Fantasy pro muže

DISKUZE » Volná diskuze

Wartara
Wartara 04.12.2016 v 22:48

Fantasy je jeden z nejkomplexnějších literárních žánrů, který čerpá z těch nejstarších sfér lidského myšlení - z mýtů a legend a z nepřeberné lidové slovesnosti. Je velmi komické, když si tento vrcholový literární žánr stále pár lidí plete s pohádkami.

witchersbitch: Fantasy western? Co třeba Rudá země? I když u té je třeba znát původní trilogii, která už Fantasy western není.

Jass
Jass 04.12.2016 v 23:23

Wartara: Na kolenou tě prosím, konflikt pohádkaxfantasy už tu byl dvakrát nebo třikrát (nebo tak nějak) a byl dost krvavý, i když s tvým názorem více méně souhlasím, prosím nezačínej s tím znovu. Jinak tě ráda poznávám :) .

Wartara
Wartara 05.12.2016 v 12:16

Jass: Dobře, budu na to pamatovat :) Jen mě některé věci lehce iritují - jako čtenářku fantasy s už téměř 30 letou praxí ve čtení a zkoumání tohoto žánru. Ale to je asi můj problém :)

Pamatuji si, když se mi poprvé dostal do ruky třeba takový zaklínač. Krásný příklad toho, že fantasy žánr není nějaká plochá pohádkovitost bez hluboké sondáže do reálného světa, reálných lidí, reálných životů a celkové hluboké komplexnosti. Je tomu právě naopak - v onom fiktivním prostředí fiktivních světů dokáže lépe než většina oné tzv. klasické literatury zahrát a zabrnkat na tyto akcenty, a rozvinout je do neuvěřitelně živých a trefných podob. Bohužel je škoda, že ne každý čtenář je vybaven onou schopností tyto věci plně vidět, cítit, chápat a vstřebávat. Ale celkově vzato je trend velice pozitivní - fantasy obecně proniká již i do mnoha nových čtenářských sfér, což je dáno samozřejmě tím, že fantasy žánr stále progresivně roste a je velmi úspěšný. S trochou nadsázky by se dalo říct, že valná část 21. století bude z hlediska beletrické literatury stoletím fantasy žánru. Nezdá se totiž, že by se na tomto trendu, který žene fantasy stále více a více vzhůru, mělo z následujících letech a desítkách let něco zásadního měnit.

Ale budu již respektovat přání Jass, dále již se budu vyjadřovat pouze ke konkrétním knihám :)

šáfa
šáfa 06.12.2016 v 07:32

Wartara - muzes take napsat svych 10 nej fantasy, kdyz mas takove zkusenosti, to myslim v dobrem. Ja cetl hlavne detektivky, ale zacinam zapadat do fantasy. Mam precteneho Martina, Zaklinace, Abercrombieho, ted ctu Berg Rai-kirah prvni dil. Vsechny se mi libi, krome Rothfusse, tomu sem dal knizku a ctvrt,ale odlozil ji...asi potrebuju trochu krve, nohou, rukou, mecu...diky za dalsi inspiraci

Wartara
Wartara 06.12.2016 v 09:51

šáfa: Rothfussovi bych dala ještě jednu šanci, jeho Kronika královraha je velmi zajímavá, i když není tak krvavá, to je pravda. Dále bych doporučila třeba Davida Gemmella, tam nalezneš mečů i krve solidní porci, mnoho jeho knih je inspirováno pohanskou tematikou a určitým konfliktem civilizace vs pohanství (Řím vs barbaři, apod). Martina přečteného máš, tak můžeš po čase zkusit Eriksona, i když ten patří mezi poměrně "těžké" autory, takže možná až po nějakém čase ho zkusit.

Text příspěvku byl upraven 06.12.16 v 09:56

šáfa
šáfa 06.12.2016 v 11:35

Wartara - na Eriksona se chystam, ale pozdeji, az se trochu zfantasiruju...nerad bych ho odlozil. Na DG se podivam, jen kde vzit cas, prokladam to detektivkou a historii (Cornwell).

Leiah
Leiah 06.12.2016 v 12:21

To Šáfa: moc hezkou fantasy píše taky M. Heitz (Trpaslíci...)

Wartara
Wartara 06.12.2016 v 12:51

Leiah: S Heitzem bych byla trošku opatrná. První díl Trpaslíků je ok, pak už mi to přišlo trochu nastavované. Je na tom znát, že je to psané rychlou jehlou. Ale za přečtení to stojí, to zase ne že ne. Jen bych raději doporučila toho Gemmella, i vzhledem k preferenci tazatel/ky - meče a krev. Heitz je spíše takový trochu Tolkienovský styl s poměrně malou dávkou naturalistického nasilí.

Franc
Franc 06.12.2016 v 13:11

Poměrně slušná série o jednom chrabrém hrdinovi
http://www.databazeknih.cz/serie/kormak-strazce-3095

http://www.databazeknih.cz/serie/pribehy-z-meekhanskeho-pohranici-3256

Něco z domácích luhů a hájů
http://www.databazeknih.cz/serie/bakly-1294

Dalších pár knih, kde hrdiny nejsou zrovna lidé
http://www.databazeknih.cz/serie/orci-prvni-krev-2295

maty3331
maty3331 06.12.2016 v 15:23

Sakra,tady půlka z vás neví co je to fantasy
Pro iinfo fanasy je hraničářův učeň,Rowlingová atd.

bubka
bubka 06.12.2016 v 15:35

Jak bychom to nevěděli,, je to umělá pohádky, někdy neúnosně natahovaná, někdy inspirovaná lokálními bájemi.

Wartara
Wartara 06.12.2016 v 16:11

maty333: To jsem úplně nepochopila.

bubka: Tohle taky ne.

Já nemluvit řečí vašeho kmen.

Damon
Damon 06.12.2016 v 17:30

bubka: že pohádka.. si skús prečítať sériu Malazská knihu padlých od Eriksona.. to by som pohádkou neoznačil ani vo sne :D

bubka
bubka 07.12.2016 v 06:04

ano, už jsme to tady probrali několikrát a nenašli jmenovitého rozdílu mezi fantasy a pohádkou.
Eldar 80, jako vždy, plný pochopení pro odlišné názory a úcty k jinému diskutujícímu,

Leiah
Leiah 07.12.2016 v 08:28

Pokud někdo bere, že co je nereálné je pohádka, neskončí mezi pohádkami jenom fantasy, ale velká část beletrie. Třebas Steelová je Popelka, jak vyšitá. Taková diskuze pak ale nemá smysl! Pokud tedy někdo nechce "pohádky", může přejít z tohoto vlákna na literaturu faktu. A pokud chce jen provokovat (což je asi pravý důvod komentářů bubky), tak ať provokuje. Bez očekávané odezvy zase přestane.

Leiah
Leiah 07.12.2016 v 08:35

Jinak, viděla jsem pohádky zařazené do žánru fantasy. Což neznamená, že fantasy je pohádka, ale pohádka může být braná, jako podžánr (nebo jak to nazvat) fantasy. A v tom je milá/ý bubko ten rozdíl.

bubka
bubka 07.12.2016 v 10:29

Leiah - vidím to obráceně - fantasy jako podžánr pohádky.

Vím, že to zapálené milovníky fantasy zlobí, nicméně nebyli schopni podat ani argumentační ani jiný důkaz o tom, že fantasy se od pohádky liší. Já myslím, že je to pro fantasy dost pocta, že ji pohádka jako pohádku uznává,neboť právě pohádka přinesla a v nových variacích i přináší však, čím se vyznačuje i fantasy.

Nevím, jak píše Steelová, nečtu ji, ale pokud píše o podivuhodnostech a taky o lásce, o nebezpečí a jeho překonávání , o kouzlech a záhadách, pak ano.

Pohádka není o nereálnosti, pohádka je příběh pojatý jinými prostředky, zabalený do tajemna a rozličných kulis, s hrdiny vybavenými neobvyklou mocí a vlastnostmi,, ale tak či tak stále podávajícími svědectví o něčem, co bylo, je, mohlo být nebo možná bude.
Odehrává se při tom v neurčitém čase a na neurčitém území a povětšině taky dobře dopadne, ne ale vždy. Její příběh je v konkrétnech chápán jako neskutečný, ale zasahuje nás právě proto, že jistým způsobem i tak odráží naši realitu. Přináší poučení, přináší mravní imperativ,, některé jsou vulgární, erotické, zobrazují i katastrofy. čerpají z hluboké historické přepracované lidské zkušenosti a fantazie.

Naias
Naias 07.12.2016 v 10:37

Ja mám fantasy rada, niečo som čítala už ako dieťa, a hlavne potom, čo sa s ňou po revolúcii roztrhlo vrece a je mi šumafuk, kto ju kam radí. Mimochodom, ja napríklad radím medzi rozprávky pre dospelých detektívky, teda anglickú školu určite.

Leiah
Leiah 07.12.2016 v 10:53

Bubka: nejde o to, že to milovníky fantasy zlobí, ale o fakta.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fantasy
https://cs.wikipedia.org/wiki/Poh%C3%A1dka
Doufám, že odkazy zůstanou. Myslím, že rozdíl je tam zcela jasný. Tím končím, protože nechci opět rozběhnout několikastránkovou hádku o ničem. Kdo nechce, toho stejně nic a nikdo nepřesvědčí.
Tsal: to spojení pohádky a fantasy jsem viděla konkrétně u Fantaghiro. Ale, myslím, že jako se u některých děl nedá říci, je-li to sci-fi, nebo fantasy, protože balancují někde na hraně (Pern...), tak některé zase balancují mezi fantasy a pohádkou, jako třebas ta Fantaghiro. A pak jde o různé (i když v něčem podobné) žánry, (jak píše i Wikipedie výše).

Text příspěvku byl upraven 07.12.16 v 11:04

RamonVarga
RamonVarga 07.12.2016 v 12:47

Četl tady někdo Revival od Stephena Kinga?

bubka
bubka 07.12.2016 v 12:55

Naias - určitě mají blízko, ale chybí ta neurčitost a taky nějaká strašidla a zázraky.
tsal - nechme si každý svůj názor, já jsem stále jista, že fantasy je pohádka, a pohádky, jak známo, nejsou jen pro děti.

bubka
bubka 07.12.2016 v 15:22

no to skutečně nedal, hrany, hlouposti o užším záběru pohádky, tvrzení o tom, že pohádky jsou jen pro děti, pardon, to nejsou argumenty.

Definice pohádky se nemá jak a proč měnit, je to pohádka, lidová pohádka, umělá pohádka a jednou z forem umělé pohádky je fantasy.

Patří tam i hororové pohádky, a pohádky o různých nadpřirozených bytostech - vlkodlacích, upírech, nemrtvých.. ty byly primárně, stejně jako pohádky erotické, určeny pro dospělé. Městské legendy a pohádky, zkrátka je toho mnoho.

Wartara
Wartara 07.12.2016 v 17:57

Fantasy není pohádka a pohádka není fantasy. Kdo tvrdí opak je neznalý a dané problematice vůbec nerozumí, nebo případně pouze trolluje a snaží se tak podobně nesmyslnými tvrzeními pouze upoutat pozornost. Tak či tak ale nemá smysl se příspěvky takového "člověka" jakkoli seriozně zabývat.

Fantasy je jeden z vrcholů moderní literární tvorby.

Raksa.A
Raksa.A 07.12.2016 v 20:19

bubka, zůstaň v klidu a nech je při jejich názorech. Aspoň vidíš z čeho vznikají války.
A všem milovníkům fantasy doporučuji Wilhelma Hauffa - Pohádky.

bubka
bubka 07.12.2016 v 20:35

ano, to mi chybělo, je to jeden z vrcholů moderní literární tvorby, ještě je třeba dodat, přístupný jen mimořádně inteligentním a znalým čtenářům.... to už tady bylo, IQ aspoň 250 stačí jen na základní dílka této zábavné literatury. ale tak jak tak se vsadím, že za sto let ani pes neštěkne po 99,99 procentech onoho vrcholu současné literatury, zatímco pohádky , ty staré , si přečte i potom každý rád.

Vložit příspěvek