Filosofování pod starým mohutným dubem
Tak to je Eicheriku snadné
Malý princ - rádobyintelektuální škvár, který se nehodí ani pro děti, protože autor si tím léčil vlastní depresi a kniha končí sebevraždou, a nehodí se ani pro dospělé, protože je to knih plytká. Nemám tu knihu rád už od dětství, kdy nám ji jako audioknihu pouštěli jako dětem.
a opačný případ je
Labyrint světa a ráj srdce - netuším co za trotla tomu může dát míň než 5 hvězdiček
Text příspěvku byl upraven 21.04.18 v 10:51
Jako modrá tu je např. kniha Dítě boží - Cormac McCarthy, které jsem dala 5 hvězdiček. V komentářích je občas uvedeno, že čtenáře kniha nezasáhla, ale mě ano. Pro mě to byl neuvěřitelně zajímavý i když nepříjemný pohled do hlavy psychopata.
No a je tu spousta knih, u kterých to mám obráceně. Z posledních např. Trhlina - Josef Karika. Ta je červená, já jsem dala 3 hvězdičky a teď přemýšlím, jestli to ještě nebylo moc. Četla jsem od něj Strach, který se mi moc líbil. Ale Trhlina je jiná - jiný styl vyprávění a navíc hrozně dlouhé vyprávění a vysvětlování, než vůbec dojde k tomu, u čeho se má čtenář bát. Jenže ten strach už se pak ani nedostavil. Je pravda, že autor uvádí, že jen přepisuje vyprávění jednoho čtenáře, který ho kontaktoval. Takže to nemá být tak zrovna beletristický horor. Ale i tak si myslím, že většina po knize sáhne právě s tímto očekáváním. Jako já. Navíc vypravěč je nesympatický nafoukaný kluk, kterému od začátku moc nevěřím.
Hanka: Na ten Chvalozpěv se už dlouho chystám. Knihovny v Praze ho ale nemají, tak si ho asi budu muset koupit v antíku. Jinak jakýkoli zajímavý dotaz zde můžeš položit sama. Od toho to tu vlákno je. :-)
hanka: Také se mi občas stáne, že jsem z nějaké knihy nadšená, ale po pár týdnech zjišťuji, že už ani pořádně nevím, o čem to bylo a že to zase taková sláva nebyla. Ale komentáře nepřepisuju. Evidentně mi ta kniha v tu dobu sedla, takže v tu dobu si hodnocení zřejmě zasloužila :-) Nehodnotím knihy jen podle toho, jestli si z nich můžu něco hodnotného vzít. Ale i podle toho, jestli mi je u nich prostě dobře. Ostatně dobrý pocit z příjemně stráveného času je pro mě velice hodnotný :-)
Hanka: Děkuji za nabídku, ale to by bylo moc složité. Koupím ho v antíku a když se mi nebude líbit, tak ho pošlu dál do světa. Ale ještě jednou děkuji. :-)
K tomu přepisování komentářů. Pokud by ho někdo přepsal třeba po měsíci, tak to chápu, ale přepisovat něco po letech? Nechal bych to tak, jako dokument doby a tehdejšího pohledu. ;-)
Denib: čtecí plán se rozchází s realitou. Plánuji dočíst Pražský hřbitov, ale v reálu se bavím se Sněhurkou (, která) jablka nebaští.
Eicherik: Kniha https://www.databazeknih.cz/knihy/muj-strycek-oswald-2603 je v červených číslech a já ji dala černou 1 hvězdu z prozaického důvodu. Nebyla vtipná, čímkoli originální ani zajímavá - nebavila mě.
Hanka_B. - Pokud změním názor na knihu a svůj příspěvek , doplním původní komentář. Občas se usmívám nad svým "zapáleným" příspěvkem napsaným hned po dočtení, ale zatím je nechávám být bez změny.
R.E.M.: A jaká ta Sněhurka je? Taky jsem nad ní už přemýšlela.
Oswaldovi jsem dala dvě hvězdičky. Taky se mi moc nelíbil.
R.E.M.: Ty si mi ale nahrála. Nemusím hledat knihu v modrých číslech. Pražský hřbitov. ;-)
Mne třeba vůbec neoslovila Zlodějka knih - a ta je tu velice dobře hodnocena.
Musela jsem ji odložit a komentář jsem nenapsala.
Odpověď na anketu:
Stoletý stařík je v červených číslech a kladně ho hodnotí i většina mých přátel, ale mě tenhle druh humoru neoslovil a proto jsem mu dal jen 3 *.
Naproti tomu Pražský hřbitov je v modrých číslech a i moji přátelé mají většinou problém ho dočíst :-D , ale mě se kniha docela líbila a má i určitou zajímavou atmosféru a tak jsem ji ohodnotil na 4 *. :-)
Denib: Sněhurka i kniha jsou ztřeštěné a praštěné, Sněhurka je otřesná, kniha absurdní a já se (až na jednu situaci) úžasně bavím. :-)
Eicherik: ad Pražský h.
Není ještě všem dnům a stránkám konec... :-)
Hm, já jsem Ti s knihou, kterou jsi hodnotil lépe než ostatní pomohla, ale kdo pomůže mně! :-D.
Našla jsem jen Karlu od B. Němcové, která má 78 % a já dala 5*. Tj. nic moc rozdíl.;-)
Text příspěvku byl upraven 21.04.18 v 13:17
Tohle, co napíši, tak o tom uvažuji už dlouho. Ale napíši to:
Jednou jsem vešla do knihkupectví a na pultě byla kniha Umbero Eco: Pražský hřbitov.
(Samozřejmě teď už vím o co se jedná) Ale tehdy jsem nevěděla, o co se jedná a tak jsem se ptala prodavačky:
"Prosím Vás, ten spisovatel opravdu navštívil Prahu a pak tedy napsal tuhle knihu?"
Zdůrazňuji, že je to už hodně, hodně dlouho.
Paní mi odpověděla: "Já nevím."
No.. Když je to takhle, proč bych nemohla dělat v knihách i já.
Omlouvám se, mrknu na to později, teď řeším problém, který mi volal syn.
Co teď napíši s knihou nesouvisí.
Nepochybuji o tom, že Eco Prahu navštívil a určitě si pražský hřbitov ujít nenechal. :-)
Je jasné, že knihkupec by měl vědět co prodává. Nicméně já, když si jdu do knihkupectví pro novou knihu, tak už vím co chci. A když narazím na neznámý, ale zajímavě znějící titul, tak si ho hned vyDéKáčkuju. :-)
Eicherik: Kdo ví. Také bych to ráda věděla, zda tu byl. Ae teď nemám bohužel čas po tom pátrat.
Eicherik: Vaše zpráva se zobrazila před mojí a tudíž má zpráva nedává smysl.
(Omlouvám se, moje myšlenky jsou jinde. Nemohu na to reagovat)
encyklopedie: To je pravda, na to jsem nepomyslel. :-) Já to mám tak, že často zaregistruji "novou" knihu, když už je třeba 6 let venku a na pultech už není k dostání. Potom ji začnu shánět po antikvariátech. Kdybych opravdu narazil na právě vyšlou knihu, tak bych asi přečetl dostupné recenze. Ale i to je pouze orientační, jestli se člověku bude líbit zjistí až když si ji sám přečte. :-)
Knihkupec a jakýkoliv odborník, prodavač by měl mít základní přehled. Čím toho víc ví a zná, tím lépe pro nás, zákazníky.
Ale nemůžeme reálně chtít, aby knihkupci věděli a znali všechno. Beru to tak, že knihkupec nemůže vědět informace popř. podrobnosti o každé knize a že se jich vydá každý rok mezi deseti a dvaceti tisíci všech možných žánrů a oborů. (Nehledě k tomu, že během pracovní doby mají mnoho povinností, ale čas vyhrazený na získávání informací a "studium" knih v pracovní době zahrnutý není.)
Text příspěvku byl upraven 21.04.18 v 14:29
Takový ty plněný trubičky. :-) Kremrole. :-)
Text příspěvku byl upraven 21.04.18 v 14:19
Vložit příspěvek