Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře

DISKUZE » Volná diskuze

bamba
bamba 22.11.2016 v 19:56

Botswana ?

soukroma
soukroma 22.11.2016 v 20:12

Tak ropa nebude zrovna nerost, ale diamanty ano.
Nevím, zda se těží v Kongu, ale napovím, že i tak je hledaná země od nás patrně nejblíže vzdušnou čarou (vyjma asi Ruska, tam nevím), kde se diamanty těží. Ta země je poměrně malá a také málo známá, ale má docela pěkné jméno, které od dob příchodu bělochů nezměnila (a zní ve všech jazycích stejně). A jako každá správná země tohoto typu má velmi "svobodomyslné" hlavní město...
McNab je docela známý, zatímco "můj" autor ani dle hodnocení zde moc ne.

bamba
bamba 22.11.2016 v 20:30

Albánsko ? Tyrané.

soukroma
soukroma 22.11.2016 v 20:35

V Albánii jsou diamanty (a nebyli tam běloši vždycky)? Pokud ano, tak svoji indicii - hledaná země od nás patrně nejblíže vzdušnou čarou - omezím na Afriku.

woodward
woodward 22.11.2016 v 20:39

to svobodomyslné město bude Freetown, takže Sierra Leone. Tam nějaký diamanty jsou a vím, že jsem kdysi něco četl o "krvavých diamantech", které odtud pocházejí, ale víc si nepamatuju.

soukroma
soukroma 22.11.2016 v 20:48

Ano, je to Sierra Leone - knihu pak snadno dohledat s využitím možností zdejší databáze. Diamanty ani krev totiž v názvu není, a i když titul knihy zní obecně smysluplně, je vlastně názvem firmy, o kterou v knize jde.

Isserley
Isserley 22.11.2016 v 20:52

John Nichol, Rozhodná opatření, nalezeno přes štítky, je to ono? :)

soukroma
soukroma 22.11.2016 v 20:54

Je to ono, výborně! Tak ze "Lví hory" někam do klidnějších končin?

bamba
bamba 22.11.2016 v 20:55

sorry mne Tyrane - dobrý názov pre demokritické mesto. Je to blízko k nám relatívne a neviem, ako je na tom s diamantami - ale prírodný asfalt tuším majú.

Isserley
Isserley 22.11.2016 v 21:52

Končina je to dnes klidná až bukolická ("zalesněné horské hřbety a hluboká údolí, zelené stráně a staré roubené chalupy, lidové tradice...").
Román ovšem popisuje skutečnou tragickou událost, která se tam odehrála v dubnu 1945, a co k ní vedlo. Autor byl nejen spisovatel, ale i reportér a žurnalista.

soukroma
soukroma 22.11.2016 v 22:27

osada Ploština (Beskydy) - Smrt si říká Engelchen (Ladislav Mňačko)?

Isserley
Isserley 22.11.2016 v 22:30

Správně všechno. Nedávno jsem si knížku koupila v antikvariátu, že si ji zas znovu přečtu.
Podáváš.

soukroma
soukroma 22.11.2016 v 22:35

Divila jsem se, že Mňačko tady ještě snad vůbec "nezabodoval" - já jsem si na něj hádanku ušít netroufla....

woodward
woodward 22.11.2016 v 22:40

kdysi dávno jsem tu někde uhádnul "Jak chutná moc". ale už je to fakt moc dlouho.

soukroma
soukroma 22.11.2016 v 22:54

Tenhle autobus jakoby mířil do kultovního místa setkání všech milovníků hudby konce 60. let, ale ve skutečnosti jen do malé stejnojmenné vísky na opačném konci světa. A kdo ho zmeškal, druhého dne se nedočkal...

Luvák
Luvák 23.11.2016 v 09:32

Woodstock v hrabství Oxford ve Spojeném království, z detektivní knihy "Poslední autobus do Woodstocku" od Colina Dextera??

soukroma
soukroma 23.11.2016 v 10:18

Ano, zcela správně :-)

Luvák zadává.

Luvák
Luvák 23.11.2016 v 10:49

Dáme si teď pro změnu něco poetičtějšího, než jsou místa vražd a plundrování:

V jedné knize autora, jehož křestní jméno odkazuje k autorově národnosti, se píše o zvláštním městě.

Toto město je zahalené tajemstvím, není jisté, zda je nedostavené nebo naopak zpustlé, zda je jeho podoba výsledkem kouzel nebo pouhého vrtochu. Městu chybí veškeré stěny, stropy a podlahy, jedné, co ho tvoří, jsou vodovodní trubky, vany, umyvadla, sprchy a jiná koupelnová keramika, zavěšená v prostoru. Buď je postavili instalatéři před zedníky, kteří nikdy nepřišli nebo zdi nevydržely a jen dílo instalatérů se ukázalo jako nezničitelné.

Ve městě nežijí lidé; není jisté zda odešli nebo nikdy nepřišli, přesto není prázdné. V bludišti trubek a koupelen je možné vidět drobné krásné dívky, jak se koupou, češou a utírají ručníky. Jsou to vodní víly a najády, které vyšly z podzemí a osídlily toto město. Není jisté, zda ony vyhnaly původní obyvatele či naopak lidé postavili toto město jako oběť vílám, aby si je naklonili poté, co pokořili vodu.

Jak se toto zvláštní (slovy autora jde o "jemné") město jmenuje a v které knize se o něm lze dočíst??

Luvák
Luvák 23.11.2016 v 14:37

Nápověda - tohle město nádherně namaloval Pavel Sivko v rámci ilustrací ke knize.

soukroma
soukroma 23.11.2016 v 14:58

Tak podle poslední nápovědy zkusím: Benátky - Neviditelná města (Italo Calvino)

Luvák
Luvák 23.11.2016 v 16:49

Jsou to Neviditelná města, ale Benátky ne. Zapátrejte v knize, je snadno dosažitelná jako pdf.

soukroma
soukroma 23.11.2016 v 17:41

Další hledání ráda přenechám ostatním hadačům, mně stačí zjištění, že všechna města v knize se podobají Benátkám ;-)

Isserley
Isserley 24.11.2016 v 11:39

Luváku, děkuju, to je TAK krásný! Musím tu knížku mít.
Našla jsem název města - Armilla.
Ale podává Soukroma, většinu uhodla ona.

Luvák
Luvák 24.11.2016 v 12:24

Je to Armilla a jsem rád, že jsem rozšířil povědomí o tak (podle mě) nádherné knize.
Dá se sehnat jako pdf na internetu, existuje i nové vydání, které se mi popravdě moc nelíbí, tak doporučuji to původní z ilustracemi právě Pavla Sivka.

Soukromá sice uhádla knihu, ale vy místo a navíc se vám líbí, tak předávám štafetu vám, Isserley.

Isserley
Isserley 24.11.2016 v 13:02

Děkuji za důvěru. Dívala jsem se a také se mi to nové vydání nelíbí. Miluju Eschera a ty Sivkovy ilustrace mi ho hodně připomínají.
Jdu popřemýšlet o hádance, prosím o strpení.

Vložit příspěvek