na subjektivním názoru, že něco je lepší či hodnotnější než jiné knihy.
Text příspěvku byl upraven 18.07.15 v 08:38
Souhlasím s těmito slovy binyska:"nechápu, proč by bylo třeba se snažit o to, aby byl vymyšlen nepřemožitelný algoritmus pro zobjektivizování neobjektivních ba subjektivních názorů na konkrétní knihu."
Jsme zde nesourodá skupina, svět (a tedy i knihy) vnímáme různě. Hodnocení knihy nezobrazuje její kvalitu, ale právě to naše subjektivní vnímání. A každý si může porovnat vlastní hodnocení, případně komentář, s názory celku. Tím současně zjistí, nakolik se jeho čtenářský zážitek odlišuje od hlasu celku.
YouthDecay: nebudem dopodrobna uvádzať protiargumenty, ale zareagujeem iba na tvrdenie, že "keď niekto dáva v podstate len 5 a 4 tak by to rozhodne nemalo mať rovnakú hodnotu ako u užívateľa ktorí po 5 a 4 siahne len pri skutočne výnimočných knihách a má hodnotiaci systém ktorý je o dosť prísnejší". Cítim sa totiž práve touto vetou veľmi "oslovená", lebo patrím práve k tým, ktorí skoro vždy či veľmi často dávajú 4 či 5 hviezdičiek, a napriek tomu som presvedčená, že môj hodnotiaci systém je veľmi, preveľmi prísny a už veľakrát som išla proti väčšinovým názorom. Odmietam podozrenie, že moje štvor- či päťhviezdičkové hodnotenie je "menejcenné" len preto, lebo býva časté. Je to totiž tak, že nižšie hodnotené knihy väčšinou "odmietnem" už v procese výberu či na začiatku čítania, teda vôbec si ich k čítaniu nevyberiem alebo ich nedočítam, a tak ich ani nehodnotím. Moja prísnosť sa tada prejaví skôr, než by ju bolo možné na DK oznámiť.
Iste, ak by som bola redaktorkou vydavateľstva či "najatým recenzentom", ktorý musí čítať všetko, čo mu dajú, bola by moja škála odstupňovaná oveľa detailnejšie. Ale ako bežný čitateľ, ktorý číta naozaj veľa, ale už dávno nie všetko, čo mu príde do ruky, sa naozaj zaoberám hlavne tými vysokohviezdičkovými knihami, lebo na tie ostatné už odmietam vynaložiť čas a energiu.
Takže odkaz pre tých, ktorí chcú sedem-, desať- či stohviezdičkový systém hodnotenia, niektorí ešte aj doplnený slovnou definíciou hodnoty hviezd: je to zbytočné, zbytočné, márne. Veková, sociálna a vzdelanostná pestrosť tunajších hodnotiteľov znásobená ich čitateľskými záujmami a skúsenosťami, a to všetko v kontfrontácii s literárnou ponukou niekoľkých tisícročí nikdy, naozaj nikdy nemôže priniesť ani náznak akéhokoľvek objektívneho výsledku.
Nestrácajme preto čas vymýšľaním sofistikovaných hodnotiacich systémov - kníh (i tých naozaj skvelých, výborných, zaujímavých) je veľa, ba čoraz viac, a času je málo.
Text příspěvku byl upraven 18.07.15 v 11:15
Koka, moc hezky jste to napsala. Také si myslím, že těch pět hvězdiček stačí.
A abych se přiznala, také nečtu všechno, opravdu jen ty knihy od nejznámějších autorů. A nejznámější tituly.
A . . . ve svém stylu. To jest příběhy, které se mohou stát. Žádné sci-fi. (Au, nemlaťte mě)
V žádném případě neodsuzuji, jestli to má někdo rád. Třeba můj syn, ten má také rád sci-fi. Zajímá se o to. A když mi o tom vypráví, je to pro mě velice zajímavé.
Ale já mám prostě ráda příběhy ze života, ze kterých si mohu něco do toho života odnést. Jsou to životní příběhy, které se mohly stát a nebo se každý den dějí. Je to třeba řešení určitých životních situací, nebo jen pohled na ně. A třeba si říci: "Aha, takhle by se to mohlo řešit." Když bych se třeba v té situaci ocitla.
Hodně mě zajímá, jak se lidé chovají a řeší tu, či onu situaci.
Som rád že môj post aspoň vyvolal trochu diskusie keď nič iné, ako som písal nepredpokladal som že by to chcel niekto implementovať, len som bol zvedavý na odozvu keďže som mal v noci premýšľavejšiu chvíľku a rozhodol som sa prečo to teda nespísať a nezistiť reakciu ľudí.
@Binsyek: Hodnotenie samozrejme o knihe niečo vypovedá, to že nevypovedá nutne o jej kvalite je iná vec ale povedať že hodnotenie nevypovedá vôbec o ničom je nezmysel. Ak ľudia súdia podľa hodnotenia kvalitu knihy, tak to je zväčša nezmyselné, aj keď ak si niekto napríklad nájde 10 užívateľov ktorí majú podobný vkus a potom sa riadi ich hodnoteniami to by už nejaký zmysel malo. A samozrejme že aj veľa mojich obľúbených kníh alebo kníh ktoré mám najväčší záujem si v budúcnosti prečítať majú nízke hodnotenie, naopak mnoho najvyššie hodnotených kníh by som asi dočítať nedokázal.
A ešte poviem že podľa mňa o vyspelosti čitateľa vôbec nerozhoduje typ či žáner kníh ktoré číta, to je absolútne nepodstatné ako aj súdiť literatúru podľa žánra a sústrediť sa na určitý žáner je podľa môjho názoru veľmi obmedzené keďže to je len absolútny povrch a o hĺbke knihy to absolútne nič nevypovedá, o vyspelosti čitateľa rozhoduje to ako tie knihy vníma, ako o knihách a čítaní premýšľa, aké má názory na literatúru a aj to aké má teoretické vedomosti o literatúre aj keď to niekedy zaváži viac inokedy menej.
@LordSnape ono ale v tom prípade sú takmer všetky databázy na internete neférové pretože DK je jedna z mála čo používa skutočne algoritmický priemer, vo väčšine databáz sa používa priemer upravený, vážený a sú aj databázy kde napríklad hodnotenia užívateľov s viacerými hodnoteniami či dlhšou dobou registrácie majú automaticky väčšiu váhu,
"neférová a manipulativní praktika založená opět jen na subjektivním názoru, že něco je lepší či hodnotnější než jiné knihy."
ale ten môj algoritmus by nijak nezaručil že dostanú knihy ktoré považujem ja či hocikto iný za kvalitnejšie zvýšené hodnotenia a momentálne bestsellery zníženie,
to boli len moje zaujaté myšlienky, ale kľudne by to mohlo byť aj úplne naopak a po tejto zmene hodnotenia by mali komerčné knihy ešte vyššie hodnotenie pretože tomu algoritmu je úplne jedno akú má kniha povesť či štítky proste by pracoval podľa tých kritérií ktoré som uviedol a ako som povedal mojim cieľom nebol triumf "kvalitnej" literatúry ale len o čosi väčšia vyrovnanosť a zaujímavosť hodnotení lebo teraz mi prídu dosť jednotvárne
Souhlasím s LordemSnapem: zdejší hodnocení knih je hlas lidu. A hlas lidu by se neměl podceňovat :-)
Oproti čsfd je zde značně menší množství hodnocení (film je přece jen snadnější a rychlejší shlédnout než přečíst knihu), takže ta hodnověrnost hodnocení nemusí být na vysoké úrovni (čím méně hodnocení, tím více je celkový výsledek ovlivněn extrémními zhodnoceními - odpad či 5 hvězdiček).
Já beru zdejší hodnocení zatím pouze jako orientační hledisko. Více mě zajímají jednotlivé komentáře, zvláště od čtenářů, o kterých vím, že mají něco načteno a rozumí literatuře. Jejich komentář může rozhodnout, zda si danou knihu koupím či nikoliv. Takže ano, zdejší hodnocení (a komentáře) mohou ovlivnit i prodejnost knih.
Tolik k hlasu lidu.
PS: a jsem pro zavedení 10 hvězdiček :-))))
@Koka
S týmto argumentom som schopný súhlasiť takmer bez výhrad, problém je potom v tom že tvoje hodnotenia neodrážajú tvoje celkové názory na knihy a do hodnotení sa všetko nepremietne, ale tak to je len konštatovanie nikto by nemal čítať knihy ktoré sa mu nepáčia len aby mal vyrovnanejšie hodnotenia.
A ešte doplním že ja som jedným z tých ktorým by sa páčila možnosť, 100 hviezdičkového hodnotenia - nie preto že by potom hodnotenia boli lepšie či objektívnejšie ale jednoducho z dôvodu že to poskytuje viac slobody, ak chce niekto naďalej používať len 5 hviezdičiek nič by mu v tom nebránilo a nič by sa preňho nezmenilo, ale prečo obmedzovať ľudí ktorým by vyhovovalo a bolo by pre nich prirodzenejšie a pohodlnejšie hodnotiť inak?
@Medunkavera Ak si z sci-fi kníh neodnášaš žiadne poučenia do života, tak asi len nečítaš dostatočne pozorne, knihy väčšinou vyjadrujú svoje posolstvá prostredníctvom symbolizmu a metafor, zo sci-fi sa dá odniesť nespočet lekcií ak sa nečítajú len povrchne na úrovni príbehu ale nejaký čas sa venuje aj premýšľaniu nad podtextom, nejakými hlbšími myšlienkami a tým, čo je skryté medzi riadkami :)
@YouthDecay Ano, jsou neférové. DK je prostě databáze. Shromažďuje knihy a diskutuje o nich. To hodnocení je dle mě jen takový doplněk. Pro mě je to tady důležité z hlediska dostupnosti vydávaných knih na jednom místě. Hodnocení neřeším, a jak napsal Richie1, jsou tu přeci jen komentáře, které prostě dají víc podnětů. Navíc je tu spousta uživatelů, kteří hodnocení nepoužívají - zaškrtnou položku jen jako přečtenou a napíší svůj názor... A mohu říci, že v těch odborných knihách je to kolikrát i ošemetné. O upraveným průměru jsem nevěděl, a jediné co řeším ohledně hvězdiček, jsou hodnocení lidí z mého seznamu oblíbených, jinak je mi to šumák.
V otázce hodnocení by se mi líbila jen možnost jako mají na Legie.info, kde si můžeš nastavit mezi 5 a 10 * hodnocení knih.
Text příspěvku byl upraven 18.07.15 v 15:21
Neférová je ale úplne každá databáza, ani DK nie je výnimka aj keď sa na povrchu môže zdať férovejšia ale vytvoriť férovú databázu je nemožné. Tiež DK používam hlavne na katalogizovanie kníh ktoré som prečítal a zistenie ktoré knihy boli do češtiny/slovenčiny preložené, keďže podnety na nové knihy získavam často zo zahraničných stránok. Komentáre sú samozrejme výpovednejšie ako hodnotenie aj keď je treba povedať že ich valná väčšina bohvieakú hodnotu nemá a v podstate o názore toho človeka na knihu nič zaujímavé nepovie.
@YouthDecay Od toho máš pak seznam oblíbených, kde to ovlivnit můžeš. Já mám u každé knihy komentáře seřazené od oblíbených přednostně. Zkus to taky používat, koukal jsem, že tam nikoho nemáš.
@LordSnape Dobré vedieť, že sa komentáre dajú zoradiť, doteraz som si to nevšimol. Keď dakedy budem mať chuť preklikávať sa tu cez užívateľov a ich profily, tak si tam dakoho pridám.
YouthDecay - zdá sa, že navrhuješ na DK rôzne úpravy bez toho, aby si sa dobre, podrobne zoznámil so všetkými funkciami, ktoré DK má a umožňuje. To je trochu unáhlené, nemyslíš?
Vložit příspěvek