Filosofování pod starým mohutným dubem
Počínaje dneškem až do konce léta začínám likvidovat svoje knižní resty. Mám zásobu knih z "knihotočů", antíků a knihkupectví, které jsem před časem získal a dosud nebyl čas je přečíst. :-) Likvidovat tím, že je přečtu. :-D
Mám tu jednu technickou anketku. Jak pojmenovat knihu, respektive místo, kde jsou knihy k volnému rozebrání? Doteď jsem používal slovo knihotoč. Nebyl by nějaký lepší pojem? :-)
Eicherik: Neměl bys při pondělku nějakou lehčí anketu? Nic mě nenapadá ... :-) Nebo spíš :-(
to Eichereik:
Myslím, že se běžně používají termíny jako knihobudka, veřejná knihovn(ičk)a nebo superformální "komunitní knihovna".
V Zelené Lhotě u nádraží před hotelem Zach bývala telefonní budka. Taková bez dveří - jen tři stěny z (plexi)skla. Teď jsou tam police s knížkami (občas hotové poklady) a jmenuje se to Obecní knihovna. Taková knihobudka…
TakySimona: Knihobudka se mi líbí. :-) Ale ještě počkám, jestli budou další nápady. :-)
Knihobudka je oficiální název jednoho takového projektu:
http://www.knihobudka.cz/
Jestli mají na to slovo copyright, registrovanou značku nebo přímo patent, to samozřejmě nevím.
Už jsem to tu psal, ale prostě tenhle systém knihobudek mi přijde fantastický. Je to jedna z věcí, které se mi v současnosti líbí. Sám je hodně využívám. Knihy si odtud beru a zároveň je zase doplňuji. :-)
Třeba v antíku si koupím knihu za 20,- Kč a když zjistím, že ji nemusím vlastnit, tak ji šoupnu do knihobudky. :-)
to Eicherik, dnes 12:23:08
Akorát, že...
"Podpořeno z programu Think Big, který realizuje Nadace Telefónica ve spolupráci s Nadací rozvoje občanské společnosti".
Včera jsem si vzpomněla, jak jste mně tuhle v jiném vlákně podsunul, že se chovám jako klamavý prodejce zájezdů!
:-)
Text příspěvku byl upraven 23.07.18 v 11:28
bamba: To by se ale v textu špatně psalo. Sehnal jsem teď jednu knihu v zbal knihu a vypadni... :-D To už by mi vůbec nikdo nerozuměl. :-)
Akorát, že...
Já tehdy nepopisovala klady a zápory občanské společnosti, ale její principy.
Ale ... mír! (Až do příští slovní bitvy!)
:-)
Wilkie Collins napísal Mesačný kameň ich-formou s viacerými rozprávačmi . Niekoľko rozprávačov je aj v knihe Příběh z lékárny od Zdeny Redlovej/Frýbovej. Neviete ešte o nejakej?
Čti meňa i ja vernus. - to bude asi zase zastavenie u Puškina - ale ten už nie je chránený.
Text příspěvku byl upraven 23.07.18 v 11:53
Ještě ke knihobudkám:v sobotu se mi podařilo "odvézt" z nádraží v Hranicích oblíbenou knihu-Vichry války(dva tlusté svazky),tak jen doufám,že se mi podaří tam ještě někdy jet a doplnit zase něco z mé knihovny:-).
Naias: Kniha Jmenuji se Červená je vyprávěna spoustou postav, i když některé ty postavy ani nejsou lidé. Má tu celkem dobré hodnocení, ale přiznám se, že mě moc nenadchla.
A pak kniha Ani svatí, ani andělé je vyprávěna očima tří hlavních postav. Sice jedna postava je hlavní a vypráví toho nejvíc, ale někdy přejde vyprávění do role těch ostatních dvou. Pak je to o jiném myšlení i jiném slovníku. To se mi líbilo hodně.
No práve, to ma na tom zaujalo, ten úplne iný pohľad na to isté. Vďaka za tipy, doterajšie aj nasledujúce.
Souhlasím, různý pohled na tutéž událost je prostě paráda. Divím se, že to autoři tak málo využívají. :-)
Podařil se mi nádherný úlovek v knihobudce. Našel jsem tam knihu Markéta Lazarová. Na tom by nebylo nic tak mimořádného, ale tohle je nádherné vydání z roku 2015 od Fortuna Libri. Já vlastním vydání z roku 2000, které obratem pošlu do světa. :-)
denib: Knihu Jmenuji se Červená jsem taky zaregistroval, protože se u popisu udává podobnost s knihou Jméno růže. Jenomže jsem se dočetl, že "kulturně" vychází z jiného prostředí. Nevadí mi Turecko nebo turecká literatura, ale fakt, že bych té knize nejspíš neporozuměl. :-)
Ale nikdy neříkej nikdy. :-)
Vložit příspěvek