Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

R.E.M.
R.E.M. 16.10.2020 v 21:56

reader.007 - ano, myslela. Vaše paní knihovnice si nejspíš spletla povolání i dobu.

Eicherik
Eicherik 16.10.2020 v 22:16

R.E.M.: A nebo, což je děsivější představa, paní knihovnice předběhla dobu.

Marika Vanova
Marika Vanova 17.10.2020 v 09:10

Eicheriku a denib - Mlýn je na vážno, ale i jsem se zasmála, neboť bratři jsou... to musíte číst, Eicheriku neboj se toho.

Marika Vanova
Marika Vanova 17.10.2020 v 09:36

Pro mě je nutnost chodit do knihovny, i když jsem z toho kolikrát ve stresu, ale jinak to u mě nejde :-)

keri.H
keri.H 17.10.2020 v 10:27

Já do knihovny chodila pravidelně na základce,. Později jsem od knihovny nešla i pár let, pak jsem tam chodila pravidelně a zase jsem tam rok nebyla. A tak je to pořád. Hodně záleží na tom, jestli mám zrovna čtecí období. :)

reader.007: Ani se nedivím, že v takovém případě se ti do knihovny nechce.

Naias: To je takové hezké předpokládat, že to bude číst dítě. Kdyby člověk chtěl, tak si tu verzi objedná v druhém jazyce.
Já jsem třeba takhle koukala na jednoho slovenského spisovatele v naší knihovně a zjistila jsem, že většinu jeho knih mají pouze s překladem. Nějak pořád nedokážu pochopit, proč se to vše musí překládat. Chápu to u dětských knih, ale proč kniha pro dospělé. Je to škoda, protože bych si knihy od slovenských spisovatelů radši přečetla ve slovenštině, než v češtině.

Naias
Naias 17.10.2020 v 10:38

Ja som ako dieťa čítala po česky ako po slovensky, bolo mi to fuk. Ale teraz sa dostať v knižnici k detským knihám od českého autora po česky je problém, lebo k dispozícii sú len ich slovenské preklady. Napriek tomu, že sú si naše jazyky také podobné, predsa len sa vyznenie knihy niekedy dosť mení. To nemám rada. Keď to inak nejde, tak to holt nejde. Ale preklady z češtiny do slovenčiny považujem za zbytočné.

encyklopedie
encyklopedie 17.10.2020 v 10:42

keri.H....třeba u nás jsou tři větší knihkupectví.....knihy ve slovenštině neberou / z jednoduchého důvodu ....přeposílat peníze z korun na eura, problematický dovoz, problematická pošta ..... pokud chci knihu ve slovenštině musím si ji objednat přes Mega...
a to dělám málo ....sice mají slevy, ale zase je tam poštovné apod

Knihovna není základ pro čtenáře /pro mne/... to je jenom taková "cena útěchy nebo berlička" ...letos jsem si půjčil pouze dva komiksy..... do knihovny chodím akorát půjčit, hned si ji tam naskenuji /většinou povídky z antologie/ , hned vrátím .....
...i když mám v knihovně pořád velká privilegia /ale už je moc nevyužívám

Eicherik
Eicherik 17.10.2020 v 20:03

Marika: Dal jsem si Mlýn na seznam. :-)

Eicherik
Eicherik 17.10.2020 v 20:19

Knihovna je obřad, rituál, závislost..... :-)

Marika Vanova
Marika Vanova 18.10.2020 v 10:14

Eicheriku souhlas s tou knihovnou, cítím to stejně :-)

Eicherik
Eicherik 19.10.2020 v 09:44

"Valej do tebe, že kapitalismus rovná se svoboda a demokracie.
Valej do tebe, že nic lepšího než tohle neexistuje.
A když řekneš, že možná existuje, seš hned komunista nebo nácek."
(Národní třída - Jaroslav Rudiš)

woodward
woodward 19.10.2020 v 11:57

Možná existuje, jen to ještě nikdo nevymyslel. A ti co si mysleli, že to vymysleli, byli buď komouši, nebo náckové (nebo rozličné deriváty obojího).

reader.007
reader.007 19.10.2020 v 12:40

Probíraje staré křížovky, padla mi do oka tajenka s citátem, na který jsem ještě nenarazila. Je od G. B. Shawa a praví: "Demokracie je posledním trikem tyranie."

Po shlédnutí budoucích zákonných opatření, které se chystají ve sněmovně ke schválení, musím se Shawem souhlasit...

PanPredseda
PanPredseda 19.10.2020 v 13:12

„V tomto hříšném a žalostném světě se zkoušely a budou zkoušet mnohé způsoby vlády. Nikdo nepředstírá, že demokracie je dokonalá nebo samospasitelná. Říká se dokonce, že demokracie je nejhorší způsob vlády, s výjimkou všech ostatních způsobů, které jsme vyzkoušeli.“
(Winston Churchill)
Zdroj: https://citaty.net/autori/winston-churchill/citaty-o-demokracii/

Dudu
Dudu 19.10.2020 v 13:17

Reader, demokracie nikdy nebude úplná, vždycky tě bude něco omezovat. Je jedno, jestli to byla demokracie za komunismu, nebo za nynějšího kapitalismu.

reader.007
reader.007 19.10.2020 v 13:17

Jenže to, co se tu dnes děje, demokracie není. Staré, ale pravdivé:
https://www.pozitivnisvet.cz/diktatura-je-bezna-forma-zrizeni-nekdy-se-ji-rika-demokracie/

PanPredseda
PanPredseda 19.10.2020 v 13:23

Ad Dudu:
Za komunismu tu byla lidová demokracie. A jak známo, rozdíl mezi demokracií a lidovou demokracií je srovnatelný s rozdílem mezi aktem a pietním aktem.

Jacck
Jacck 19.10.2020 v 13:29

reader.007,
jo, František Matějka, to je ten správný zdroj. Lůzr co ještě před pár lety dlužit pojištovně statisíce na pojistném, a pak se začal živit jako placený politický troll (měl blog na idnes) pro Stranu Svobodných. Tito extremisti neustále nadávají na demokracii a tvrdí že je to totalita. Kdyby tady byla totalita, tak by si ty své bláboly ten Matějka jen tak psát nemohl.

PanPredseda
PanPredseda 19.10.2020 v 13:31

Ehm... demokracie nerovná se svoboda.
(píšu to zadarmo)

alekis
alekis 19.10.2020 v 13:47

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

PanPredseda
PanPredseda 19.10.2020 v 14:18

Ad alekis:
Domnívám se, že debata, pokud se rozvine, bude košatější než ten virtuální dub, pod kterým se nacházíme.
Vím, že jste psala, že ten názor, který jste uvedla, pouze reprodukujete. Ale nedá mi to, abych se nezeptal na otázku: Co když se diktátor, který byl na začátku své vlády osvícený, postupně změní tak, že způsob jeho vládnutí bude čím dál tím méně osvícený?
Podle mne pak jeho poddaným zbyde obyčejná diktatura.

alekis
alekis 19.10.2020 v 14:37

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

PanPredseda
PanPredseda 19.10.2020 v 15:16

Ad alekis:
Užijte si to venku.
A k té jistotě: začal jsem před nedávnem číst 12 pravidel pro život od Jordana Petersona, zatím jsem přečetl předmluvu, předehru a část 1. kapitoly.
V ní se píše, že nejen člověk, ale i další tvorové tíhnou k hierarchii, k vyššímu postavení v ní, což jim dává něco, co by se jistotami dalo nazvat (samozřejmě, že ty jistoty nejsou absolutní). Naopak ti, co jsou v dané hierarchii nízko a nedaří se jim dostat výše, se tím dostávají do "spirály" neúspěchu a do stresu, což jim škodí a zkracuje život.
Profesor Peterson dále popisuje řád a chaos jako symbol jin-jang, kdy (jak vyplývá z grafického znázornění) řád v sobě obsahuje zárodek chaosu a chaos zárodek řádu, ale co je hlavní, podle něj je ta správná cesta na spojnici částí symbolu, tedy na hranici mezi řádem a chaosem.

Marika Vanova
Marika Vanova 19.10.2020 v 15:35

Eicheriku - tak mám další rozečtenou detektivní sérii od C. Läckberg - 1. díl Ledová princezna se mi líbil a musím pochválit, že tam netečou ty potoky krve, jak je u severských krimi zvykem. Hlavní dvojice Erika Falcková & Patrik Hedström jsou sympaťáci a uvidíme dál, co bude, hned si dávám v knihovně rezervovat druhý díl Kazatel.

denib
denib 19.10.2020 v 17:01

Marika: Z té série jsem četla 8. a 9. díl a také jsem spokojená. Nějak mi přišly pod ruku bez ohledu na to, že to nebyl zrovna začátek série :-)

Vložit příspěvek