Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

alekis
alekis 02.04.2021 v 13:13

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Eicherik
Eicherik 02.04.2021 v 13:15

Dudu: Přesně. Mě vždycky pobaví některé porovnávání s Německem. Německo má nejsilnější ekonomiku v celé Evropě, tady se rovnat nemůžeme. :-)

Eicherik
Eicherik 02.04.2021 v 13:23

alekis: Nehádáme se. Podle mě, je to kultivovaná debata. :-) Covid už má na svědomí hodně rodinných tragédií. :-(

Hana H.
Hana H. 02.04.2021 v 13:23

Eicherik
Eicherik 02.04.2021 v 13:25

Hana H.: Jen technická poznámka. Na začátku tohoto vlákna je odkaz na stránky, které umí "zkrátit" odkaz. :-)

Dudu
Dudu 02.04.2021 v 13:33

Eicherik je starej žumpa a kobliha - to mě pobavilo.Vzpomněl jsem si na Humphreyho a jeho názor na subvence: https://youtu.be/pp1UHPi5Pvk

alekis
alekis 02.04.2021 v 13:38

Eicherik
Eicherik 02.04.2021 v 13:41

alekis, Dudu: Víte, že jsem jednou tu Babišovu pověstnou koblihu opravdu málem dostal? :-D Tam, kde nastupuju do metra je rozdávali, ale mě se nechtělo se s ní vláčet. Říkal jsem si, že ji třeba budou rozdávat na stanici, kde vystupuji. V práci si pak k ní dám kafíčko. Rozdávali, ale mě ji nenabídli. :-D

Hana H.
Hana H. 02.04.2021 v 13:48

Dudu
Dudu 02.04.2021 v 13:49

Alekis, takhle to vidím i já.
Eicherik, takže za tvůj nevhozený lístek pro Babiše může vlastně tvoje nesplněné očekávání stran kobliha na výstupní stanici.

Eicherik
Eicherik 02.04.2021 v 13:53

Dudu: To ne, volil jsem jinou stranu. :-) Ale také je pravda, že od každého bych si ji nevzal. :-)

alekis
alekis 02.04.2021 v 14:30

reader.007
reader.007 02.04.2021 v 15:19

Hana H. a kde jsem tvrdila, že hodlám svoje děti tlačit do VŠ? Pokud nemají talent na technické obory nebo ambice stát se třeba veterinářem, já je rozhodně nutit nebudu. Na studování pro studování bude dost jiných adeptů a ještě jsem si nevšimla, že by VŠ byla 100% záruka toho, že neskončí na úřadě práce.

To je stejně pořád řečí s koblihami, ale nevšimla jsem si že by někdo někde někomu vyčítal předvolební guláš...
Mimochodem vařej je ještě? Já je sice znám jen z doslechu, protože na mítinky nechodím, ale docela by mne to zajímalo.

Hana H.
Hana H. 02.04.2021 v 15:53

reader.007
reader.007 02.04.2021 v 16:09

Hana H. uvedené příklady jsou dost úsměvné, ale slibuji dnes před svými druhy, jako jiskra jasná, že až přede mne synek nastoupí, že nic než kariéra jaderného fyzika ho šťastným neudělá, rozhodně mu nebudu bránit :-)
https://www.youtube.com/watch?v=Jf5Us-Wmfok&;ab_channel=JosefNov%C3%A1k

Hana H.
Hana H. 02.04.2021 v 16:27

reader.007
reader.007 02.04.2021 v 17:36

Hana H.
Tak konkrétně ta sinologie... ano, úsměvné, protože dost dobře nevím, k čemu by bylo dobré, mít do celého toho stávajícího mandelu dalšího odborníka na čínskou kulturu.
Umělecké vzdělání... ne, nemám nic proti umění ani VŠ obecně, jen mi v současné situaci připadá nesmysl živit v dětech naděje na obory, které nejsou životaschopné.
Zeptejte se těchhle:
https://1url.cz/vKKsP
Připadá mi to asi tak užitečné, jako kdybych je poslala studovat počítače na úrovni děrných štítků. Třeba právě učit se na hudební nástroj(e) bych jim sice ráda umožnila (což ale stejně nelze), ale max na úrovni zájmové činnosti, pokud by měli talent na víc, prorazili by (v jiných časech) i bez mých ambicí mít doma "slavnou osobnost". Jak říká ten mafián v Někdo to rád horké "Nadanýho člověka dole neudržíš."
Medicína: že bych jim přála kariéru totálně nasazených... Ne, na to nejsem dostatečně nesobecká, nemluvě o tom, že nějak nemám důvěru že momentálně vůbec jde o nějaké léčení.
Taky znám pár příkladů těch, co prorazili rodičům navzdory, jenže ti obyčejně prorazili právě proto, že to bylo "navzdory", stejně jako znám mnohem víc těch, kteří měli hladce umetenou cestičku a k ničemu to nevedlo.

Hana H.
Hana H. 02.04.2021 v 18:21

SputnikV
SputnikV 02.04.2021 v 19:12

mně nepřijde, že je tady neochota sponzorovat školství,jako spíše neochota sponzorovat studia, jejichž význam je nejasný a někdy i pochybný a jak ukazuje praxe, ve společnosti nevyužitelný. Ono se stačí podívat jaká podivná studia střední i vysoké školy nabízejí, jak podivná témata si studenti vybírají do diplomek a člověk neví, zda to není jen nějaký dobrý vtip. pro zajímavost třeba zde:https://audiklub.cz/forum/tema/139939-diplomky-na-vse a co se děje teprve na humanitních studiích a ve společensko vědních oborech...
Předpokládám, že smysl středních a vysokých škol financovaných státem a tedy celou společností skrze daně je dodat do praxe odborníky, kteří budou jako odborníci životem využiti, ne aby si někdo užil studentských let. Soukromé školy, které nepobírají dotace si samozřejmě mohou dělat cokoliv.

no,, můj syn se, jak ho tak pozoruju, nechystá ani na jaderného fyzika, ani na lékaře a ani na zedníka, vypadá to, že se chystá snad na politika,, protože než udělá krok, má dlouhý výklad o tom, zda je to nutné, zda není náhradní řešení a tak podobně. Taky dobrý, to ho určitě uživí. (:

pravda je, že zedník svému dítěti lékaři ve studiu odborně nepomůže, ale to lékař svému dítěti, které chce být zedníkem, taky ne. a že produkce všech možných uměleckých škol je nadlimitní a produkuje nadbytek lidí s doživotním traumatem, že nejsou dost nadaní, aby se uživili, to je podle mne jasné, vždyť v českých filmech stále vidím tytéž ohrané tváře, například.

Eicherik
Eicherik 02.04.2021 v 20:48

Perly z komentářů:
"Snad největší změnou prošel sám vypravěč; zpočátku vcelku sympatický, rozumný lékař, v závěru jsem však přemítala, jestli bych ho raději majzla cihlou mezi oči nebo mezi nohy." :-D

alekis
alekis 02.04.2021 v 21:36

Eicherik
Eicherik 02.04.2021 v 21:40

Jestli má čtenářka potřebu fackovat literární postavu, tak to beru jako úspěch autora. Znamená to, že spisovatel stvořil realistickou bytost. :-)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 02.04.2021 v 21:56

Já mám ráda, když autor napíše někoho, koho bych na začátku propleskla, protože je tak dobře napsanej, ne protože je postava špatně napsaná, tudíž na proplesknutí autora. Protože podle mě je škoda, že v knihách je většina postav dokonalá. Proto asi termín fikce, že? Ale kouknu kolem sebe a je to zhruba takhle:
https://m.youtube.com/watch?v=n82UcMjC1pk

denib
denib 02.04.2021 v 22:06

Když mluvíte o fackování literární postavy, hned sem si vzpomněla na Annu Kareninu. Ta mi lezla na nervy ... Jen ona, ne autor.

Text příspěvku byl upraven 02.04.21 v 22:06

Eicherik
Eicherik 02.04.2021 v 22:15

Možná nám tu chybí žebříček Nejčastěji profackovaná literární postava. :-D

Vložit příspěvek