Filosofování pod starým mohutným dubem
A co teprve kloboučky mléčných žláz (To by na Vltavě prošlo? - jinak se tomu běžně říká bradavky, ale to je příliš anatomické a na FB ZAKÁZANÉ!!!)
:-)
Ne, vůbec ne. Jen ten kdo útočí ze zálohy má vždycky min. milimetrový náskok!
:-)
EmmaKrizova: "Člověka nepředěláš jenom se ti vybarví. Národ nepředěláš ..". Takže co s takovým člověkem a s takovým národem. Od toho už je jen krůček ke koncentrákům a plynovým komorám.
Můj oblíbený citát a dalo by se říct i životní filosofie je z filmu: "Tady je tvůj Rhodos, tady skákej, a co jsme si upekli, to si také snězme. Ale co jsme si vlastně sami upekli? Co jsme mohli a co jsme nemohli? Sbohem, všichni moji dobří rodáci. Sbohem, a kdybychom se už neviděli, vyplň se osude!"
Braunerova, Čapek to psal v době těsně před tím, kdy se tu promenádovali fašouni, tak to musíš chápat. Čapek někdy byl až moc velkej chytrolín - ale jinak to byl opravdu frajer, který se náckum moc nelíbil - plánovali jeho zatčení.
Text příspěvku byl upraven 13.08.18 v 07:44
Dudu: To jsem tak nějak vytušil, podle toho národa, co nejde předělat. Spíše mě zarazilo, že to R.E.M. má jako oblíbený citát.
braunerova:
Citát jsem našla, zcela nečekaně, mezi citáty.:)
Text citátu je dlouhý - k Tebou zmíněnému kousku - vážně se dá změnit člověk z vnějšku? Ovšem, sám člověk může na sobě pracovat, to se nevylučuje.
Může se měnit...jen, např. - změně podvodníka v poctivce moc nevěřím.) Pokud je někdo podrazákem změní se náhle v čestného člověka?
Text příspěvku byl upraven 13.08.18 v 10:28
braunerova, vůbec nechápu, jak jsi přišel na rasismus a plynové komory v textu citátu? U Čapka?
Evidentně vnímám a chápu myšlenku K. Čapka jinak.
Text příspěvku byl upraven 13.08.18 v 10:33
R.E.M., tady to bude složitější. Ono je to dáno hodně výchovou, ovšem někdy se stává, že i vzorným rodičům se moc nezadaří. A zase opačně se zařadí občas v rodině ne zrovna s ukázkovou výchovou vychovat /tedy spíše nevychovat/dobrého člověka.
A dáme další citát: Meč osudu má dvě ostří. Jedním jsi ty. ( A. Sapkowski)
Text příspěvku byl upraven 13.08.18 v 10:37
AD: Citát K. Čapka.
Dnes je tu ten otrocký zlozvyk neustále hľadať spôsob, ako sa všetkým zavďačiť. Preto už nie je možné v spoločnosti povedať ani len "Dobré ráno", veď čo keď sa niekto nevyspal a ona zdvorilosť by sa ho mohla dotknúť ? Istý nemenovaný uživateľ tu písal o tzv. snowflake generácii, chybičkou krásy v jeho preslove bolo to, že ona generácia je práve najsilnejšie zastúpená na strane neziskoviek, aktivistov a tretieho sektora vôbec. To tam je neustále niekto "poranený slnečným lúčom", odtiaľ sa neustále ozýva nárek na necitlivosť ľudstva. Toto je cesta do pekla, spôsob ako vyprázdniť jazyk, zbaviť človeka schopnosti vyjadrovať myšlienky, názory, skrátka znemožniť komunikáciu, pretože, čo keby sme sa niekoho dotkli ?
Staré slovenské príslovie síce nezaváňa salónom, ale vypovedá staré pravdy rovnako:
"Nebude zo psa slanina, ani z vlka baranina."
Je to presne to isté, čo povedal Čapek akademickým jazykom. A teraz mi povedzte, čo je na tom nepravdy. (?) Áno technika sa neustále vyvíja, ale ľudská prirodzenosť "nepustí". Čo z toho, že vyrobíte hypermoderný automobil, keď za volantom sedí mentálny "bača", ktorý s ním narába, ako s valaškou ? Čo z toho keď za katedrou sedí človek oplývajúci titulmi odpredu aj odzadu svojho mena, keď je to morálny mrzák a vo svojej podstate certifikovaný nedouk ? Čo s čitateľom, ktorý má na pomyselnej čitateľskej pažbe stovky, tisícky zárezov keď nestrávil prijatú duchovnú potravu ?
Preto nehľadajme v jazyku, myslení, reči, texte...TO ČO TAM NIE JE, ale nechajme sa osloviť myšlienkou, ktorá tam JE.
Či sa nám to páči alebo nie, ľudská prirodzenosť sa nemení a týka sa to tak jednotlivcov, ako aj národov.
Text příspěvku byl upraven 13.08.18 v 10:49
Dudu, Sapkowski má trefné citáty. :) Tento se mi taky líbí.
ad Čapkův citát - bylo by pro mne inspirativní o něm diskutovat.
(Jen ta písemná forma je trochu komplikovaná.)
Vďaka:
„Barbarství je likvidace všeho, čemu lidé vždycky rozuměli, těmi, kteří tomu nerozumí.“
„Pokrok je matkou problémů.“
Gilbert Keith Chesterton
Text příspěvku byl upraven 13.08.18 v 10:57
R.E.M., právě jsem udělal sondu do Tvých oblíbených citátů, načež jsem objevil tento pěkný Horníčkův: Dny bolesti se podobají lávkám. Nechceš-li, aby chvilková závrať ohrozila tvůj život, dívej se vždy o několik kroků vpřed.
AD: Hanka_Bohmova
To je presne to, o čom tu píšem, ja nenegujem pojmy ako úcta, empatia, slušnosť, ohľaduplnosť...
Hovorím o ich hyperbole, keď sa stávajú zámkou na ústa. Nie je možné celkom umlčiavať spoločnosť len preto, že sa to môže niekoho dotknúť. Vždy budú témy kde je potrebná zvýšená citlivosť, ale nie je možné urobiť ústrednou témou samotnú zvýšenú citlivosť.
Jazyk, reč, to nie je mínové pole kde hnidopichovia všetkých odtieňov lovia všetko čo sa im hodí do krámu. Jazyk a jeho dynamická podoba reč je primárne prostriedok dorozumievania a nie hľadania nedorozumení. Pretože ten kto hľadá ten aj nájde. Dôkazom sú stalinské procesy, Galileo Galilei, alebo dnes už aj napr. Tommy Robinson.
Při čtení předchozích příspěvků jsem si vzpomněl na tento Aristotelův citát:
"Není možné, aby člověk žil slastně, nežije-li rozumně, krásně, spravedlivě, a není možné, aby žil rozumně, krásně a spravedlivě, a nežil přitom šťastně."
newtory: Jsem ateista, přesto pevně věřím na pokání a odpuštění. Když někdo napíše, že "kdo nenávidí, měl v sobě tu nenávist vždycky", tak s tím prostě nebudu nikdy souhlasit a je mi vcelku jedno, jestli je tam nějaká skrytá myšlenka či není a jestli to napsal Čapek nebo Galileo. Nedávno jsem četl o jednom farmáři, kterému v 18. století indiáni vyvraždili celou rodinu. Zbytek života strávil zabíjením indiánů. Byl to pes nebo vlk? Myslím si, že obojí, jako my všichni.
Vložit příspěvek