Pár nápadů na vylepšení webu

DISKUZE » Nápady na vylepšení webu

YouthDecay
YouthDecay 18.07.2015 v 20:02

Konkrétne táto funkcia nemá s mojim návrhom vôbec žiadny súvis, takže je to pomerne irelevantné, ak je nejaká funkcia ktorá sa vzťahuje k môjmu návrhu a ktorú som prehliadol, budem veľmi rád ak mi o nej dáš vedieť.

reader.007
reader.007 18.07.2015 v 20:16

YouthDecay: ty se prostě rád hádáš, viď? To co navrhuješ znamená jen komplikovanější výpočet pro údaj který pro méně ovlivnitelné čtenáře je stejně irelevantní. Škoda že svou energii raději neinvestuješ do doplňování údajů, práce je tu fůra a TOMU já říkám zdokonalování místní databáze, nějaké žebříčky to nevytrhnou...

Koka
Koka 18.07.2015 v 20:17

Nebudem Ťa poučovať, dávať návody a rady - bude lepšie, keď si to celé prejdeš sám. Odporúčam do pozornosti iba jednu rubriku, ktorá má veľmi, veľmi vysokú relevanciou k tvojim myšlienkam. Je to rubrika, kde sa zverejňujú výsledky každoročnej ankety Kniha roku:
http://www.databazeknih.cz/kniha-roku-2014
Hlasujú v nej iba užívatelia DK a výsledky sú každoročne také ostudné, trápne a skresľujúce, že akýkoľvek komentár na tému "čitateľská erudovanosť tunajších užívateľov" je zbytočný.

YouthDecay
YouthDecay 18.07.2015 v 20:39

@reader.007
Hrozne milujem keď niekto každú diskusiu v ktorej majú ľudia protichodné názory označuje za hádku, tento prístup skvele podporuje kritické myslenie a rozmanitosť názorov... Myslím si že tu nepadla ani jedna osobná urážka, neskĺzlo sa tu k osočovanie ktoré by bolo ponižujúce pre obidve strany, ani k ničomu podobnému ako to na internete často býva. Takže by si mi možno mohla objasniť na základe čoho si došla k domnienke že sa tu všetci hádame a že mi to prináša potešenie? Ostatní užívatelia tu uviedli slušné dôvody pre to, aby sa to čo som navrhoval nezavádzalo a ja to beriem a akceptujem, nikdy som netvrdil že je to najgeniálnejší nápad pod slnkom ktorý sa musí zaviesť, ale prečo by som nemohol vyjadriť svoj názor, nikto ťa nenúti to čítať ak ti tak veľmi vadí.

@Koka Ok to je tvoja vec, myslím že s väčšinou funkcií som už aj tak v podstate oboznámený, keďže všetky sekcie stránky som zbežne preklikal, ale ešte sa vyskytne vždy raz za pár dní niečo nové. O súťaži Kniha roku viem aj keď je pravda že hneď ako som videl tých víťazov išiel môj záujem o ňu výrazným spôsobom dole až na nulový bod.

Text příspěvku byl upraven 18.07.15 v 20:40

reader.007
reader.007 18.07.2015 v 20:55

YouthDecay: jako bych nic neřekla, nenechej se dál vyrušovat ve vysoce užitečném uvádění skvělých argumentů :-))

YouthDecay
YouthDecay 18.07.2015 v 20:59

Nie, ja práve chcem tvoje argumenty počuť a aj ma skutočne zaujímajú. To že to nemusí byť užitočné je pravda, ale zamysli sa nad tým koľko percent z konverzácie ktorú denne vedieš je skutočne pre niečo užitočná a nedala by sa potencionálne stráviť lepšou a užitočnejšou činnosťou.. Moje arguemnty nemusia byť skvelé, ale sú to moje osobné názory a tak ich nebudem v sebe dusiť zo strachu čo si o tom ostatní pomyslia. Jediná vec o ktorú mi ide je práve diskusia, ak má niekto problém s diskutovaním, prečo chodí do sekcie ktorá je nazvaná Diskuze?

reader.007
reader.007 18.07.2015 v 21:40

Můj názor na diskuzi je bohužel omezen tím, že debata by měla vést k nějakému výsledku a pokud by tím výsledkem bylo jen to aby systém byl složitější a výstup ze žebříčků stejně zkreslený, nevidím v nějaké změně smysl, natož v této debatě která ke změně stejně nepovede i kdyby byla sebedelší.
Já na diskuze chodím pro inspiraci a bavit se s lidmi kteří mají stejné zájmy a koníčky (což není vždy totéž) jako já. Hádám se jen když je opravdu důvod a naděje druhého přesvědčit.

YouthDecay
YouthDecay 18.07.2015 v 21:58

To je rozumný prístup, proti ktorému nič nemám, ja som sa zmieril s tým že tá zmena sa nezavedie a aj ste ma presvedčili že by to rozhodne malo aj negatíva a že by to zrejme nemalo cenu. Už sme sa tu ale medzitým dotkli v tejto diskusii aj iných tém, ktoré podľa mňa malo hodnotu preskúmať a ktoré neberiem ako stratu času. A opäť máme iné pohľady na to čo je to hádanie, podľa mňa výmena názorov medzi ľudmi ktorý na určitú tému hľadia inak je vo väčšine prípadov prínosná, aj keď sa nepodarí niekomu toho druhého presvedčiť, pretože poskytuje iný uhoľ pohľadu a núti sa nad tou témou lepšie zamyslieť, pohliadnuť na ňu z novej perspektívy, takže mi často prináša myšlienky, ktoré by ma inak nenapadli.

Azizi
Azizi 19.07.2015 v 08:02

YouthDecay:
K návrhu, súhlasím s názorom, ktorý uviedla Koka (11:02:21). Tiež knihy dosť selektujem už než ich začnem čítať. Čas je veľmi vzácny, rýchlo beží a je ho málo. Preto by som ho nerada investovala do kníh, ktoré ma až tak nebavia. A bola by som nerada, keby kvôli tomu malo moje hodnotenie menšiu váhu. Pravda, sem-tam sa to stane, najmä 3 hviezdičkové hodnotenie sa u mňa v beletrii vyskytuje relatívne často. Dokonca už zvyknem dočítať aj knihy, ktoré by som inak určite nedočítala - práve kvôli DK, aby som tu mohla po prečítaní vyjadriť aj svoj negatívny názor.

K diskusii, nemyslím si, že je úplne zbytočná alebo neprínosná. Mňa napríklad bavilo vyjadriť svoj názor k tejto téme. A do diskusie chodím práve aj preto, že ma baví vyjadrovať svoje názory. Jasne, že tiež nie vždy súhlasím s ostatnými. Osobne by som bola napríklad najradšej, keby bolo možné do DK vkladať aj zahraničné knihy a tiež som tu veľmi rozsiahlo kedysi vysvetľovala, ako by to bolo možné tak, aby nevznikol žiaden chaos a pod. OK, je pravda, že k ničomu to neviedlo, ale ja som rada, že som sa o svoje nápady podelila. A presne ako píšeš, je to môj názor, stojím si za ním, ale to ešte neznamená, že nerešpektujem a neberiem do úvahy aj názory ostatných :)

Text příspěvku byl upraven 19.07.15 v 08:06

YouthDecay
YouthDecay 19.07.2015 v 09:20

@Azizi: Áno, to čo podotkla Koka beriem a máte pravdu pri písaní originálneho návrhu ma to nenapadlo, to čo som navrhol by bolo presné len v utopickom svete kde by každý človek prečítal všetky knihy :) Je tiež pravda že pri knihách je narozdiel od iných médií ako hudba, maliarstvo, film etc nutné byť viac vyberavý keďže konzumujú podstatne viac času.
@binysek Na téma vyjadrovania názorov a dsikusií súhlasím ako s Azizi tak aj s tebou, takže len k tej (ne)férovosti: Tento systém aj keď dáva každému hodnoteniu rovnakú hodnotu je pre mňa neférový preto, že každé hodnotenie proste rovnakú hodnotu nemá, to že niekto prečíta 10 stránok a dá knihe odpad bude mať úplne rovnakú váhu ako keď niekto tú knihu pozorne prečíta, nejaký čas o nej bude premýšľať a prípadne k nej napíše nejaký komentár/recenziu a to pre mňa férovosť nie je.

Text příspěvku byl upraven 19.07.15 v 09:22

YouthDecay
YouthDecay 19.07.2015 v 09:39

No ide o to že práve z toho dôvodu že ľudia nie sú dostatočne inteligentní na to aby vedeli takéto veci ako čo je najobjektívnejšie, koho názor má najväčšiu hodnotu a podobne určiť nemôže byť žiadna databáza skutočne férová a dá sa len snažiť tomu priblížiť..
A ja si myslím že veľa sa dá naučiť aj zo zlého umenia, všetko nie je len o tom aby sme si to užívali a bavili sa, ono ako inak by sme vedeli oceniť tie najkvalitnejšie knihy, než porovnávaním a zistením v čom presne sú lepšie ako ostatné knihy ktoré sme čítali? Celé naše hodnotenie a do veľkej miery aj samotné vnímanie umenia je založené na porovnávaní toho čo sme do tej doby prežili a spoznali a tak musí človek prežiť aspoň niečo zo všetkých vrstiev spektra od najlepšieho až po najhoršie a napríklad zastávam názor že ak by nejaký čitateľ nikdy nečítal žiadnu z kníh ktorým dal 5* tak by tie knihy ktoré má v súčasnosti hodnotení na 4* mal v tom hypotetickom prípade na 5* pretože by si nevedel predstaviť žiadne lepšie knihy, aj keď jeho požitok z tých kníh by bol rovnaký ale neuvedomoval by si že existuje ešte niečo lepšie čo zatiaľ nezažil, a rovnako ak by nečítal žiadnu z kníh ktoré považuje za najhoršie tak by zrejme za najhoršie považoval tie ktoré v súčasnosti hodnotí o 1* nad nimi, pretože by si nevedel predstaviť nič horšie. (Opäť používam hodnotenia, ale to nei je podstatou kľudne by sa to dalo nahradiť slovnými výrazmi, akurát je to pre mňa jednoduchšie vyjadriť takto, keďže som tak trochu matematik)

Azizi
Azizi 19.07.2015 v 09:59

Tak je pravda, že žiadnu z prečítaných kníh (v rámci beletrie) som zatiaľ nehodnotila odpadom ani 1*, ale myslím, že si také knihy viem predstaviť a dokonca mám dojem, že ich je veľmi veľa. Ale tak našťastie sa mi ich darí vylúčiť vopred a ani nemám nejakú potrebu skúšať ich čítať :D

YouthDecay
YouthDecay 19.07.2015 v 10:07

No určitým spôsobom asi funguje aj nepriama skúsenosť kde si práve vieš predstaviť ako by mala vyzerať braková literatúra ale nemáš potrebu ju čítať, ale tá tiež z niečoho aj keď to nemusai byť celé knihy ale minimálne nejaké kratšie texty musí vychádzať a podľa niečoho čo si v minulosti čítala si ju musíš predstavovať, ale tak to by asi vedel presne vysvetliť len nejaký dobrý psychológ ja na to nestačím :D A čítanie brakovej literatúry má ešte jednu výhodu, potom čo ju dokončíš a vrhneš sa do niečoho kvalitného to oceníš o to viac, keď budeš neustále čítať len kvalitných spisovateľov tak po čase zovšednejú a budeš ich vnímať prísnejšie a proti vyšším štandardom :D

Azizi
Azizi 19.07.2015 v 10:29

YouthDecay: Viem asi čo myslíš, naozaj je to tak, že síce som tie knihy neprečítala celé, čo však neznamená, že som z niektorých nečítala úryvky, začiatok knihy a tak (napr. v kníhkupectve, knižnici)... Ďalšia vec je, že pre mňa je už vcelku "utrpenie" dočítať aj dvojviezdičkovú knihu.

YouthDecay
YouthDecay 19.07.2015 v 10:48

@Azizi Pre mňa je paradoxne jednoduchšie čítať zlé (ale zas len do určitej miery, o úplnom dne by to neplatilo) knihy, pretože tie môžem rýchlo prebehnúť a nemusím v nich hľadať hlboké posolstvo či sa rozplývať nad krásou jazyka a vychutnávať si ich ako to robím pri mojich obľúbených knihách a teda zákonite tie najlepšie knihy čítam pomalšie.

YouthDecay
YouthDecay 19.07.2015 v 10:58

@binysek No ja by som napríklad sám seba do tej kategórie neradil, keďže nemám dostatok skúseností, ale principálne s tým nesúhlasím pretože ak niekto napríklad študoval literatúru alebo je proste zdravo uvedomený o svojich schopnostiach a prehľade v literatúre a dokáže objektívne posúdiť že má lepšie znalosti a že dokáže prenikavejšie a hlbšie hodnotiť knihy, tak by sa nemal báť to vyjadriť. Spoločnosť nás vedie k určitej nútenej skromnosti a k tomu že sebachvála je zlá a tak sa človek bojí v čomkoľvek pochváliť a povedať že je v tom dobrý či lepší ako ostatní, ale ja s tým nesúhlasím človek by mal byť schopný objektívne zhodnotiť svoje schopnosti a vedieť posúdiť v čom je horší ako ostatní aj v čom je lepší ako ostatní a netrpieť prehnanou nútenou skromnosťou zo strachu že ho označia ako namysleného a arogantného, kvôli zaužívaným spoločenským konvenciám. A mňa osobne viac ako hodnotenia zaujímajú komentáre a názory, lebo viac dôležité ako to aké knihy sa dakomu páčia je podľa mňa dôvod z akého sa mu páčia, niekto môže mať aj hlboký dôvod prečo sa mu páči Twilight aj keď je to pre mňa vec v posstate nepochopiteľná, ale ak si to dokáže dobre obhájiť a vyjadriť svoj názor a nachádza v tej knihe niečo iné ako ostatní tak prečo nie.

Azizi
Azizi 19.07.2015 v 11:19

YouthDecay: Ja však asi knihy hodnotím trochu iným spôsobom. Teda nie podľa kvality, ale podľa toho, ako veľmi ma bavili, inšpirovali, motivovali a ako ma ich čítanie napĺňalo. Takýmto spôsobom hodnotenia sa mi kľudne môže stať, že brak ohodnotím vysoko a kvalitnejšiu knihu nízko. Ale tak zase ja aj tie pojmy "braková" a "kvalitná" literatúra beriem tak trochu s rezervou, ono je to vlastne niekedy aj dosť relatívne.

YouthDecay
YouthDecay 19.07.2015 v 11:23

@binysek To je samozrejme negatívna stránka že nie každý kto si myslí že sa dokáže objektívne zhodnotiť to skutočne dokáže a veľa ľudí trpí sebaklamom lenže rovnako sú aj ľudia ktorí sú nezdravo skromní a majú príliš malú sebadôveru.. Ale podľa mňa sú aj ľudia ktorí skutočne dokážu sami seba z veľkej časti, samozrejme že nie úplne, objektívne a rozumne zhodnotiť a u ktorých by bola skromnosť proste falošná a nevychádzala by z ich duše hlavným príkladom toho o čom som hovoril je pre mňa Nietzsche. A samozrejme nech si každý hodnotí a komentuje ako chce akurát na základe mnohých komentárov ktorú tu čítam proste vidím že názormi toho človeka sa fakt zaoberať nemusím, naopak iné ktoré sú zaujímavo napísané ma nemusia ale môžu motivovať buď si prečítať určitú knihu alebo nahliadnuť do profilu aké knihy ten užívateľ vysoko hodnotí a aké má iné komentáre.

Text příspěvku byl upraven 19.07.15 v 11:24

YouthDecay
YouthDecay 19.07.2015 v 11:34

@Azizi ja sa tiež nesnažím určiť nejakú objektívnu kvalitu knihy, ale hodnotím podľa toho aký na mne zanechala dojem, nesúdim ale len podľa toho ako ma kniha bavila pretože si nemyslím že prvotným účelom knihy je baviť a hodnotím celkovo ten emočný vplyv ktorý na mne kniha mala, aj ak som kvôli nej mal depky tak to beriem ako pozitívum pretože vo mne vyvolala emócie a zanechala dojem a o tom to podľa mňa je. Takže preto možno hodnotím literatúru ktorú by niekto označil ako ťažšiu zvyčajne vyššie ako tú ktorú by označili za odpočinkovú pretože tá zvyčajne nemáva taký presah a nezanechá vo mne taký dojem.

YouthDecay
YouthDecay 19.07.2015 v 11:38

@binysek Ide o to že mne vôbec nevadí ak s niekým proste nesúhlasím a má na niečo úplne iný názor to je úplne v pohode, na komentároch ma väčšinou odrádza to akým spôsobom sú písané a aké sú povrchné, s vyjadreným názorom to nemá nič spoločné ale skôr s formou. Ak ma ale komentár toho užívateľa k nejakej inej knihe zaujme tak samozrejme ho nebudem navždy odsudzovať kvôli tomu jednému komentáru čo sa mi nepáčil :)

Azizi
Azizi 19.07.2015 v 12:04

YouthDecay: Jasne, rozumiem. Tiež hodnotím podľa celkového dojmu. Ak je kniha náročná, ťažko sa číta, ale má hlboké myšlienky a veľa mi dala, nemám problém jej dať najvyššie hodnotenie. A taktiež je pravda aj to, že sa snažím nehodnotiť knihy výhradne subjektívne, ale beriem ohľad aj na objektívne celkové zhodnotenie kvality. Dnes som napríklad spomínala knihu Terror od Dana Simmonsa - dala som jej 3* najmä za to, že uznávam jej neprehliadnuteľné vysoké kvality (napriek tomu, že mne vôbec nesadla).

YouthDecay
YouthDecay 19.07.2015 v 12:21

@Azizi U mňa je to podobne samozrejme že väčšina hodnotenia pochádza zo subjektívneho názoru na knihu, ale sú aj určité kvality ktoré relatívne objektívne dokážem oceniť aj keď sa mi nutne nepáčia a na čitateľskom zážitku mi nepridávajú.

siena
siena 19.07.2015 v 12:57

V tomto dalším tropickém po poledni jsem se prokousala dnešními příspěvky a zjistila, po těch x-letech zde, že si teď budu muset sednout a zpětně změnit svá hodnocení...Celou dobu si naivně myslím, že hodnocení je čistě osobní, subjektivní pocit ze čteného. Ne, že bych měla přidávat, či ubírat, dle společenského dosahu tvorby autora, "velikosti" myšlenek. Počkat, asi nebudu muset, protože jako jednodušší, méně inteligentní čtenářka, stejně ten dosah a výšky neumím objektivně vyhodnotit...
Zajímavé je, že se tu dlouze diskutuje, ne poprvé, jak je zřejmé i z mého vloženého odkazu, o systému hodnocení a jestli je ten, který čtenář způsobilý komentovat to, či ono a jakou váhu by jeho hodnocení mělo mít. Přitom, až na pár výjímek, tu skoro bez povšimnutí procházejí způsoby psaní recenze. Dle mého mnohdy o žádné nejde, pouze o rozvitější komentáře. Právě od nich čekám, že mne provedou knihou ve všech souvislostech, že jejich autor má přehled nejen o literatuře, že ji opravdu zhodnotí.

Text příspěvku byl upraven 19.07.15 v 13:06

LordSnape
LordSnape 19.07.2015 v 13:09

@siena Tleskám ti! :-)

Já se kolikrát nebojím hodnotit nízko. Třeba u knihy "Kdo chytá v žitě" jsem dal jen jednu * a vůbec se za to nestydím. Ta kniha je prostě sračka.

Text příspěvku byl upraven 19.07.15 v 13:09

Koka
Koka 19.07.2015 v 13:14

siena, lépe to ani nešlo napsat!!! Děkuji. Jsem ráda, že nejsem jedina ta "nesnášenlivá", která se domnívá, že databáze KNIH!!!! se výrazně a zásadně podílí na degradaci slova "knižní recenze" tím, že dává prostor blábolům tvářícím se jako recenze a to bez jakékoliv alespoň výsměšného komentáře. Když jsem před 2 lety přišla na DK, tak tehdy zde ještě působily jakési "brzdní systémy" a aktivně se zde projevovali lidé, kteří omaleně či neomaleně dávali najevo "recenzentům", že jejich příspěvky nesplňují ani základní znaky recenze, a mnozí dokonce i přátelsky radili, kde se lze naučit recenze psát, nebo minimálně so dozvědět, jak se to dělá. Tito poradci už - zřejmě pod náporem doslova mas "recenzentů" - rezignovali a tak se tady dozvídáme, jaké pocity měla slečna recenzentka, když si kupovala tuto skvělou knížku, nebo jak se jí to číst nejdřív nechtělo, ale pak to jedním dechem přečetla, jaká je oficiální anotace knihy a další bláboly. Neschopnost zasadit příběh do kontextu autorčiny tvorby a do souřadnic doby, kdy se děj odehrává, neschopnost psát stylisticky a gramaticky správně, a tedy i absence pohledu na recenzované dílo z tohoto úhlu jsou velmi časté a doslova otřesné.
Rubrika recenze je nejtrapnějším místem DK, přičemž bych očekávala, že právě to bude výkladní skříň sečtělosti, kritického přístupu k čtenému, ohňostroj postřehů, které nerecenzenti nevnímají, a pod. Místo toho se tady řeší, zda je někdo dost inteligentní, aby dovedl přidělit správný počet hviezdiček! Ach, jak bych si zde někdy přála mít tu nějakého prvorepublikového šéfredaktora, který i největším esům české publicistiky opakovaně vracel přepsat jejich články! Mnozí následně přiznali, že to byla ta nejlepší škola, jakou mohli dostat.

Vložit příspěvek