Filosofování pod starým mohutným dubem
Pohled na historii je něco jiného, než pokusy opravit v současnosti vlastně už historického autora. Z knihy má být znát, v jaké době byla napsaná - vždycky to hodně vypovídá i o té době. Představ si jak někdo opravuje Julese Verna nebo Trosku z hlediska současných fyzikálních poznatků - totální ptákovina!
Text příspěvku byl upraven 27.03.18 v 21:31
Eicherik: Protože hlava vojáka podle mě vypadá jako hlava kohokoli jiného :-) Ale máš pravdu, už to uzavřeme.
Myslím, že udělám nejlíp, když přestanu diskutovat a budu si číst. Pro dnešek :-) Dobrou noc, strýčku Fido. Dobrou noc, děti :-)
Text příspěvku byl upraven 27.03.18 v 21:46
tak ona je oprava a oprava, vynechat pojem jako je "negr" třeba v Twainovi, kde je užit zcela účelně a ukazuj krásně, jak se míjí porhdavý význam toho slova s lidskostí a mudrostí toho, kdo je takto označován - s podobnými opravami nelze souhlasit.
Nicméně já za sebe souhlasím s převyprávěními. Protože ne každý čtenář je milovník stylu vyprávění, které bylo v oblibě přes třeba sto lety, Verne, Defoe a další je dobře, že jsou převyprávěni, pokud základ příběhu zůstane.
Kdyby převyprávěni nebyli, nebyli by čteni, a nejedná se jen o literaturu pro děti ( a výrostky samozřejmě). Vadí mi ale neúčelné zkracování a ukrádání tak krásy obsahu, jako je třeba poslední zcela nepovedené vydání knihy Podivuhodná cesta Nielse Holgersona, která by jistě snesla i zkrácení, ale ne jednduchý jakzy a proškrtání až na dřeň.
Kniha, kterou jsme zde propírali je v našem žebříčku nejvýše postavenou detektivkou. Na druhém místě (15. ze všech) je detektivka/thriller Muži, kteří nenávidí ženy. :-)
Je čas udělat denib pá pá. :-)
https://echo24.cz/img/5a67831effd810b31bd18be8/1920/1200?_sig=V-XC1W-xi_OOxvXosRG5nKkZzfiWTnOHXFCshVoq9Ec
Text příspěvku byl upraven 27.03.18 v 21:51
Jsem teď samá detektivka, přemýšlím, jestli se nepřestěhuji do detektivního vlákna. :-D
Amerika, tedy USA, zapomíná, že doma jsou tam indiáni a ne černoši. Nechci zlehčovat utrpení odvlečených a zotročených lidských bytostí. Na druhé straně je pravidlem, že na druhé straně Atlantiku vzniká už po desítky let jedna vlna hysterie za druhou. Obvykle bývá politicky podněcovaná a zneužívaná. Následně se tyto vlny přelévají do ostatních světadílů. Evropa v posledních několika desetiletích Státy v tomto směru přímo kopíruje. Tyto hysterie jsou obvykle původně do značné míry založeny na nějakém rozumném a pravdivém základě. Skutečnost, že jde o hysterie jejich hodnotu pro jiná prostředí pravidelně devalvuje. Přenášení toho, co na počátku bylo do určité míry logickým následkem poměrů panujících v určitém místě a čase, do naší společnosti, do prostředí s odlišnou historickou zkušeností, bývá pravidelně zneužíváno k odvádění pozornosti od jejích skutečných problémů.
Asi si ty černoušky budu muset přečíst znova, ale já si žádnou skálu ve tvaru černošské hlavy nevybavuju...
Třeba ve válce s mloky jsem taky našla pasáž kde je řeč o "obyčejných negrech" a kdyby i tam jednou zasáhla ruka cenzorova, celá pointa té části by šla do kopru.
Vzpomínka na Dabing Street. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=2R7QS6RS4ww
encyklopedie: ad filmová pikantnost
Přestože mi není americká prudérnost zcela neznámá, i tak mě některé její projevy často překvapí. Navíc když vezmeme na jedné straně prudérnost a na druhé jejich pojetí svobody, volné "květinkové" lásce... :)
Eicheriku, když máš letos naplánován detektivkový čtenářský rok, už jsi objevil (četl) kočičího "detektiva"?
R.E.M - myslíš Francise? a není špatná ani ovčí detektivní skupina, a co říkáte na detektiva drsné školy brouka?
https://www.databazeknih.cz/serie/pripady-kociciho-detektiva-francise-2483
https://www.databazeknih.cz/serie/ovce-vysetruji-7417
a série Drsnej brouk.
jedna je krutá detektivka typu severské,, ruhé klasická detektivka a třetí pak drsná škola.
Série Kočičí detektiv https://www.databazeknih.cz/knihy/kocici-krimi-kocka-ktera-umela-cist-pozpatku-1941
Netypická detektivka, která mě pobavila, se sympatickou hlavní postavou, snůškou bizarností a absurdit, a už podle názvu s "ukrutně" inteligentní kočkou, bez které by se člověčí detektiv - amatér nikdy nedobral pravdy. Dost dlouho trvá než dojde k zločinu (podobně jako v Krocích vraha), čtenář může hádat, kdo se stane první obětí... Pak děj dostává spád a hlavně, aspoň pro mě, je pachatel prozrazen až v závěru knihy.
Text příspěvku byl upraven 29.03.18 v 08:14
bubka - ty další neznám. A asi bych i mnou zmíněného kočičího detektiva minula nebýt synova doporučení.
R.E.M - stojí fakt za to, doporučuju všechny. i když ten Francis je hodně krutý.. takový Hole :), ale lepší už proto, že je to kocour.
Text příspěvku byl upraven 29.03.18 v 08:57
ad Drsnej brouk - díky za tip, bubko a encyklopedie. To je dětská detektivka? Nebo spíš pro dospělé, i když zařazeno je to v kat. "Pro děti"?
Už jsem si našla, že Drsnýho brouka u nás v knihovně mají, tak do toho jdu taky :-)
R E M - ani jedna z detektivek se zvířecími detektivy NENÍ určena dětem, jsou to normální detektivky a všechny vemi dobré, ty Ovce by asi pro encyklopedii byly příliš pomalé...přemýšlivé... prostě slečna Marplová :)
Vložit příspěvek