Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

Eicherik
Eicherik 21.04.2017 v 17:03

Nepoužívám, ale znám. :-)

Já jsem se zase dozvěděl z knížky Pilíře země co znamená valchovat. Kdysi se používal pojem zvalchuju ti záda. Valchování byla úprava látky a byla to úmorná práce.

Nebojím se použít výraz duchamorná práce. :-)

Text příspěvku byl upraven 21.04.17 v 17:08

Richie1
Richie1 21.04.2017 v 17:50

Eicherik: :-))
Jak ten čas letí ... Valchu jsme kdysi měli ve starém domě v prádelně. Už se nepoužívala, ale pamatuji si na ni - bral jsem ji jako přirozenou součást domácnosti. Je zajímavé, jak věci zastarávají a už se na ně zapomíná.
Hm, nakouknul jsem do internetu a zjistil, že se valcha stále ještě prodává. Zřejmě ještě tak moc nezastarala. :-)

Eicherik
Eicherik 21.04.2017 v 17:59

Richie1: prodává a ještě je na výběr několik druhů. :-D

Ještě doplním, že to původní valchování se provádělo ve vodě (samozřejmě studené) a výsledný efekt byl, že látka zplstnatěla a měla po tom větší cenu. Ta valcha v prádelně se používala na praní prádla. :-)

Hraboshka
Hraboshka 21.04.2017 v 18:05

Taky jsme ji někde měli, tu na praní, a to si určitě nepamatuju dobu, kdy by se musela používat... Doma mi vždycky říkali, ať si vážím toho, že máme pračku a nemusím drhnout prádlo na valše :D

denib
denib 21.04.2017 v 18:08

Myslím, že kdybych musela prát na valše, chodila bych o dost špinavější :-)

Richie1
Richie1 21.04.2017 v 18:19

Také pamatuji, jak jsme na chatě měli pračku na "ruční" pohon. Takový kovový buben, do kterého se nacpalo prádlo s práškem, zalilo horkou vodou, víkem se uzavřel otvor a pak se tím bubnem točilo pomocí kliky tak dlouho, dokud se prádlo uvnitř nevypralo.
Jó, bez elektřiny se všechno dělalo jaksi těžkopádněji. :-)

Hraboshka
Hraboshka 21.04.2017 v 19:02

Někdy bych si to bez elektřiny chtěla zkusit; ale zrovna já, která sotva vydrží pár hodin bez internetu... Ale tím točícím bubnem jsi mi připomněl stáčení medu, na které jsem jezdila k příbuzným. Dřív jsme měli ruční medomet, musely se počítat otáčky a tak, byla to sranda... Poslední rok nebo dva jsme už měli automatický - a to už není tak úplně ono...

Richie1
Richie1 21.04.2017 v 19:08

No právě - současná vyspělá technika nám se vším úžasně pomáhá ... ale stejně nás občas napadne: už to není ono ...
Čím jsem starší, tím větší mívám chuť vracet se k přírodě, dělat věci postaru.

denib
denib 21.04.2017 v 19:13

Ale pak by nebylo tolik času na čtení ...
Já jsem za techniku vděčná. Jediné, co mě rozčiluje, je mobil. Je fajn mít možnost kdykoli zavolat, obzvlášť v krizových situacích. Ale hodně se mi nelíbí, že taky kdykoli může kdokoli volat mně :-)

Richie1
Richie1 21.04.2017 v 19:16

To je otázka. Když ještě nebyl internet ani počítače, tak jsem měl času na čtení mnohem více - a také jsem to využíval. Dnes mám věčné dilema - být na internetu nebo si číst? :-)

denib
denib 21.04.2017 v 19:18

Tolik času na internetu zase netrávím. Rozhodně míň, než by mi trvalo valchování prádla :-)

Richie1
Richie1 21.04.2017 v 19:23

Denib: ale zase ta romantika :-))
Nedávno jsem si pořídil na chatu petrolejku. Některé večery zhasneme elektřinu, rozsvítíme petrolejové lampy, v krbu plápolá oheň ... s dětmi hraji deskové hry, karty nebo si jen tak povídáme - má to něco do sebe. :-)

bamba
bamba 21.04.2017 v 19:23

ctím tečúcu vodu a elektrinu - aj keď tú nám na Vianoce pravidelne vypínali. Bez elektriny sa ešte dá variť - pokiaľ je k dispozícii plyn. Moja mať dojarka bola 14 rokov bez tečúcej vody a nemala na to tie najpanoramtickoromanickejšie spomienky.

denib
denib 21.04.2017 v 19:28

Richie1: Já myslím, že ta romantika spočívá právě v tom, že to jsou jen některé večery :-) Ale to je samozřejmě jen můj názor. Jsem totiž tvor lenivý .... :-)

Eicherik
Eicherik 21.04.2017 v 19:31

Miluju staré časy, ale jsem rozmazlený elektřinou, teplou vodou, internetem... :-)

denib
denib 21.04.2017 v 19:37

Eicherik: přesně tak :-)

Richie1
Richie1 21.04.2017 v 19:43

Pravda, už jsme poněkud rozmazlení pohodlím moderní doby a každý den prát na valše by asi nakonec moc romantické nebylo :-))

Marbo
Marbo 21.04.2017 v 20:05

teda já takový extremnaturista nejsem, třeba to příjde s věkem. Ale retro mám rád, od gramofonu přes pevné linky až po knihy

Richie1
Richie1 21.04.2017 v 20:23

S těmi gramofony to je zajímavé, mají svůj návrat na výsluní. V polovině devadesátých let to vypadalo, že mají odzvoněno, moderní technologie je vytlačily na okraj zájmu. Dnes se opět vracejí, jejich prodej roste.

Marbo
Marbo 21.04.2017 v 20:42

taky mám jeden doma ( byť zánovní ). Zajímávé je, že cd a spol mají nakročeno tam, kde měly skončit LP

denib
denib 21.04.2017 v 20:57

Matně si pamatuju, že jsme měli na chatě takové to veliké rádio, co se mu nahoře půlka odklápěla a tam byl gramofon. Už jsme ho nepoužívali, ale doma jsme gramec měli. A taky magneťák a dva nebo tři kotouče s ABBA :-) Ale ten už jsme taky nepoužívali.
Sbírali jste céčka? :-)

Marika Vanova
Marika Vanova 21.04.2017 v 20:57

Romantiku na chalupě mám ráda.
Doma vše na elektřinu, topení, vaření, teplá voda, jak el. vypnou, mažeme k našim, kteří mají kamna na dřevo.

Eicherik
Eicherik 21.04.2017 v 20:59

Gramofon jsem nikdy neměl. Velmi vážně jsem o něm uvažoval někdy mezi lety 1989 a 1990. Určitě má gramofon asi ten nejlepší možný zvuk, ale za to jsou LP velmi neskladná, takže jsem nakonec skončil u CD. Zvuk mají dostačující a jsou velmi skladná. V mezidobí jsem ještě jel v MD ty vyráběla SONY, ale nakonec se tenhle formát neujal. Zvukově byla lepší než CD.

Marika Vanova
Marika Vanova 21.04.2017 v 21:01

Céčka jsem sbírala, mamka mi je vozila z Prahy, hráli jsme čáru, to byly časy, hm hm.

Eicherik
Eicherik 21.04.2017 v 21:02

Taky jsem používal páskový magnetofon, který jsem nakonec použil jako zesilovač pro basovou kytaru. :-D

Vložit příspěvek