333 & Čtení se strýčkem Míšou na Radio1
RADOST, díky za pokus a další oživovací kúru, ale není to ona. Pro jistotu zopakuji nápovědu z předchozí stránky: jde o Češku - nespisovatelku (což není žádné hanlivé označení, ale jenom konstatování faktu), která své zážitky z pobytu v Somálsku sepsala a knižně vydala; a ještě dodám, že na DK má dvě knihy.
Text příspěvku byl upraven 20.01.15 v 12:13
Tak já to zkusím a našla jsem si, že by to mohla být Zuzana Beranová - Všechny vůně Afriky
A není to ani Zuzana Beranová. Možná to bude působit jako sebeprezentace, ale kdybyste si tak přečetli/y moje komnetáře, tak byste možná, snad, třeba i na tu knihu narazili/y :))) a z mých pochvalných slov zjistili/y, že jí považuji za knihu vhodnou k přečtení.
Koka, ta tvoje hádanka působila trochu jako provokace, vzhledem k tomu, že jsem na severu komplet zapadaná sněhem. Od místa mého pobytu se posuneme jižněji:
Už před sebou v zrcadle nevidí toho elegantního Juta, který obočím vyjadřuje údiv a na rtech má úsměv. K čemu by mu takové nesmysly dneska byly?
Zapnul si košili, oblékl bundu, dopil zbytek studené kávy a práskl za sebou dveřmi, aby nikdo z ostatních obyvatel domu nezůstal na pochybách, že je čas vstávat. Do oka mu padla jmenovka na dveřích. Je na čase ji vyměnit. Vlastně to měl udělat dávno, vždyť už je to dlouho, co se Vigga odstěhovala. Nebyli sice ještě rozvedení, ale moc jim k tomu nechybělo.
Vyrazil směrem k Hestestienu. Kdyby stihl vlak za dvacet minut, mohl by pobýt u Hardyho v nemocnici půl hodiny; pak musí na policejní stanici.
Jussi Adler-Olsen, ale která kniha ze série Carl Morck? Snad Vzkaz v láhvi? Nebo jsem vedle jak ta jedle?
Radost: autor trefa, kniha - na tom musíš ještě zapracovat (nápověda - titul zní trochu misogynicky)
Tento úryvek nepotřebuje žádné nápovědy. Kdo četl, ihned pozná. Tak prosím, z čeho to je ?
nefunguje ti mozek? zeptala se
ťukla jsem se do hlavy. zdá se že je s ním všechno v pořádku, řekla jsem.
violeta si stoupla a odsunula svou stoličku na druhou stranu svý krávy aby mě neviděla a já se do toho opřela a zabrala jsem víc do vemen a snažila se myslet jenom na to a ne jak tam ležela v seně a on jí vytáhnul sukni a na její bledý nohy v záři měsíce.
Tak nikdo se nechytá? Přidávám další úryvek:
tohle je moje kniha a já ji píšu svojí vlastní rukou.
v roce léta páně osmnáct set třicet jedna pořád sedím u svýho okna. vítr profukuje prasklinama v okenním rámu.
už jsem z toho uvanená a bolí mě zápěstí.
ale slíbila jsem si že napíšu pravdu a všechno co se přihodilo. a to udělám.
a moje vlasy mají barvu mlíka.
protože to v nápovědě bylo prakticky prozrazeno, ja už dodám jenom:
http://www.databazeknih.cz/knihy/barva-mleka-190591
Koka: Ano, záměrně prozrazeno. To ale nic neubírá na tvé schopnosti odhalit naznačené. Barva mléka je příjemně překvapila, stojí za přečtení.
Tvoje hádanka bude určitě náročnější, už se na ni těším.
Text příspěvku byl upraven 23.01.15 v 10:21
RADOSTi, moje hádanka jistě nebude náročnější, i když se může stát, že čtenáři mladšího věku třeba tak dobře jako naše generace neznají toto:
Polibek neznačí o nic méně než slavnou přísahu složenou drahé ženě, nebeský okamžik, prožitý na zemi, ve slově m i l u j i bod nad písmenem i; důvěrné vyznání, vepsané do náručí, písničku věčnosti, jež v letu včely zvučí, či kalich, z kterého se srdce opíjí, na ústech vonící lahodnou hostii, v níž člověk nabízí svou duši k ochutnání.
Téééda, binysek, to je pro mne naprostý objev! U Thurbera jsem došla jenom k Filozofovi a ústřicím, tak to se na ten Karneval budu muset ještě vypravit.
Tak já to risknu :,-)
Tento úryvek je od světového autora. Kniha vyšla předloni znovu. Je to velice dramatický román, ačkoliv místo odkud je vyprávěn by se mohlo zdát nudné.
I já, který jsem ze svých pětadvaceti let strávil patnáct roků, jež člověka utvářejí nejsilněji
ve vojenské škole a v kasárnách, jsem okamžitě od té vteřiny, kdy jsem přijal plukovníkův rozkaz, přestal samostatně myslet a jednat. Už jsem neuvažoval.Už jsem jen poslouchal. Můj mozek nevěděl nic než to,že v půl šesté se mám dostavit připravený k odjezdu k a že do té doby musím mít vše pezvadně přichystáno. Probudil jsem svého sluhu a sdělil mu stručně, že máme podle naléhavého rozkazu odjet zítra do Čáslavi a balil jsem s ním pečlivě své věci. Taktak jsme to stihli......
A teď další klasika, i když z jiného žánru:
Během posledních dvou měsíců svého pobytu ve vězení dokonce Vasacapa pracoval na zkrácený pracovní úvazek venku v místní samoobsluze jako zástupce vedoucího skladu. A když se konečně dostal na svobodu, přešel v témž obchodě na plný úvazek a samozřejmě že si také ponechal onen dům na druhé straně tunelu. Jeho dřívější kamarádi z kriminálu používali tunelu dál a Vasacapa pro ně vybudoval u příjezdové cesty svého domu ve sklepě zvláštní vchod, aby mohli tunelem cestovat, kdy se jim zachce, a nemuseli vyrušovat ani jeho, ani jeho rodinu.
Zkusím resuscitaci:)
Koka, prosím, mohla bys blížeji specifikovat, kde se tunelem dá cestovat? V Portugalsku? Soudím jen dle jména...Teď je populární jiný tunel, v Mexiku:-)
Text příspěvku byl upraven 17.07.15 v 13:34
Ja mám pocit, že ide o tunel, ktorý vedie z kriminálu von. Zrejme si väzni robili neoficiálne vychádzky, páchali trestnú činnosť a pritom mali stopercentné alibi. Alebo sa mýlim?
Siena, ty vycházky probíhají v júesej, i když hrdina má takové německé a poněkud divné příjmení.
Naias, nemýliš sa, i keď som si myslela, že táto stopa už dávno vychladla, predsa si ju vzkriesila z prachu. Len tak ďalej pokračuj.
Vložit příspěvek