Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

Eicherik
Eicherik 06.10.2017 v 18:53

evy2: Stav se tu někdy, až se tu bude probírat nějaké veselejší téma. Pěkný večer. :-)

kní
kní 06.10.2017 v 18:54

Ba ne, Jaccku, určitě to jde, ale nebude to snadný... (někdy mám záchvaty idealizmu - vlastně už ne... no ale chci, aby to tak bylo, přeju si to) Obzvláště ne tady (na síti), kde je tak snadné naskočit do modu - "všichni jsou blbý, jenom já ne"... v reálu bychom jistě byli zdvořilejší, ale - tady zase je možnost to prvotní a úvodní "ty d....e" nebo "k...o!" po chvilce vydeletovat a přeformulovat, zamyslet se, popřípadě si k tématu něco ověřit. Měli bychom se o to pokoušet, vylepšovat si své sociální IQ.
Nešermovat proti sobě svýma PRAVDAMA, ale pokoušet se přijít na nějakou logickou drobnost, která by "protivníka" přiměla aspoň v soukromí se zamyslet. Třeba proč do Ruska žádné vlny emigrantů nemíří...

Jacck
Jacck 06.10.2017 v 18:55

evy, jenže já jsem člověk, co mu na způsobech zas tak moc nesejde. Na nějaké vykání, formality si nepotrpím a ostřejší slova mi na internetu nevadí a jsem na ně zvyklý. Většinou člověk rychle pochopí, zda má co dělat s inteligentním člověkem (i když používá ostrá slova) nebo jen s trollem, ze kterého žádný argument nikdy nevypadne. To tak nějak k internetovým diskuzím patří. Možná to tak úplně nepatří do této Eicherikovy oázy meditace a klidu.

evy2
evy2 06.10.2017 v 18:57

Eicherik: Velmi sa ospravedlnujem za zahltenie tejto diskusie. Velmi rada sa tu opat zastavim pri prijemnejsich temach.
Pekny vecer aj Tebe :o)

Eicherik
Eicherik 06.10.2017 v 18:59

evy2: Není třeba se omlouvat. :-)

kapr
kapr 06.10.2017 v 19:13

Není to pokud se pamatuji ani týden co se moje upozornění na slevovou akci zadané jako samostatné téma ocitlo po přemístění moderátorem v šuplíku Off topic a pověry a bludy všeho druhu. No budiž něco jsem si o tom pomyslel. O filosofování pod starým mohutným dubem jsem nikdy žádné velké představy neměl, pokud se pamatuji nikdy jsem do něj zase tak moc nepsal, pokud vůbec, prostě už se nepamatuji. Ale zase tak špatné drbání po zádech to pro zúčastněné asi nebylo. Když ale sleduji co tady poslední dny čtu, myslím si, že to Off topic a pověry a bludy všeho druhu by bylo pro tyto výlevy daleko vhodnější místo (pokud vůbec). A účastní se toho i lidé kterých si musím po zkušenostech posledních měsíců tak či onak vážit.
Nevím k čemu mohu přirovnat své pocity, asi k poslechu jakéhosi rádia Vltava z města jménem Dresden 21.srpna 1968. Ještě jsem si k tomu o pár dní později mohl přečíst Bílou knihu. Úroveň a zaměření některých přispěvatelů je tomu velice blízká. Ksichtbůch prakticky nepoužívám, ani nic podobného, ale ono se to už nedá číst ani tady.

Jacck
Jacck 06.10.2017 v 19:21

kapr, sice i přes trojí čtení jsem tvůj komentář ne zcela pochopil, ale jaký si to uděláš, takový to máš. Pokud chceš zdejší diskuzi nějak pozvednout nebo nasměrovat nějakým jiným směrem, tak má otevřený prostor své kreativitě.

Eicherik
Eicherik 06.10.2017 v 19:24

R.E.M.: Účastníš se dnes nějaké Noci vědců? :-)

R.E.M.
R.E.M. 06.10.2017 v 22:01

Eicherik: Kdepak, ani jsem netušila, že něco takového dnes je. :-)

Text příspěvku byl upraven 06.10.17 v 23:24

newtory
newtory 06.10.2017 v 22:05

Noc světců ? A ako to prebieha ?

denib
denib 06.10.2017 v 22:53

Podle mě musí vědci v noci dostatečně spát, aby měl jejich mozek sílu ráno zase bádat. V tomto ohledu bych se k nim já klidně přidala. Je to asi jediná věc, ve které se k nim můžu přidat :-)

Eicherik
Eicherik 07.10.2017 v 09:19

R.E.M.: Neznám jinou ženu, která je pro vědu zapálená tak jako Ty. Vím to už nějaký čas, ale občas mě to stejně v dobrém smyslu trochu překvapí. :-)

newtory: Něco jako Noc světců určitě také bude, ale já o tom nevím nic. :-)

denib: Rád čtu, že někdo vyznává potřebu nočního spánku. Jsem typický "skřivan" a nechápu to ponocování "sov". :-)

denib
denib 07.10.2017 v 09:40

Eicherik: Od mala jsem skřivan - dřív spát, dřív vstávat. I když teď mám to spaní nějaké rozhozené.

Eicherik
Eicherik 07.10.2017 v 11:14

Včera jsem zjistil, že nás čeká v TV druhá řada seriálu Šťastné údolí a dnes jsem objevil, že Petr Jákl chystá svůj třetí film Jan Žižka. Ani jeden z předchozích filmů jsem neviděl. Jana Žižku jsme jako mladí "válečníci" obdivovali, ne pro jeho "husitskou ideologii", ale pro jeho válečnické umění. Dnes už Jana Žižku vnímám střízlivějším pohledem, ale film si určitě ujít nenechám. :-)

denib
denib 07.10.2017 v 11:56

Jak vidím jméno Žižka, tak si automaticky vzpomenu na "Zavři oko a spi" :-) Pro neznalce dodám, že se jedná o Cimrmana ...

R.E.M.
R.E.M. 07.10.2017 v 12:08

Když jste načali téma Žižka, nedávno jsem objevila tyto stránky http://husitstvi.cz, prošla pár textů. Články stojí za zamyšlení. Mám pocit, že dnes je Žižka a husitství neprávem dehonestováno a vytrhováno z rámce doby a situace. Co si o tom myslíte vy?

Eicherik
Eicherik 07.10.2017 v 12:55

Naprosto souhlasím. A jenom dodám, že není neobvyklé, že jedna ideologie někomu pomůže a jinému ublíží. Žádná univerzální ideologie dobra totiž neexistuje.
A jedna zcela moje osobní myšlenka je, že společnost by měla být uzpůsobena tak, aby se v ní cítila dobře "většina". :-)

Eicherik
Eicherik 08.10.2017 v 08:58

Dobré ráno. Po zkušenostech z minulých dnů navrhuji, abychom se v tomto vlákně zdrželi politických komentářů. Nadmíru vítány jsou komentáře knižní. :-)

denib
denib 08.10.2017 v 09:23

Eicherik: Ani nevíš, jak jsem za to ráda.

Také přeji dobré ráno. Začala jsem číst knihu Pobertové a jsou tam neuvěřitelně dlouhé věty. Je to vtipné. Nedá mi to, musím se s vámi podělit o jednu větu na ukázku. Větě předchází, že se Boon neúspěšně pokusil zastřelit Luduse:

"Byli tu všichni, černí i bílí: jeden shluk tam, kde se pan Hampton (dědeček malého Huba, který je teď šerifem nebo bude šerifem zase napřesrok) a dva nebo tři kolemstojící potýkali s Boonem, a jiný shluk tam, kde jiný zástupce šerifa držel Luduse, asi tak na dvacet stop daleko a ještě pořád v tom strnulém postoji běhu nebo strnulého v postoji běhu nebo v postoji strnulého běhu, nebo jak to vlastně bylo, a další shluk lidí kolem výkladní skříně krámu bratrance Ika, kterou roztříštila jedna z Boonových kulek (vůbec nenašli, kam zalétly zbývající čtyři), když předtím zavadila o zadek nějak černošské holky, která teď ležela na dlažbě a vřískala, až pak sám bratranec Ike vyskočil z krámu a překřičel ji; vztekle řval na Boona ne proto, že mu rozbil výkladní skříň, ale (bratranec Ike byl tenkrát ještě mladý, ale už si získal pověst nejlepšího zálesáka a lovce, jakého kdy náš okres měl) že nedokázal zasáhnout pěti ranami cíl vzdálený jenom dvacet stop."

Přiznávám, že takové věty musím někdy číst dvakrát :-)

Eicherik
Eicherik 08.10.2017 v 09:49

To by se mi asi nečetlo lehce. Já se teď prolouskávám Fantasy žánrem, který není zrovna mou oblíbenou potravou. :-)

denib
denib 08.10.2017 v 09:56

Znáš to, jak si někdy nad knihou řekneš, že je tak dobrá, že jí chceš ještě někdy přečíst podruhé? Tak tahle se prostě čte dvakrát hned :-) Samozřejmě přeháním. Ono se to myslím zlomí. Jsem teprve na stránce 19 a už je to pro mě lehčí. Navíc mě to baví :-)

Pro mě je skoro každý žánr dobrý, i když některý jen příležitostně a občas se některého na čas "přejím".

Naias
Naias 08.10.2017 v 10:13

Úžasná veta. Prekladateľ si musel užiť.

denib
denib 08.10.2017 v 10:18

To je fakt. Přeložil to Jiří Valja.

Marika Vanova
Marika Vanova 08.10.2017 v 14:25

denib: s tím"přejedením" je to hezky vyjádřeno.

Já mám ráda, když dočtu knížku a vybírám si na jaký žánr mám chuť teď, rozložím si pár knih z knihovny, které v kopičce na stolku čekají a bloumám ;-)

denib
denib 10.10.2017 v 16:26

Dneska jsem v rádiu slyšela, že příští týden je Velký knižní čtvrtek. Zatím netuším, co přesně to znamená. Já osobně celý ten den proflákám v posteli - pravděpodobně s knihou. Co plánujete vy?

Vložit příspěvek